Cele patru tipuri principale de durere de cap:

Cefalee de tip tensional

Cefaleele de tip tensional reprezintă cel mai frecvent tip de durere de cap, afectând 8 din 10 persoane.

Care este senzația?

Cefaleea de tip tensional este descrisă în general ca o strânsoare sau o senzație de „apăsare” în jurul capului. Durerea este în general constantă și nu există pulsații.

Care este cauza?

În mod surprinzător, sursa durerii în cazul cefaleei de tip tensional o reprezintă tensiunea musculară din zona capului și a gâtului. Când sunteți stresat sau obosit, mușchii din zona capului și a gâtului se inflamează și se tensionează. La tensionarea acestor mușchi, durerea se transmite la nivelul capului și o resimțiți ca o durere de cap.

Ce le declanșează?

Stresul, postura incorectă, lumina puternică și zgomotele puternice pot declanșa cefaleea de tip tensional.

Migrene

Care este senzația?

Durerea în cazul migrenelor se resimte ca o durere trepidantă sau pulsatilă pe o parte a capului. Puteți avea de asemenea stări de greață și sensibilitate la lumină, sau chiar probleme de vedere cum ar fi lumină intermitentă sau linii în zigzag.

Care este cauza?

Nu s-au determinat cu exactitate cauzele migrenelor, dar se presupune că sunt asociate cu creșterea fluxului sanguin la nivelul capului.

Ce le declanșează?

Migrenele pot fi declanșate de lumini puternice, de anumite alimente și de modificările hormonale.

Cefalee în ciorchine

Care este senzația?

Denumirea de cefalee în ciorchine provine de la faptul că atacurile sunt grupate și apar deseori fără nicio avertizare. Puteți resimți o durere bruscă sau severă în spatele ochiului și uneori pe partea laterală a capului.

Care este cauza?

Nu se cunosc cauzele cefaleelor în ciorchine, însă se presupune că acestea implică hipotalamusul, „ceasul biologic” al creierului.

Ce le declanșează?

Cefalee sinusală

Care este senzația?

Cefaleele sinusale sunt resimțite ca o durere surdă, trepidantă în zona frunții și a feței. Puteți simți presiune sau apăsare în jurul ochilor, în zona obrajilor și a frunții. Deseori se agravează dacă vă mișcați sau vă aplecați în față.

Care este cauza?

Cefaleele sinusale sunt cauzate de congestia și inflamarea sinusurilor, cavitățile pline cu aer din jurul nasului, ochilor și obrajilor.

Ce le declanșează?

Cefaleele sinusale pot fi declanșate de alergii, de rinite sau de o răceală.

Când trebuie să mă îngrijoreze o durere de cap?

Cele mai multe dureri de cap nu sunt un semn pentru o boală mai gravă. Cu toate acestea, consultați medicul dacă:

  • Durerea de cap este generată de o leziune craniană
  • Aveți probleme de vedere cum ar fi vedere încețoșată
  • Simptomele durerii de cap se agravează
  • Durerea de cap este însoțită de alte simptome cum ar fi febra sau vărsăturile.

Calmarea rapidă a durerii de cap

Există multe metode de calmare a durerii de cap. Reducerea stresului și evitarea factorilor frecvenți care declanșează durerea de cap pot contribui la ameliorarea acesteia. Puteți de asemenea să luați un analgezic, precum Nurofen Express Forte 400 mg capsule moi*. Acesta eliberează ibuprofen, având o absorbție rapidă, pentru ameliorarea durerii de cap.

Referințe: