Mitul numărul 1: Migrenele sunt cele mai frecvente dureri de cap

În realitate, cefaleele de tip tensional sunt cele mai frecvente dureri de cap2. Motivul pentru care acestea sunt atât de frecvente își are rădăcinile în stilul de viață modern, cu lumini și zgomote puternice și stres. Din cauza stresului mușchii din zona capului și a gâtului devin tensionați și încordați, și aceștia sunt de fapt sursa durerii din cefaleea de tip tensional. Cunoașteți probabil senzația dată de o astfel de durere de cap - o durere surdă și chinuitoare de ambele părți ale capului.

Mitul numărul 2: Numai adulții au dureri de cap

Durerile de cap nu afectează numai adulții, chiar dacă în cazul celor mici acestea sunt doar ocazionale și adesea sunt provocate de răceli sau viroze3. Copiii suferă de asemenea de dureri de cap, inclusiv de cefalee de tip tensional – singura diferență este faptul că ei nu pot comunica acest lucru, mai ales copiii mici. Deși nu sunt întotdeauna grave, este important să supravegheați durerile de cap ale copiilor și să consultați medicul dacă acestea se agravează.

Mitul numărul 3: Migrenele sunt doar niște dureri de cap mai puternice

Nu este întru totul adevărat. Migrenele sunt diferite de alte dureri de cap. Acestea semnalează de fapt o tulburare neurologică și durerea resimțită poate fi mult mai mare decât în cazul durerilor de cap obișnuite. Durerea este cauzată în cea mai mare măsură de dilatarea vaselor de sânge din zona capului, urmată de contracția acestora.

Dacă suferiți de o migrenă, ați putea avea și alte simptome cum ar fi starea de greață și sensibilitatea la lumină, dar și la sunete4. Puteți avea de asemenea probleme de vedere cunoscute sub denumirea de aure și puteți vedea lumini intermitente sau linii în zig-zag.

Mitul numărul 4: Numai femeile suferă de dureri de cap recurente

Ghiciți ce? Le avem cu toții. Deși bărbații prezintă un risc redus de a suferi de cefalee de tip tensional și migrene, aceștia sunt de cinci ori mai predispuși la cefaleele în ciorchine5. Denumirea acestor dureri de cap vine de la faptul că aveți dureri de cap manifestate în grup sau în ciorchine timp de câteva săptămâni, producându-se o dată sau de două ori pe an aproximativ în aceeași perioadă. Durerea este resimțită de obicei în spatele ochiului sau pe o parte a capului, fiind puternică și neașteptată.

Totuși, este adevărat că migrenele au o prevalență de 3 ori mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. În plus, femeile raportează durerea episodică (adesea pe o durată mai lungă) și durerea cronică mai frecvent decât bărbații.6 Mai mult decât atât, crizele de migrenă mai severe și mai frecvente rezultă adesea din modificări ale nivelului de estrogen.

Mitul numărul 5: Toate durerile de cap sunt psihologice

Cele mai multe dureri de cap sunt declanșate de obicei de o cauză de ordin fizic. Este la fel ca și în cazul cefaleelor de tip tensional care sunt cauzate de tensionarea mușchilor din zona capului și a gâtului. În schimb, acestea transmit semnale de durere resimțite pe ambele părți ale capului. De aceea cefaleele de tip tensional sunt resimțite deseori ca o bandă strânsă în jurul capului.

Dacă aveți una dintre aceste dureri de cap, puteți lua în considerare acționarea directă asupra sursei durerii utilizând un antiinflamator, precum Nurofen Express Forte 400 mg capsule moi.*ce ameliorează rapid durerea, având o absorbție rapidă în fluxul sanguin datorită formatului de capsulă moale.

Există, însă, și alți posibili factori declanșatori ai durerilor de cap (mai ales a celor secundare), cum ar fi: deshidratarea, infecțiile sinusale, tumorile, problemele dentare, infecții la nivelul urechilor, meningita, răceala și mulți alții. 7

Referințe: