Sari la conținut

Înțelegerea febrei copiilor: simptome, cauze și reducerea febrei

 • Febra este orice temperatură care depășește 37.5°C. Febra este de obicei primul semn de boală a copilului dumneavoastră.
 • Creșterea temperaturii este modalitatea prin care organismul încearcă să elimine orice agenți infecțioși din cadrul sistemului metabolic al copilului, îngreunând supraviețuirea bacteriilor și a virusurilor.
 • Temperatura copilului poate crește de asemenea în timpul dentiției, după imunizare sau dacă se încălzește din cauza lenjeriei sau a hainelor prea groase.

Înțelegerea febrei copiilor: simptome, cauze și reducerea febrei

Ce este febra?

Febra este orice temperatură care depășește 37.5°C. Febra este de obicei primul semn de boală a copilului dumneavoastră. Această creștere a temperaturii este modalitatea prin care organismul încearcă să elimine orice agenți infecțioși din cadrul sistemului metabolic al copilului, îngreunând supraviețuirea bacteriilor și a virusurilor.

Febra este deseori generată de un virus și uneori de bacterii, deși infecțiile virale sunt mult mai frecvente. Temperatura copilului poate crește de asemenea în timpul dentiției, după imunizare sau dacă se încălzește din cauza lenjeriei sau a hainelor prea groase.

Cum îmi dau seama dacă copilul are febră?

Copilul vă va anunța probabil dacă are febră prin plâns – mai ales dacă este prea mic pentru a putea vorbi. Alți copii vă vor anunța atunci când ceva este în neregulă, însă va trebui să-i liniștiți explicându-le ce se întâmplă și de ce.

Pentru a confirma febra, trebuie să utilizați un termometru pentru a vedea dacă temperatura copilului este mai mare de 37.5°C. Cele trei tipuri de termometre disponibile în farmacii și în magazinele pentru copii sunt:

 • Termometrul cu afișaj digital– acestea se plasează la subrațul copilului sau sub limbă dacă copilul este destul de mare
 • Termometrul digital timpanic– acestea se plasează în ureche și pot fi mai ușor de utilizat decât alte termometre. Termometrele timpanice sunt adecvate pentru copiii de peste 6 luni, pentru copiii mai mari și pentru adulți.
 • Termometrul de tip bandă pentru frunte–acestea se plasează pe fruntea copilului, deși sunt mai puțin exacte decât termometrele digitale.

Trebuie să consultați medicul în cazul febrei care depășește 38.5°C sau dacă vă faceți griji în privința temperaturii.

Temperatura nu este singurul semn care trebuie urmărit. În cazul în care copilul are febră, acesta ar putea de asemenea:

 • Să fie iritat
 • Să pară încălzit și transpirat
 • Să aibă frisoane incontrolabile
 • Să nu se simtă bine
 • Să vomite brusc

Când trebuie să mă îngrijoreze febra?

Deși febra nu indică întotdeauna o boală gravă, trebuie să consultați medicul dacă:

 • Copilul are mai puțin de 3 luni
 • Copilul vomită și refuză să consume lichide
 • Copilul are dureri
 • Copilul pare mai somnolent decât de obicei
 • Febra depășește 38.5°C
 • Febra durează mai mult de o zi
 • Febra este însoțită de alte simptome, cum ar fi rigiditatea cervicală, erupțiile cutanate sau dificultăți de respirație
 • Dacă sunteți îngrijorat

Reducerea febrei

De cele mai multe ori febra nu este gravă și tinde să se amelioreze de la sine odată ce boala sau infecția dispare.

Mențineți starea de confort și hidratarea copilului data viitoare când face febră. Pe parcursul zilei și pe perioadele de neliniște din timpul nopții, administrați copilului cantități mici de lichide cum ar fi apa sau sucul de fructe diluat.

Administrarea unui medicament antipiretic, precum Nurofen pentru copii suspensie orală, 3 luni+* poate contribui la reducerea stării de disconfort și la ameliorarea simptomelor de febră, administrat o data la 8 ore.

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

* Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ doze și mod de administrare:

Doza zilnică recomandată de Nurofen pentru copii 100 mg/5 ml suspensie orală este de 20-30 mg ibuprofen/kg administrată în mai multe prize, la interval de 6 - 8 ore. Nurofen pentru copii nu trebuie administrat copiilor cu greutatea mai mică de 5 kg. La copii cu vârsta între 3-5 luni, dacă simptomele se agravează se recomandă consult medical imediat sau în 24 de ore dacă simptomele persistă, iar la copii cu vârsta peste 6 luni, dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile.

Acest medicament conține ibuprofen și se poate elibera fără prescripție medicală. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.