Cele mai frecvente simptome care trebuie urmărite dacă suspectați că bebelușul are febră:

Temperatura ridicată

Când trebuie să consultați medicul:

Dacă bebelușul este mai mic de trei luni și are febră peste 38°C sau în cazul în care copilul dumneavoastră este imunocompromis (are un sistem imunitar slăbit) din cauza unei afecțiuni medicale sau al unui tratament medical și are febră peste 38°C, trebuie să consultați medicul, chiar dacă nu are alte simptome.

În alte cazuri, duceți copilul la medic dacă temperatura este peste 38°C și prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • rigiditate cervicală sau lumina îi deranjează
  • vomită și refuză să bea lichide
  • erupție cutanată
  • este somnolent
  • probleme de respirație
  • durere care nu dispare la administrarea analgezicelor.

De asemenea, mergeți la medic în cazul în care copilul:

  • are febră peste 40°C, dar nu prezintă alte simptome
  • are febră de mai mult de două zile
  • pare să se simtă din ce în ce mai rău
  • a avut o convulsie febrilă (criză care apare în timpul febrei).

Rețineți că temperatura considerată normală pentru frunte nu este neapărat aceeași temperatură normală pentru alte părți ale corpului, așa că este important să știți cum se măsoară temperatura bebelușului în funcție de tipul de termometru folosit (intrarectal, auricular, axilar etc.). Cel mai adesea, febra bebelușului trece în câteva zile, fără complicații. Temperatura crescută este metoda organismului de a lupta împotriva bolii, așadar, deși faptul că bebelușul are febră este îngrijorător, aceasta înseamnă că sistemul lui imunitar funcționează așa cum trebuie. Totuși, dacă vi se pare că bebelușul nu se simte bine și dacă sunteți îngrijorat(ă), este important să solicitați sfatul medicului.

Frisoanele 

Senzația de frisoane poate fi un indiciu al febrei. Dacă suspectați că bebelușul are febră, verificați-i temperatura cu ajutorul unui termometru. Dacă bebelușul are temperatură mare, îmbrăcați-l cât mai confortabil posibil, încurajați odihna și mențineți camera bine aerisită.

Pare încălzit și transpirat

Când copilul are febră, fruntea, spatele sau abdomenul acestuia pot fi fierbinți. Pentru măsurarea corectă a temperaturii bebelușului trebuie să folosiți un termometru. Dacă bebelușul are temperatura ridicată, ajutați-l să se simtă confortabil și încercați să-i oferiți lichide precum apă, suc diluat, lapte sau alte băuturi pe care le consumă de obicei. 

Iritat

Dumneavoastră vă cunoașteți bebelușul cel mai bine, așa că ascultați-vă instinctul matern. Dacă plânge mai mult decât de obicei sau dacă plânsul este diferit, acest lucru poate fi cauzat de febră. De asemenea, dacă bebelușul pare mai letargic, acest lucru se poate asocia cu febra copilului. Țineți bebelușul sub observație și monitorizați-i regulat temperatura cu ajutorul unui termometru. Dacă sunteți îngrijorat(ă), mergeți la medic sau discutați cu un cadru medical.

Pierderea apetitului

Dacă observați că bebelușul nu mai vrea să bea sau să mănânce ca de obicei, aceasta poate însemna că nu se simte bine. Hrăniți-l regulat pentru a-l menține hidratat și notați cât a mâncat bebelușul, ca să îi puteți comunica medicului, dacă sunteți îngrijorat(ă).

Reducerea febrei

În mod_normal confortul va deveni o prioritate atunci când copilul are febră și este important să evitați deshidratarea. Pe parcursul zilei și pe perioadele de neliniște din timpul nopții, administrați copilului cantități mici de lichide cum ar fi apa, sucul de fructe diluat. Ați putea de asemenea să încercați administrarea unui antiinflamator eliberat fără prescripție medical, conceput special pentru copii. Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+* calmează durerea și contribuie la reducerea febrei, administrat o dată la 8 ore.