Ce este cefaleea de tensiune?

Cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap, care afectează aproximativ 8 din 10 persoane. Aceasta se resimte, în general, pe ambele părți ale capului și este descrisă ca o bandă strânsă în jurul capului - practic, este ca o presiune în creștetul capului, o presiune în ceafă, o presiune în tâmple, potrivit descrierilor persoanelor care se confruntă cu acest tip de presiune la nivelul capului.

Durerea este, de regulă, constantă și are o intensitate scăzută, cel mult moderată și nu se agravează în timpul mișcării.

O cefalee de tip tensional poate dura între 30 de minute și 7 zile.

Care sunt cauzele pentru cefaleea de tensiune?

Rutina zilnică, stresul și postura incorectă pot duce la tensionarea și contractarea mușchilor din zona capului și a gâtului. În acest caz, în interiorul mușchilor se eliberează substanțe chimice care cauzează durere, însă durerea nu rămâne localizată acolo unde se produce. Aceasta se transmite de la mușchi la cap, unde este resimțită ca o cefalee de tip tensional.

Astfel, principalele cauze ale senzației de presiune în cap sunt:

  • stresul emoțional
  • postura incorectă
  • oboseala
  • mesele neregulate
  • sedentarismul
  • anxietatea
  • depresia

Simptomele cefaleei de tensiune

Cefaleea tensională se resimte ca o bandă strânsă în jurul capului. Durerea resimțită este, de regulă, de ambele părți ale capului și obișnuiește să iradieze spre gât.

Intensitatea durerii este ușoară, cel mult moderată. Există, însă, și situații în care intensitatea este ridicată, iar cefaleea poate afecta ritmul activităților zilnice.

Spre deosebire de alte tipuri de dureri de cap, ce pot fi însoțite de alte simptome, cefaleea de tensiune nu se manifestă decât prin senzația de presiune resimțită la nivelul capului.

Remedii și tratament pentru cefaleea de tensiune

Cefaleea de tensiune este, în general, o durere trecătoare, astfel că poate fi suficient să vă odihniți, să vă relaxați și să vă tratați la domiciliu. În acest sens, puteți apela la antiinflamatoare.

Totuși, dacă observați că episoadele de cefalee de tensiune se repetă, cel mai indicat ar fi să-i faceți o vizită medicului dumneavoastră, pentru a identifica sursa durerii cu care vă confruntați.

Cele mai multe cefalee de tip tensional nu sunt un semn pentru o boală mai gravă. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul dacă:

  • durerea de cap este generată de o leziune craniană
  • aveți probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată
  • simptomele durerii de cap se agravează
  • durerea de cap este însoțită de alte simptome, cum ar fi febra sau vărsăturile

Cum puteți preveni cefaleea de tensiune

Există multe modalități prin care puteți preven cefaleea de tip tensional:

  • Evitați factorii care provoacă dureri de cap. Cauzele durerilor de cap sunt diferite de la persoană la persoană. Identificați cauzele durerilor de cap și țineți o evidență a acestora. În momentul în care simțiți că se instalează durerea de cap, notați ce făceați sau ce mâncați înainte de a simți durerea. Odată ce ați identificat factorii generatori, este mult mai ușor să luați măsuri pentru a-i evita.
  • Odihniți-vă. Oamenii identifică deseori stresul ca fiind un factor generator al durerii de cap. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, pot contribui la reducerea stresului. Menținerea unui echilibru între activitatea profesională, viața personală și un program adecvat de somn vă poate fi de folos în acest sens.
  • Faceți sport și mâncați regulat. Inactivitatea și mesele neregulate pot declanșa, de asemenea, dureri de cap. O plimbare scurtă în pauza de masă sau mersul la sala de gimnastică poate contribui, de asemenea, la reducerea numărului episoadelor de cefalee de tip tensional.
  • La nevoie, puteți administra medicamente pentru calmarea durerii. Antiinflamatoarele contribuie la calmarea cefaleei de tip tensional. Pentru o calmare rapidă a durerii, forma farmaceutică de capsulă moale este cea adecvată.

Referințe: