Inflamația este un semn că organismul vă protejează

Inflamația este perfect normală atunci când aveți o luxație. Este modul în care organismul reacționează la leziuni. O luxație a gleznei duce la lezarea țesuturilor moi din organism. Așadar, aceste țesuturi eliberează substanțe chimice care funcționează ca un semnal de alarmă pentru începerea procesului de vindecare. În consecință, crește fluxul sanguin în zona afectată, având un aport de substanțe nutritive și celule albe. Acesta este un semn bun pentru că ajută organismul să refacă zona afectată. Așa se explică faptul că o gleznă luxată este roșie și umflată.

De ce sunt luxațiile atât de dureroase?

Când suferiți o luxație de gleznă, sistemul de alarmă al organismului eliberează substanțe chimice denumite prostaglandine la nivelul țesutul afectat. Eliberarea acestor substanțe chimice determină generarea inflamației care protejează zona afectată. Cu toate acestea, un alt efect este faptul că nervii devin sensibili la durere. Această durere poate fi severă ceea ce presupune faptul că aveți nevoie de calmante până la vindecarea leziunii.

Gestionarea inflamației

Pentru tratarea în mod corect a unei leziuni trebuie să încercați să reduceți inflamația care reprezintă sursa durerii. Pentru luxații de gleznă și întinderi musculare există o metodă denumită metoda RICE. Aceasta înseamnă odihnă, aplicare de gheață, compresie și ridicarea membrului afectat.

  • Odihnă

Organismul are nevoie de timp pentru a se vindeca, așadar încercați să evitați suprasolicitarea. Fără odihnă, se exercită o presiune continuă asupra leziunii, ceea ce duce la agravarea inflamației.

  • Gheață

Gheața este o metodă bună de reducere a inflamației. Aceasta contractă vasele de sânge, prevenind sângerarea și umflarea. Aplicarea de gheață pe zona afectată timp de 20 de minute la intervale de patru ore poate calma durerea și reduce inflamația.

  • Compresie

Aplicarea unui bandaj pe zona afectată duce de asemenea la contractarea vaselor de sânge, contribuie la prevenirea umflării și oferă suport în zona afectată.

  • Ridicarea membrului afectat

Umflarea se poate reduce de asemenea prin ridicarea membrului afectat. Astfel se facilitează circulația sângelui și eliminarea lichidelor din zona afectată. Această abordare funcționează cel mai bine prin ridicarea membrului afectat puțin deasupra nivelului inimii.

Medicamentele antiinflamatoare contribuie la calmarea durerii

Este o idee bună să aveți întotdeauna la îndemână medicamente antiinflamatoare. Ibuprofenul (ingredientul activ din produsele Nurofen) oprește producția de prostaglandine pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Puteți să încercați un antiinflamator cu acțiune locală, precum Nurofen 200 mg emplastru medicamentos*, cu eliberare continuă de ibuprofen la locul dureros timp de peste 24 de ore de la aplicare, pentru calmarea durerii și reducerea inflamației.

Cele mai multe întinderi și luxații încep să se vindece după câteva zile. Cu toate acestea, consultați medicul dacă nu observați nicio ameliorarea după câteva zile.

Alte dureri asociate cu inflamația

Inflamația nu se reduce la o luxație de gleznă. Aceasta poate fi de asemenea cauza durerilor de dinți, durerilor asociate răcelii și gripei și cefaleelor de tip tensional. Totodată, inflamația poate fi cauza durerii și în cazul afecțiunilor precum artrita reumatoidă, care face ca articulațiile să-și piardă din flexibilitate devenind astfel dureroase.

Inflamația este o sabie cu două tăișuri

Inflamația este atât benefică cât și dăunătoare. Deși face parte din procesul de vindecare a unei luxații sau întinderi, constituie de asemenea cauza durerii. Trebuie să fi înțeles deja până acum care este procesul inflamației. Aceste informații sunt utile pentru calmarea durerii asociate cu inflamația și pentru ținerea acesteia sub control în timp ce zona afectată se vindecă.