Cum se manifestă durerile articulare

Orice articulație din corp poate fi afectată, dar cele mai frecvente sunt dureri articulare de genunchi. Indiferent dacă durerile de genunchi sunt ușor enervante sau dacă cedează în timpul activităților zilnice, există metode de ameliorare a durerii.

Din cauza inflamației deseori se acumulează lichid seros în articulații și se formează un edem. Alte manifestări pentru dureri articulare pot fi amorțeala, furnicăturile, rigiditatea și diminuarea flexibilității mișcării.

În cazul unor afecțiuni cornice, de exemplu artroza, se poate deteriora învelișul protector de pe articulații, care se umflă, devin rigide și dureroase.

Care sunt cauzele durerilor de încheieturi

Pentru dureri articulare cauze pot fi diferite accidentări și afecțiuni. Acestea includ:

 • Suprasolicitarea, stresul sau traumatismul direct al articulației (de ex. îngenuncherea repetată)
 • Fracturi care nu se vindecă corespunzător
 • Tendinita (inflamarea sau iritarea unui tendon) asociată unei articulații
 • Luxațiile sau întinderile unui ligament (de ex. accidentările sportive)
 • Episoade de gripă
 • Boli subiacente (de ex. osteoartrita, guta)

Simptomele durerilor articulare

Simptomele asociate cu durerile articulare sunt:

 • inflamația;
 • înroșirea zonei dureroase;
 • instabilitatea încheieturilor;
 • febra.

Rețineți că pentru dureri musculare și articulare cauze precum bolile cronice se manifestă inflamator sau mecanic, prin rigiditatea încheieturilor.

Cum se tratează diferite dureri articulare

Iată câteva sugestii care vă pot ajuta când suferiți dureri articulare:

 • Auto-îngrijirea: evitați mișcarea articulațiilor într-un fel care să vă accentueze durerea. Aplicați o pungă de gheață pe articulația dureroasă timp de 15-20 minute în fiecare zi. Dacă suferiți de dureri musculo-scheletale cronice, aplicațiile calde vă pot ajuta. Masajul nu este o idee bună dacă suferiți de dureri articulare.
 • Păstrați-vă sănătatea: consumați alimente sănătoase pentru a vă menține greutatea potrivită, astfel încât să reduceți solicitarea articulațiilor.
 • Rămâneți activ: exercițiile fizice regulate, potrivite, precum și exercițiile de întindere și de întărire pot contribui la ameliorarea durerilor articulare. Dacă nu sunteți sigur ce exerciții ar trebui să faceți, discutați cu fizioterapeutul.
 • Controlați durerea: aplicați în caz de traumatisme ușoare în apropierea articulațiilor, un antiinflamator topic precum Nurofen 200 mg emplastru medicamentos*, cu eliberare continuă de ibuprofen la locul dureros timp de peste 24 de ore de la aplicare, pentru calmarea durerii și reducerea inflamației.
 • Dacă durerile articulare sunt însoțite de umflare, înroșire, sensibilitate sau încălzire în zona articulației, consultați medicul.
 • Dacă durerile articulare sunt rezultatul unei accidentări, în special dacă suferiți de dureri puternice, umflare bruscă, deformarea articulației sau dacă nu puteți mișca articulația, consultați imediat medicul.

Cum puteți preveni durerile articulare

Puteți preveni dureri articulare la degete, mâini durere de încheieturi, dureri de genunchi dacă ele sunt cauzate de un traumatism sau de o lovitură. Urmați un stil de viață sănătos, purtați echipament sportiv corespunzător și evitați activitățile solicitante, care vă depășesc posibilitățile. Nu forțați rezistența fizică peste nivelul de siguranță.

Pentru dureri articulare cu cauze boli cronice sau acute urmați un tratament dureri articulare prescris și reduceți astfel intensitatea durerilor recurente. Dacă aveți infecții în organism care pot să cauzeze dureri musculare și articulare respectați schema de tratament primită de la medic.

Apelați la sfaturile medicului sau fizioterapeutului pentru recomandări specifice de exerciții fizice care să ajute la întărirea organismului.

Efectuați regulat exerciții de mobilitate pentru susținerea și întărirea articulațiilor, care ajută și la ameliorarea durerilor, prin creșterea flexibilității articulare. Se recomandă stretching, yoga, aerobic, înot sau jogging.

Urmați un program alimentar în care să includeți lactate, pentru că sunt bogate în vitamina D și calciu, care ajută la întreținerea sistemului osos. Introduceți în cadrul meselor zilnice alimente cu acțiune antiinflamatoare și antioxidante.

Referințe: