Procesul de recuperare sportivă: ce trebuie să evitați?

Lucrurile care trebuie evitate imediat după o accidentare sportivă (de obicei timp de trei zile) sunt prezentate sub acronimul HARM (în limba engleză).

  • Heat (căldură) – de exemplu băi fierbinți, saună sau comprese calde.
  • Alcohol (alcool) – consumul de alcool poate accentua sângerarea și umflarea și poate încetini vindecarea.
  • Running (alergare) – sau orice altă formă de exercițiu fizic care poate provoca alte accidentări.
  • Massage (masaj) – care poate accentua sângerarea și umflarea.

Procesul de reabilitare sportivă: ce măsuri trebuie să luați?

Pe de altă parte, măsurile pe care ar trebui să le luați în considerare pot fi rezumate printr-un alt acronim, PRICE.

Rest (odihnă)

Acordați-vă suficient timp pentru vindecare, asigurând o perioadă de odihnă pentru articulația sau mușchii accidentați. Nu încercați să ignorați accidentările; acest lucru poate provoca leziuni suplimentare care vor necesita mai mult timp de vindecare. Prin odihnă, veți reuși să treceți mai repede peste o accidentare sportivă.

Ice (gheață)

În loc să aplicați căldură pe zona afectată, în primele două sau trei zile după accidentare este preferabilă gheața. Aceasta este o metodă eficientă de a vă reveni după o accidentare sportivă.

Aplicați gheață înfășurată într-un prosop umed, timp de 15 până la 20 minute, la intervale de două sau trei ore în primele două sau trei zile, pentru a reduce inflamația. Gheața poate contribui și la ameliorarea durerii și umflăturii în cazul leziunilor țesuturilor moi, cum ar fi întinderile de ligamente, rupturile musculare sau vânătăile. Evitați contactul direct cu pielea. Nu mergeți la culcare cu o pungă de gheață; nu e indicat să aplicați gheață peste noapte!

Compression (compresie)

Dacă este posibil să aplicați un pansament compresiv sau un suport elastic pe leziune, acesta va ajuta la controlul umflării și sângerării în primele câteva zile.

În majoritatea cazurilor, pansamentul sau suportul vor contribui la susținerea zonei afectate până la formarea țesutului cicatricial. Acest lucru va ajuta la calmarea durerii. Pansamentele elastice sunt de obicei disponibile în farmacii.

Aveți grijă să nu strângeți pansamentele prea tare în jurul zonei afectate, întrucât acestea pot limita fluxul sanguin. Nu uitați să îndepărtați pansamentul înainte de culcare.

Elevation (ridicarea membrului afectat)

Dacă este cazul, mențineți zona afectată ridicată și susținută (de exemplu pe o pernă), pentru a reduce umflarea.

Dacă v-ați accidentat la picior, evitați perioadele lungi în care piciorul nu este ridicat. Totuși, dacă ridicarea piciorului vă provoacă o durere mai mare, încercați doar să-l mențineți într-o poziție mai confortabilă.

Tratarea luxațiilor, entorselor și altor accidentări sportive

În cazul luxațiilor, entorselor și altor accidentări ușoare, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt deseori eficiente. Acestea contribuie la calmarea durerii și pot limita inflamația și umflarea.

O soluție poate fi Nurofen 200 mg emplastru medicamentos*,ce eliberează continuu ibuprofen la locul dureros, pentru 24 de ore de la aplicare. Nurofen Emplastru medicamentos se aplică direct pe piele pentru a calma durerile musculare apărute în urma traumatismelor ușoare și asigură un transfer continuu de ibuprofen prin piele, direct la locul durerii și inflamației.

În cazul unor accidentări grave, în special la nivelul capului sau coloanei vertebrale, solicitați imediat asistență medicală. De asemenea, ar trebui să consultați medicul dacă suferiți dureri severe, umflare, amorțeală, febră sau dacă nu puteți suporta greutate pe membre. Dacă sunteți îngrijorat că simptomele dumneavoastră sunt prea grave sau credeți că puteți avea o articulație ruptă sau dislocată, consultați medicul imediat

Majoritatea accidentărilor sportive sunt minore, iar recuperarea este de obicei rapidă. Totuși, dacă aveți îndoieli, e mai bine să nu vă rezumați la a spera că faceți ce trebuie. Cereți întotdeauna sfatul unui expert.