Ce este durerea?
Durerea fizică poate avea diverse cauze, cum ar fi un traumatism sau o boală care afectează organismul. Putem descrie durerea în funcție de durată, de gravitatea ei și de părțile afectate ale corpului. Durerea poate fi clasificată ca „durere acută” și „durere cronică”, ambele fiind discutate aici.
Durerea acută
Durerea acută poate începe brusc și poate dura mai multe zile sau săptămâni. În general, aceasta încetează când tratăm sau vindecăm cauza durerii. Durerea acută poate fi provocată de o intervenție chirurgicală, un traumatism, cum ar fi ruperea unui os, luxația unei glezne sau o infecție. Dacă nu este ameliorată, durerea acută se poate transforma în durere cronică.
Durerea cronică
Durerea cronică este durerea care durează cel puțin 3 luni. Aceasta poate fi provocată de boli precum artrită, cancer sau diverse afecțiuni, cum ar fi colita ulcerativă. Uneori, durerea cronică nu are nicio cauză evidentă sau subiacentă sau poate fi provocată de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi durerea lombară dată de osteoartrită sau durerea nervoasă apărută după Zona Zoster.
Dacă simțiți o posibilă durere cronică sau dacă durerea vă afectează sănătatea și calitatea vieții, cum ar fi capacitatea de muncă sau relațiile sociale, trebuie să vă adresați unui cadru medical pentru gestionarea acestei dureri. Este posibil să fie nevoie de mai multe vizite la medicul de familie sau la un alt medic, pentru evaluarea cauzelor și pentru gestionarea durerii de care suferiți.
Tipuri de durere
Indiferent de durata acesteia, durerea poate fi identificată și după partea afectată a corpului – poate fi provocată de leziuni reale sau potențiale ale țesuturilor (durere nociceptivă) sau de o problemă la nivelul unui nerv sau al mai multor nervi (durere neuropată). Durerea nociceptivă și durerea neuropată pot apărea în același timp și pot fi provocate de aceeași afecțiune, de exemplu de unele cancere.
Durerea nociceptivă
Majoritatea persoanelor au avut o durere nociceptivă la un moment dat în viață. Durerea nociceptivă este provocată de leziuni ale țesuturilor, precum și de prezența inflamației, cum ar fi o tăietură, o întindere musculară, dureri articulare sau fractură. De asemenea, această durere poate fi provocată de leziuni ale țesuturilor, care pot fi rezultatul unor presiuni exercitate din interiorul sau din exteriorul corpului (cum ar fi o tumoră sau o lovitură a gambei). În cazul durerii nociceptive, terminațiile nervoase mici (nociceptorii) din interiorul țesuturilor trimit mesaje de durere către creier. Durerea nociceptivă tinde să fie ascuțită sau persistentă, dar poate fi în general atenuată cu analgezice.
Durerea neuropată
Durerea neuropată este provocată de o problemă sau leziune la nivelul unui nerv sau al mai multor nervi care străbat centrul și părțile învecinate ale organismului (centrali sau periferici). Nervul este afectat și poate acționa greșit, trimițând mesaje de durere către creier. De exemplu, în cazul unei afecțiuni dureroase, sciatica, nervul sciatic este iritat sau comprimat la nivel lombar, ceea ce face ca durerea să se propage în josul gambei. Durerea neuropată este adesea descrisă ca senzație de arsură, înjunghiere, împușcătură, durere persistentă sau similară unui șoc electric. Este mai puțin probabil ca cele mai frecvente tipuri de analgezice să ajute în durerea neuropată, însă, analgezicele mai puternice, pot în multe cazuri să acționeze pentru calmarea acestui tip de durere. Afecțiunile precum diabetul, Zona Zoster, amputarea unui membru (durerile fantomă), cancerul și tulburările nervoase pot provoca durere neuropată.
Durerea radiantă
Durerea radiantă este atunci când cauza durerii nu se află în aceeași zonă a corpului ca locul unde se resimte durerea. De exemplu, un atac de cord poate provoca durere în brațul stâng. Atacul de cord are loc la nivelul toracelui, de aceea durerea din braț se numește „durere radiantă”. Un alt exemplu este sciatica, provocată de comprimarea unui nerv la nivel lombar – cu toate acestea, este posibil ca durerea să fie resimțită la nivelul gambei.
Cum să reacționăm la durere
Durerea, în special când este de lungă durată, vă poate provoca agitație, iritabilitate, frustrare sau depresie. Oboseala, acumularea tensiunilor de la serviciu și de acasă, toate acestea vă pot influența modul de percepție a durerii. Puteți încerca să calmați durerea încercând să vă gestionați stresul și să solicitați sprijin emoțional. De asemenea, puteți discuta despre tehnicile de gestionare a durerii cu un cadru medical. Cadrele medicale vă pot sugera diverse moduri de relaxare, cum ar fi respirația profundă, distragerea gândurilor, exerciții fizice, atitudinea pozitivă și conștientizarea propriului sine (mindfulness).
Dacă suferiți o durere ușoară apărută brusc din cauza unui traumatism, cum ar fi o luxație sau întindere, în primele zile puteți încerca tratamentul PRICE:
Protejare (Protect), repaus (Rest), aplicare de gheață (Ice), compresie (Compression) și ridicarea membrului afectat (Elevation)
- protejați-vă prin limitarea utilizării membrului afectat
- repaus în primul rând pentru membrul afectat
- aplicați o compresă cu gheață pe zona dureroasă.
- înfășurați un bandaj în jurul articulației pentru susținerea acesteia (compresie)
- ridicați și mențineți ridicată articulația vătămată cât mai mult timp posibil, când stați în șezut sau în poziția culcat.
Dacă durerea este mai gravă, se agravează sau nu se ameliorează, trebuie să solicitați asistență medicală sau să mergeți imediat la un medic.
De asemenea, un farmacist vă poate ajuta recomandându-vă medicamente pentru calmarea durerii și reducerea inflamației. Farmacistul vă poate sugera să utilizați un medicament analgezic și antiinflamator.
Poate vă întrebați când ar trebui să vă tratați durerea acasă și când ar trebui să mergeți la un medic. Cel mai bine este să solicitați asistență medicală dacă:
- leziunea apărută nu se ameliorează după ce vă îngrijiți acasă
- aveți o durere, inflamație sau dureri de cap care se agravează
- aveți o leziune însoțită de febră mare sau aveți o stare febrilă și frisoane – poate fi vorba despre o infecție
- aveți dureri corporale sau dureri de cap care se repetă
- analgezicele nu vă ajută și durerea se agravează
- aveți o durere puternică și pulsatilă în partea din față sau partea laterală a capului (o migrenă sau, mai rar, o cefalee în ciorchine)
- aveți greață, vărsături și o senzație de durere la lumină și la zgomot
Durerea este o experiență foarte personală și doar dumneavoastră vă puteți descrie propria durere.
Întrebări frecvente
Ce este durerea?
Spre deosebire de atingere, gust, vedere, miros sau auz, durerea este o emoție. Durerea poate fi interpretată de organism ca avertisment al unei posibile vătămări. Totuși, puteți să simțiți durere și în lipsa unei vătămări concrete.
De ce simțim durere?
Durerile acute sau de scurtă durată pot acționa ca o alarmă, transmițându-ne că ceva nu este în regulă. Majoritatea durerilor minore sunt ușor de tratat, însă unele pot constitui semne ale unor probleme grave. De exemplu, durerea dintr-un picior rupt ne face să ne odihnim piciorul până ce se vindecă, ceea ce înseamnă că este o durere utilă. Pe de altă parte, durerea cronică nu are întotdeauna un scop util. În unele cazuri, chiar și după ce este identificată și tratată, este posibil ca durerea să nu treacă și să ne afecteze capacitatea de muncă și somnul, dispoziția și relațiile sociale.
Care este principala cauză a durerii?
Nu există o cauză unică sau principală a durerii. Durerea poate fi provocată sau resimțită din mai multe motive și în diverse moduri. Unele dureri pot fi provocate de leziuni ale țesuturilor, iar altele de leziuni ale nervilor.