Ce este durerea?

Durerea este modul natural al organismului de a vă avertiza că ceva nu este în regulă. Durerea este o senzație neplăcută și deranjantă, o funcție vitală a corpului uman. Aceasta implică sistemul nervos central și nociceptorii, pentru ca mesajele să fie transmise de la stimuli la creier. Asociația Internațională pentru Studiul Durerii definește durerea ca o experiență senzorială și emoțională neplăcută, ce este legată de afectarea actuală sau potențială a țesuturilor ori este descrisă în termenii unor leziuni.

Cum se măsoară durerea?

Printre cele mai des folosite metode de a măsura durerea este utilizarea unui dolorimetru, instrument ce măsoară atât pragul durerii, cât și toleranța. Măsurarea durerii ajută la determinarea tipului, gravității și duratei acesteia, informații folosite pentru stabilirea unui diagnostic și a unui plan de tratament a cărui eficacitate va fi ulterior evaluată.

Tipuri de durere

Cele mai des întâlnite tipuri de dureri sunt durerea acută și cea cronică.

Ce este durerea acută?

Durerea acută este durerea pe termen scurt, o senzație ce poate fi severă sau subtilă și care trece după o anumită perioada de timp. De exemplu, puteți simți durere acută în urmă unei luxații sau întinderi, a unei intervenții chirurgicale sau a unei boli. Durerea menstruală este un alt exemplu de durere acută.

Ce este durerea cronică?

Durerea cronică este durerea pe termen lung, ce persistă luni sau chiar ani. Este considerată o afecțiune, iar la rândul ei poate fi ușoară sau severă.

Cauze frecvente ale durerilor

Există multe motive pentru durere. Pentru unele tipuri de durere, cauzele sunt destul de clare, cum ar fi durerea de spate și cea menstruală. Cu toate acestea, ne confruntăm uneori cu dureri pentru care nu pare să existe o sursă evidentă. Dacă aflați mai multe despre cauzele durerilor frecvente, le puteți depăși cu mai multă ușurință.

Întinderi și luxatii

Simțim deseori dureri musculare după practicarea unui sport solicitant sau după îndeplinirea sarcinilor care necesită efort fizic la locul de muncă sau acasă.

Aceste întinderi și luxații se produc atunci când mușchii, articulațiile și ligamentele au fost solicitate prea mult, fără o încălzire adecvată. Afecțiunile la nivelul acestor țesuturi moi sunt deseori însoțite de inflamație.

Întinderile și luxațiile musculare pot fi urmate de tensiune, stres sau de o postură inadecvată a corpului. Pot fi cauzate, de asemenea de mișcări prelungite și repetitive cum ar fi cele specifice activităților de birou.

Infecții

Este dificil să facem față simptomelor neplăcute de gripă și răceală, cum ar fi frisoanele, febra și durerea în gât. Însă durerea resimțită de organism poate fi de asemenea cauzată de o infecție. Aceste dureri sunt descrise deseori ca fiind dureri surde și continue în tot corpul.

Durerile musculare pot fi generate de faptul că sistemul imunitar eliberează substanțe chimice în corp pentru a vă proteja și a combate infecția. Aceste substanțe se pot atașa de terminațiile nervoase, care la rândul lor transmit către creier semnale de durere.

Probleme complexe

Durerile corporale pot fi generate de probleme complexe pe termen lung. Spre exemplu, în cazul nevralgiilor (sau durerilor neuropatice), sistemele de semnalizare din măduva spinării și creier se pot deteriora. Organismul interpretează semnalele neregulate ca fiind dureri și alte senzații, cum ar fi furnicături și amorțeli.

Persoanele suferind de boala numită fibromialgie pot experimenta dureri corporale pe termen lung, oboseală și probleme cu somnul.

Cum se pot calma durerile?

Durerea funcționează în mod normal ca un semnal de avertizare timpuriu, așadar este bine să acționați asupra sursei durerii în măsura posibilităților. Acest lucru ar putea implica reorganizarea biroului pentru a vă îmbunătăți poziția sau pentru a reduce presiunea asupra mâinilor și articulațiilor.

Dacă suferiți deja de o întindere sau luxație musculară:

  • nu solicitați acea parte a corpului;
  • luați măsuri pentru a reduce umflarea și inflamația în primele câteva zile - respectați principiul: odihnă, aplicare de gheață, compresie, ridicarea membrului afectat sau luați un antiinflamator cu acțiune locală, precum Nurofen 200 mg emplastru medicamentos*, cu eliberare continuă de ibuprofen la locul dureros timp de peste 24 de ore de la aplicare.
  • după primele câteva zile, terapia cu căldură poate fi utilă;
  • încercați să faceți exerciții ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau înotul;
  • încercați un masaj pentru a calma durerile musculare.

Când trebuie să vă îngrijorați din cauza durerilor?

În cele mai multe cazuri, exercițiile ușoare și o dietă sănătoasă pot ajuta foarte mult la recuperarea pe cale naturală. Antiinflamatoarele, cum ar fi Nurofen Ultra 400 mg comprimate filmate** pot contribui la calmarea diferitelor tipuri de durere, precum durerea musculară, de spate sau reumatică, timp de 8 ore, în așa fel încât să vă puteți continua activitatea.

La anumite persoane durerile constante pot avea o cauză principală cum ar fi afecțiunile moștenite genetic sau o afecțiune medicală cronică precum diabetul sau artrita.

În cazul în care durerea persistă timp de câteva zile, nu o ignorați - consultați medicul sau farmacistul cât mai curând posibil.

Referințe:

  • 1

    Magee K, Schneider S. A.D.A.M. Illustrated Family Health Guide. 1st ed. Atlanta, GA: A.D.A.M.; 2006.

  • 2

    MedlinePlus. Fibromyalgia. Accesat pe 26 august 2014.

  • 3

    RB Health Hub. Types of pain: what is pain? Accessed pe august 2014.