Da, tuturor ne place să mâncăm, însă știați despre alimente care pot combate inflamația și pot ameliora durerea? Acest lucru se datorează faptului că au proprietăți naturale antiinflamatoare. Și întrucât inflamația este sursa durerii în cazul multor afecțiuni, aceste alimente pot fi adăugate cu succes în dieta dumneavoastră. Iată care sunt cele zece sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.

1. Acordați o șansă ghimbirului

Ghimbirul este o plantă medicinală cunoscută în tradiția asiatică, indiană și arabă. Efectul său calmant poate ameliora durerile de stomac și poate reduce starea de greață. Cu toate acestea, cu adevărat interesanți sunt compușii săi antiinflamatori denumiți gingeroli, care duc la reducerea cu succes a durerii și rigidității. Pregătiți o cană de ceai de ghimbir proaspăt și încercați.

2. Faceți un cocktail de curcuma

Curcuma este cunoscută în special pentru culoarea galbenă specială și aroma din mâncărurile cu curry. Însă acesta este de asemenea un aliment care combate durerea, datorită compusului antiinflamator denumit curcumină. Aceasta reduce durerea și protejează articulațiile contra artritei reumatoide, fapt demonstrat pe baza studiilor științifice. Presărați ingredientul în mâncărurile cu curry sau adăugați-l la omletă și nu uitați să adăugați și puțin piper negru, care intensifică proprietățile calmante ale curcumei.

3. Treziți-vă cu o cafea

O ceașcă de cafea bună este un mod bun de a începe dimineața. Cu toate acestea, cafeaua este și un puternic calmant, deoarece conține cofeină, același stimulent regăsit în ciocolată, ceai și cola. Pe baza cercetărilor s-a stabilit că o doză moderată (echivalentul a două cești de cafea) reduce până la jumătate durerea musculară în timpul practicării sportului.

4. Stropiți cu puțin ulei de măsline

Secretul din spatele efectelor benefice pentru sănătate ale uleiului de măsline este o substanță denumită oleocantal, care reduce inflamația și sensibilitatea la durere. Un ulei de măsline extra-virgin de calitate, bogat în oleocantal vă va induce o senzație de gust piperat, înțepător. Cu cât este mai înțepător, cu atât conține mai mult oleocantal.

5. Introduceți somonul în meniu

Somonul nu este numai delicios, ci este de asemenea o sursă importantă de omega-3, ceea ce constituie un bonus. Printre alte efecte benefice pentru sănătate, acești acizi grași pot reduce inflamația – o dietă bogată în acizi grași omega-3 poate fi soluția pentru atenuarea durerilor de articulații și rigidității. Chiar dacă nu suferiți de artrită, acizii grași omega-3 pot reduce riscul de a suferi de această boală. Așadar mergeți la pescuit de somon.

6. Puterea din mentă

Puterea calmantă a mentei se datorează mentolului, care împiedică semnalele de durere să ajungă la creier. Vă puteți bucura de beneficiile sale adăugând frunze de mentă în apă clocotită pe care le lăsați apoi să infuzeze. După cum vedeți, face mai mult decât a împrospăta respirația.

Uleiul esențial de mentă se folosește sub formă de frecții și masaj (10 picături de ulei în 100 ml alcool) sau pentru baie (10-15 picături la o cadă cu apă). Uleiul de mentă este recomandat pentru aromaterapie în cazul pacienților cu migrene și are un efect tonic, de stimulent, alungă oboseala musculară și calmează durerile din zona capului.

7. Nu așteptați vara pentru a mânca cireșe

Vă plac cireșele pe tot parcursul anului? Atunci aveți noroc, pentru că acea culoare de roșu intens este generată de antioxidanți denumiți antocianini, un alt calmant natural. Antocianii reduc durerea prin blocarea inflamației și inhibarea enzimelor cauzatoare de durere, calmând durerile de la nivelul articulațiilor și mușchilor. Antocianii se regăsesc de asemenea în fructele de pădure cum ar fi murele, zmeura și căpșunile.

Sucul de cireșe este recomandat înainte de alergarea pe distanțe lungi, pentru că ajută la reducerea diferitelor dureri musculare care apar după un efort prelungit. În plus, contribuie la ameliorarea durerii articulare.

8. Portocala nu este doar portocalie

Portocalele sunt o sursă importantă de beta-criptoxantină, un antioxidant care contribuie la ameliorarea inflamației. Echivalentul unui pahar de suc proaspăt de portocale pe zi este suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta boli inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă. Alte fructe și legume de culoare portocalie, cum ar fi dovleacul și papaya, sunt de asemenea surse importante de beta-criptoxantină.

Din portocale se produce un ulei esential puternic, cu proprietati antiseptice, antiinflamatoare si antidepresive. Aromaterapia cu ulei esențial de portocale este recomandată ca terapie complementară pentru pacienții cu dureri osoase.

9. Consumați afine

Aceste fructe de pădure cu gust dulce-acrișor conțin o varietate impresionantă de fitonutrienţi care luptă împotriva inflamaţiilor şi ameliorează durerea. Rețineți că afinele îngheţate au aceiaşi nutrienţi ca şi cele proaspete, deci puteți să consumați pe toată durata anului aceste alimente sănătoase.

Datorită conținutului ridicat de antioxidanţi şi polifenoli, afinele sunt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni diverse, de exemplu indigestie, dureri de stomac, afecțiuni intestinale, diaree, dureri acute cauzate de pietre la rinichi, reumatism sau tulburări metabolice.

10. Încercați un ardei iute

Ardeiul iute conține un complex bogat de vitamine: C, B6, folat (forma naturală de vitamina B9), plus niacină, tiamină și riboflavină, principii active cu rol antioxidant. Dar ceea ce este cel mai important, în ardeiul iute se găsește un alcaloid numit capsaicină, care îi dă gustul iute și mai ales are efecte de calmare a durerilor de la nivel muscular și cardiovascular.

Capsaicina acționează asupra nociceptorilor, care sunt receptorii durerii din piele. Din cauza acestei substanțe ei nu mai răspund la stimulii care cauzeaza durerea, pentru că nu o mai recepționează. Capsaicina induce o senzație de căldură, care calmează organismul, de aceea se recomandă pentru migrene, dureri ale sistemului osos și muscular.

În plus, capsaicina are si proprietati antiinflamatoare, pentru că suprimă acțiunea neuropeptidului secretat de celulele nervoase, care este asociat proceselor inflamatorii.