Nu luați ibuprofen dacă ați suferit în trecut de ulcer de stomac (gastric) sau de alte afecțiuni ale stomacului. Consultați medicul sau farmacistul pentru a vă recomanda alte variante de calmare a durerii.

Aspecte esențiale despre produsele Nurofen și efectele secundare la nivelul stomacului

 • Dacă luați produsele Nurofen conform instrucțiunilor de pe cutie, este puțin probabil să apară probleme la nivelul stomacului
 • Dacă luați produsele Nurofen conform instrucțiunilor de pe cutie, este bine tolerat
 • Nu luați Nurofen dacă ați suferit de ulcer de stomac (gastric) sau de alte afecțiuni ale stomacului.
 • Consultați medicul în cazul în care aveți nevoie de calmante pe termen lung. Administrarea de AINS pe termen lung poate cauza probleme la nivelul stomacului la anumite persoane.

Care sunt posibilele efecte secundare ale AINS la nivelul stomacului?

În cazuri rare, AINS cum ar fi ibuprofenul pot avea efecte secundare ușoare la nivelul stomacului cum ar fi indigestii, arsuri la stomac, greață, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și diaree. Printre efectele secundare mai grave se numără ulcerele, sângerări sau fisuri la nivelul stomacului sau la nivel intestinal, însă acestea sunt în general asociate cu administrarea de AINS în doze mari (peste 1200 mg/zi) pe durata unor perioade lungi de timp (mai mult de 3 zile consecutiv).

Probabilitatea de apariție a unuia dintre aceste efecte secundare este mult mai mare în cazul în care ați suferit în trecut de afecțiuni ale stomacului - de aceea nu trebuie să luați Nurofen dacă ați suferit de sângerări stomacale sau de alte afecțiuni ale stomacului.

Nurofen poate cauza probleme la nivelul stomacului asemenea altor AINS?

Nu toate AINS sunt la fel. Ibuprofen provoacă mai puține efecte secundare decât alte antiinflamatoare dacă este administrat conform instrucțiunilor de pe cutie. Doza și durata tratamentului medicamentului disponibil fără prescripție medicală.

Problemele la nivelul stomacului sunt mai frecvente în cazul în care AINS sunt administrate în doze mari (peste 1200 mg/zi) pe perioade lungi de timp (mai mult de 3 zile consecutiv). Discutați cu medicul sau farmacistul pentru recomandări în cazul în care aveți nevoie de calmante pe termen lung.

Cum este afectat stomacul de administrarea de AINS pe termen lung?

Antiinflamatoarele precum ibuprofen acționează prin blocarea temporară a producției de substanțe chimice care provoacă durerea denumite prostaglandine. Acolo unde este localizată durerea, prostaglandinele activează terminațiile nervoase din apropiere care transmit către creier semnale prin care comunică unde este localizată și cât de intensă este durerea.

Prostaglandinele contribuie de asemenea la protejarea mucoasei stomacului. La anumite persoane, inhibarea prostaglandinelor pe termen lung poate duce la blocarea acestui mecanism de protecție, ceea ce provoacă apariția ulcerelor gastrice.

Dacă produsele Nurofen sunt administrate conform instrucțiunilor de pe cutie (pe termen scurt și în doze mici), producția de prostaglandine este suprimată temporar și există șanse mici să vă confruntați cu probleme la nivelul stomacului.

Referințe:

 • 1

  The Royal Children’s Hospital Melbourne. Pain relief for children – paracetamol and ibuprofen. Disponibil la: www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Pain_relief_for_children_-_Paracetamol_and_Ibuprofen/ 

 • 2

  Pelen F et al. Ann Pediatr 1998; 45(10): 719–28, finanțat de Reckitt Benckiser. 

 • 3

  Autret-Leca et al. Curr Med Res Opin 2007; 23(9): 2205­–11, finanțat de Reckitt Benckiser. 

 • 4

  Colmar Brunton OMNI Research, iunie 2014. 

 • 5

  Yin HS et al. Arch Pediatr Adolesc Med 2010; 164(2): 181–6.