Cum acționează ibuprofen?
Ibuprofen împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când suferiți de o boală sau aveți o rană.
Prostaglandinele sunt substanțe chimice naturale care sunt eliberate în organism în cazul unei afecțiuni. La eliberarea de prostaglandine, acestea fac nervii din apropiere foarte sensibili la durere, ceea ce ajută organismul să realizeze că există ceva în neregulă. Așadar, în momentul în care atingeți cu mâna un obiect ascuțit, nervii din apropiere transmit informația către creier care transmite rapid un mesaj referitor la durerea de la nivelul mâinii.
De asemenea, prostaglandinele duc la inflamarea țesuturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care gâtul se inflamează când sunteți bolnav și vi se înfundă nasul când aveți o răceală. Prostaglandinele sunt de asemenea motivul pentru care o gleznă luxată se umflă și devine imobilă.
Întrucât ibuprofen blochează producția de prostaglandine, acesta acționează direct asupra sursei durerii și contribuie la calmarea durerii și la reducerea inflamației.
Care sunt diferitele tipuri de ibuprofen disponibile?
Ibuprofen este disponibil într-o gamă de formule diferite. Cele mai comune sunt formele farmaceutice cu administrare pe cale orală care pot fi înghițite cu apă și cele topice care sunt aplicate pe piele.
Ibuprofen cu administrare pe cale orală – Ibuprofen drajeuri, capsule moi sau comprimate filmate, care pot fi administrate cu apă. După ce luați Nurofen aceasta ajunge în stomac unde începe să se dizolve. După dizolvarea formei farmaceutice, se eliberează ibuprofen. Apoi acesta este absorbit în sânge prin peretele intestinului subțire.
În ultimii ani s-au dezvoltat multe tipuri de ibuprofen.
După ce ibuprofenul este absorbit în sânge, acesta ajunge prin circulația sanguină la locul dureros și începe să blocheze producția de prostaglandine, ceea ce duce la reducerea durerii și a inflamației.
Comprimatele filmate, drajeurile și capsulele moi de ibuprofen nu sunt adecvate pentru sugari și copiii mici, pentru aceștia fiind disponibile suspensiile orale și supozitoarele, ce pot fi utilizate începând cu vârsta de 3 luni.
Ibuprofen topic – este disponibil sub formă de emplastru medicamentos și este aplicat direct pe zonele unde este localizată durerea. Acesta asigură un transfer continuu de ibuprofen prin piele, direct la locul durerii și inflamației.
Pentru ce se utilizează ibuprofen?
În doza recomandată disponibilă fără prescripție medicală, ibuprofen este utilizat pentru calmarea durerii și/sau inflamației precum:
- Durere de cap
- Migrenă
- Durere musculară
- Durere menstruală
- Durere de spate
- Durere de dinți
- Dureri asociate cu afecțiuni musculo-scheletice (de ex. întinderi și luxații, traumatisme sportive ușoare)
- Febră
- Simptome de răceală și gripă
- Durere sinusală
Istoria ibuprofen
Ibuprofen a fost dezvoltat și descoperit în anii '60 de departamentul de cercetare al Boots Company (deținută în prezent de RB). Liderii echipei au fost Dr. Stewart Adams și colegii săi John Nicholson și Colin Burrows.
În prezent, Nurofen este utilizat de milioane de oameni ca medicament eliberat fără prescripție medicală pentru calmarea durerii și a febrei.
Ce este un AINS?
AINS (prescurtarea pentru medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) contribuie la calmarea durerii și la reducerea inflamației prin blocarea producției de substanțe chimice cauzatoare de durere denumite prostaglandine.
Există multe tipuri de AINS disponibile în farmacii. AINS disponibile fără prescripție medicală includ medicamente ca acid acetilsalicilic, diclofenac, naproxen și ibuprofen.
Există și tipuri de AINS disponibile pe bază de prescripție medicală.
Precauții
- În cazul în care constatați că folia blisterului este ruptă la deschiderea ambalajului.
- Dacă suferiți de afecțiuni gastrice, hepatice sau renale.
- Dacă suferiți de afecțiuni ale tractului respirator (astm).
- Dacă aveți alergie la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte medicamente antiinflamatoare. În cazul în care aveți o reacție alergică, întrerupeți administrarea și consultați imediat medicul.
- În primele 6 luni de sarcină, cu excepția recomandării medicului. Nu utilizați deloc în ultimele 3 luni de sarcină.
- Mai mult de 3 zile consecutiv, cu excepția recomandării medicului. Nu depășiți doza recomandată. Utilizarea în exces poate fi dăunătoare.