Sari la conținut

Raspuns cu privire la Coronavirus

Noul protocol de tratament publicat de către autoritățile din România clarifică controversele în terapia Covid-19 privind utilizarea medicamentelor antiinflamatoare non-steroidiene, clasă din care face parte și ibuprofenul, astfel:

A existat o reticență privind utilizarea AINS în tratamentul COVID-19, legată de inhibarea efectului benefic al inflamației, susținută de date clinice restrânse. Este rațional să se administreze în scop simptomatic fie antitermice, fie AINS, ținându-se cont de contraindicații generale și de efectele adverse posibile ale fiecărei categorii de medicamente. Pacienții aflați în tratament cu AINS pentru diverse afecțiuni pot continua dacă nu există interacțiuni medicamentoase majore cu medicația pentru COVID-19, cu monitorizarea efectelor adverse.

Am luat la cunoștință informațiile care circulă cu privire la consumul de steroizi și medicamn ente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru ameliorarea simptomelor de COVID-19. Experții noștri medicali au structurat informația existentă, pentru a vă ajuta să găsiți mai ușor răspunsurile de care ați putea avea nevoie:

_______

1) Care sunt în acest moment opiniile despre ibuprofen și COVID19?

Au circulat, în special în rețelele sociale, rapoarte contradictorii care puneau sub semnul întrebării legătura dintre consumul de ibuprofen și înrăutățirea cazurilor de COVID-19. De atunci, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au emis declarații care confirmă lipsa unei dovezi științifice care să sprijine această afirmație.

  • Întreaga declarație a OMS aici.
  • Întreaga declarație a EMA aici.
  • Întreaga declarație a FDA aici.

__________________________

2) Înrăutățește consumul de ibuprofen (Nurofen) cazurile de COVID-19?

Pe baza tuturor informațiilor disponibile în acest moment, nu există nicio legătură dovedită științific între consumul fără prescripție medicală de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, cu un profil de siguranță bun, folosit în mod eficient ca analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei) în automedicație de mai bine de 30 de ani. 

La fel ca în cazul oricărui alt medicament, aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect. Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

__________________________ 

3) Dacă iau ibuprofen în acest moment, ar trebui să mă opresc?

Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați sau la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.

Ibuprofenul este un medicament uzual, atât în automedicație, cât și în prescripțiile medicale, cel mai adesea folosit pentru reducerea durerilor și a febrei. Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în acest moment nu există nicio legătură dovedită științific între utilizarea fără prescripție medicală a ibuprofenului și agravarea cazurilor de COVID-19 sau creșterea riscului de a contacta boala.

__________________________

 4)  Există recomandări speciale în cazul copiilor sau persoanelor în vârstă?

La fel ca în cazul oricărui medicament, există instrucțiuni specifice cu privire la cine poate sau nu consuma ibuprofen, precum și despre cum trebuie utilizat. Aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect. Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

 __________________________

5) Care este poziționarea Nurofen cu privire la utilizarea ibuprofenului în tratarea simptomelor de COVID-19?

Pe baza tuturor informațiilor disponibile, în acest moment nu există nicio legătură dovedită științific între utilizarea fără prescripție medicală a ibuprofenului și agravarea cazurilor de COVID-19 sau creșterea riscului de a contacta boala. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, cu un profil de siguranță bun, folosit în mod eficient ca analgezic (reducerea durerii) și antipiretic (reducerea febrei) în automedicație de mai bine de 30 de ani. 

Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați și la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.

 __________________________

 6) Crește utilizarea de ibuprofen (Nurofen) riscul de a contacta COVID-19?  

COVID-19 este o boală de natură infecțioasă, cauzată de o nouă tulpină de coronavirus. Virusul afectează sistemul respirator și, pe baza informației disponibile în acest moment, cel mai probabil se transmite prin picăturile produse atunci când tușim sau strănutăm.

Nu există nicio legătură dovedită științific între consumul de ibuprofen sau de orice alt antiinflamator nesteroidian (AINS) și creșterea riscului de a contacta COVID-19.

  __________________________

7) Ce este ibuprofen?

Ibuprofenul este substanța activă care aparține clasei numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Medicamentele din această clasă sunt cel mai adesea utilizate pentru reducerea durerilor și/ sau reducerea febrei. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut și eficient, utilizat de mai bine de 30 de ani, de miliarde de consumatori din peste 90 de țări. 

Dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la tratamentul pe care îl urmați sau la alte opțiuni disponibile pe care le aveți, vă recomandăm să contactați un profesionist din domeniul sănătății.