Răspunsurile la aceste întrebări oferă ceea ce se numește „fereastra terapeutică” a fiecărui medicament. Aceasta reprezintă intervalul de dozare la care medicamentul este atât eficient, cât și cu un risc redus de reacții adverse.

De ce trebuie să respectați instrucțiunile de dozare?

Echilibrul dintre eficacitate și reacții adverse reprezintă baza pentru doza recomandată a unui medicament. De asemenea, pot exista doze necesare diferite pentru vârstnici sau pentru copii. În cazul bolilor mai grave, pot fi necesare doze mai mari din același medicament. De exemplu, poate fi necesară o doză mai mare de analgezice/antiinflamatoare pentru a trata artrita reumatoidă decât pentru a trata cefaleea de tip tensional.

De asemenea, majoritatea medicamentelor sunt recomandate pentru a fi utilizate o perioadă limitată. În cazul durerilor de cap, se recomandă să consultați medicul dacă aveți nevoie de analgezice mai mult de 10 zile consecutive.

Este la fel de important să luați medicamentul conform recomandărilor din prospect. Omiterea regulată a dozelor poate însemna că în organism se acumulează insuficient medicament pentru a oferi efectul benefic așteptat. Dacă medicamentul este conceput pentru a fi administrat de patru ori pe zi, aceasta înseamnă că durata medicamentului în sânge este probabil destul de scurtă; dar administrarea unei cantități mai mari de medicament de două ori pe zi (în loc de 4 doze conform prospectului) nu poate să ofere efectul dorit continuu al medicamentului.

Ce trebuie să faceți dacă ați luat o doză prea mare?

Subliniem o serie de măsuri de precauție care contribuie la evitarea supradozei accidentale sau a greșelilor legate de medicament:

  • Citiți întotdeauna cu atenție etichetele medicamentelor și luați medicamentele doar conform instrucțiunilor. Păstrați toate medicamentele în ambalajul original, ferite de accesul sau de vederea copiilor.
  • Aveți grijă când luați orice fel de medicamente. Indiferent dacă medicamentul v-a fost prescris de un medic sau dacă luați medicamente eliberate fără rețetă, respectați întotdeauna instrucțiunile. Nu vă împărțiți niciodată medicamentele cu alte persoane sau nu utilizați medicamente recomandate pentru o afecțiune sau o situație diferită. Dacă observați orice fel de reacții adverse, consultați medicul sau farmacistul.
  • Nu stocați medicamente care nu vă mai sunt necesare. Returnați-le la farmacie dacă nu mai aveți nevoie de ele.
  • Informați întotdeauna medicul sau personalul medical în legătură cu o supradoză anterioară.
  • Aveți grijă când asociați medicamentele între ele sau le administrați împreună cu alte substanțe (inclusiv alcool), deoarece pot apărea interacțiuni nedorite crescând riscul de reacții adverse (farmacistul sau medicul trebuie să vă informeze cu privire la interacțiunile posibile).

Totuși, dacă suspectați că ați luat o doză prea mare de medicament, contactați imediat medicul sau mergeți la secția de urgență a spitalului local pentru a evalua situația.

Dacă apar simptome neplăcute după ce ați luat o doză prea mare de medicament, acest lucru poate fi grav și necesită intervenție imediată. Vor fi necesare informații precise - denumirea specifică a medicamentului, cantitatea consumată și ora la care a fost luat medicamentul. În majoritatea cazurilor, ambalajul prezintă compoziția medicamentului și concentrația, așa că este foarte util să-l aveți la îndemână.

Pe scurt, este esențial să fiți foarte atenți cu toate medicamentele. Respectați ÎNTOTDEAUNA instrucțiunile de pe etichetă, respectiv informațiile primite din partea medicului sau farmacistului. De asemenea, medicamentele sunt furnizate împreună cu prospecte, care specifică în mod clar ce trebuie și ce nu trebuie să faceți cu medicamentele respective. Dacă aveți dubii deși ați respectat instrucțiunile, medicii și farmaciștii vă stau la dispoziție pentru asistență.