Aveți un risc în acest sens?

Principalii factori de risc sunt: antecedentele familiale, vârsta peste 45 de ani, sexul feminin sau existența unor leziuni articulare în antecedente.

Acești factori cresc riscul de a avea dureri inflamatorii ale genunchilor, șoldurilor sau mâinilor, provocate de osteoartrită. De asemenea, puteți avea un risc dacă sunteți supraponderal(ă) sau dacă ați avut o ocupație cu mișcări repetitive, cum ar fi lăsarea pe vine, statul în genunchi sau cățărarea.

Cum să tratați osteoartrita

Dacă suferiți de durere din cauza osteoartritei – sau o durere persistentă despre care credeți că ar putea avea drept cauză inflamația și osteoartrita – este recomandabil să vă adresați medicului de familie pentru un diagnostic oficial. Aceste simptome vă pot îngreuna participarea la activități aparent simple, cum ar fi urcarea scărilor, mersul pe distanțe lungi, alergatul după nepoți sau poziția cu genunchii îndoiți o perioadă mai îndelungată de timp.

Osteoartrita este incurabilă, însă un tratament început de timpuriu și continuat în mod constant poate ajuta la reducerea simptomelor și menținerea capacității de a utiliza articulațiile afectate.

Sfaturi pentru gestionarea osteoartritei

  • Se recomandată efectuarea de exerciții fizice regulate care pot contribui la reducerea durerii și a disconfortului, pentru menținerea flexibilității articulațiilor.
  • Este indicată menținerea unei greutăți corporale optime pentru a evita aplicarea unei tensiuni suplimentare asupra articulațiilor.
  • Durerile articulare provocate de osteoartrită pot fi reduse prin medicamente antiinflamatoare.

Referințe: