Mitul 1. Gripa e o răceală mai puternică

FALS: Deși este adevărat că simptomele de răceală și gripă, precum tusea, nasul înfundat sau durerile de cap pot părea similare, sau cel puțin foarte similare, este vorba de două afecțiuni foarte diferite. Unele remedii pentru răceală și gripă sunt adecvate în ambele situații, deoarece ameliorează aceleași simptome, fie că sunt provocate de răceală sau de gripă. Totuși, simptomele de gripă sunt în general mai severe și durează mai mult. Gripa este cauzată de virusuri diferite față de cele care cauzează răcelile; de aceea unele simptome nu sunt întâlnite și în cazul răcelilor, cum ar fi o creștere bruscă a temperaturii corpului. Gripa poate fi asociată cu o serie de complicații cu urmări foarte grave, mai ales în rândul copiilor și vârstnicilor.

Când vorbim despre gripă sau despre răceală nu ne referim la același lucru, răceala poate să fie o viroză respiratorie moderată, iar gripa este o viroză respiratorie severă, cauzată de alte tipuri de virusuri. Deși nu este o răceală mai puternică, simptomele gripei sunt mai serioase și putem spune că gripa e mai puternică decât răceala în ceea ce privește modul în care organismul reacționează la virusurile gripale.

Mitul 2. Gripa poate fi tratată cu antibiotice

FALS: Antibioticele se utilizează doar pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii, însă răcelile și gripa sunt cauzate de virusuri. Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor care cauzează răceala sau gripa. Medicamentele antivirale pot fi utilizate pentru a trata gripa, însă nu a fost stabilită o rutină de administrare la pacienții cu gripă. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie utilizate în stadiile timpurii ale bolii și se eliberează doar cu rețetă. În general, răceala și gripa se tratează cu medicamente simptomatice.

Antibioticele trebuie să fie administrate doar la recomandarea medicului. Automedicația cu antibiotice nepotrivite este periculoasă și reduce eficiența antibioticelor atunci când este nevoie de administrarea lor, în cazul infecțiilor bacteriene. Dacă răceala a trecut dar tusea persistă, iar expectorația devine galben-verzuie sau ruginie, medicul poate recomanda tratament cu antibiotic, pentru că infecția virală s-a suprainfectat cu bacterii.

Mitul 3. Persoanele active și sănătoase nu se îmbolnăvesc de răceală sau gripă

FALS: Oricine, tânăr sau bătrân, activ sau nu, poate fi infectat cu un virus care cauzează răceala sau gripa. La fel, suntem cu toții capabili să transmitem virusul. Însă ce rămâne valabil este că aceia dintre noi care suferă de anumite afecțiuni sunt expuși riscului de a dezvolta complicații, în cazul în care sunt infectați cu virusul gripal. Așadar, în cazul în care vă îmbolnăviți de răceală sau gripă, trebuie să luați măsuri de precauție pentru a nu transmite boala, ca de exemplu: acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați, utilizați șervețele de unică folosință și aruncați-le de fiecare dată după utilizare. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau folosiți un produs dezinfectant, în special după ce tușiți sau strănutați.

În ceea ce privește hidratarea corespunzătoare, aceasta în general asigură un răspuns imunitar mai bun, nu doar în cazul unor afecțiuni precum gripa sau răceala.

Vitaminele întăresc imunitatea și ajută organismul să reziste mai bine în fața bolilor, iar administrarea lor trebuie să fie completată de o alimentație echilibrată și de un stil de viață sănătos.

Mitul 4. Este doar o răceală, așa că e în regulă să mergeți la serviciu sau la școală

FALS: Este important să limitați contactul cu alte persoane atunci când sunteți bolnavi, chiar dacă este vorba „doar de o răceală”. Răceala și gripa se pot transmite cu ușurință prin contactul cu alte persoane. Acest lucru se aplică în special în cazul școlilor sau creșelor, deoarece sistemul imunitar al copiilor nu este suficient dezvoltat iar riscul ca măsurile de igienă să nu fie respectate cu strictețe este mai mare. Virusurile pot fi extrem de periculoase pentru anumite categorii de persoane, precum copiii mici, seniorii sau femeile însărcinate. Stați acasă, pentru a nu-i infecta pe ceilalți.

Trebuie să stați acasă nu doar ca să nu-i infectați pe ceilalți, dar și ca să vă protejați pe dumneavoastră. Dintre miturile despre gripă prezentate ați aflat că gripa nu este doar o simplă răceală, iar simptomele comune ale celor două afecțiuni vă pot induce în eroare.

De aceea este bine să vă izolați și să respectați tratamentul prescris, pentru că transmiterea gripei este foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de o infecție virală moderată precum răceala sau au un organism slăbit de răceală, cu un sistem imunitar vulnerabil.

5.Te poți molipsi de răceală și gripă dacă doar respiri același aer cu o persoană infectată

FALS: Este adevărat că virusurile care cauzează răceala și gripa pot circula prin aer. Atunci când o persoană este infectată cu unul dintre aceste virusuri, dacă strănută sau tușește spre dumneavoastră sau în apropiere, riscați să vă infectați. Totuși, virusurile nu se răspândesc prin aer. Prin atingerea unei suprafețe contaminate, riscați să luați virusul pe mâini. Suprafețele contaminate pot fi telefoanele, mânerele ușilor, tastatura computerului sau jucăriile copiilor. Virusul gripal poate supraviețui pe o suprafață solidă timp de 24-48 de ore. Odată ajuns pe mâini, el poate pătrunde în organism dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura. Secretul este să vă spălați temeinic și frecvent pe mâini atunci când suferiți de răceală sau gripă sau atunci când vă aflați într-un mediu în care există persoane infectate.

Pentru că infecțiile respiratorii sunt cauzate de viruși, transmiterea bolii în caz de răceală sau gripă are drept cauze atât inhalarea particulelor infectate, cât și contactul cu secreții infectate. De aceea medicii recomandă atât igiena socială (distanțarea față de persoanele care prezintă simptome), cât mai ales igiena personală (dezinfectare, curățarea mâinilor).

Sperăm ca prin aceasta să vă fi clarificat câteva dintre „mituri”, însă dacă sunt nelămuriri despre ce aveți de făcut în caz de răceală sau gripă, adresați-vă întotdeauna medicului sau farmacistului.