Ce sunt măselele de minte?

Adulții au în general până la 32 de dinți. Ultimii patru dinți care cresc în spatele gingiilor, câte unul pe fiecare colț al maxilarului, sunt cunoscuți sub denumirea de măsele de minte. Deși măselele de minte apar de regulă la vârsta de 17 - 25 de ani, la unele persoane ele cresc mult mai târziu.

De ce măselele de minte provoacă dureri atât de puternice?

De regulă, măselele de minte încep să crească după ce dantura este formată deja din 28 de dinți. La mulți adulți, acești 28 de dinți existenți – inclusiv primul și al doilea molar – completează întreg spațiul de pe maxilar și nu mai rămâne loc pentru măselele de minte. Ca urmare a acestui fapt, măselele de minte ar putea fi ‘afectate’ atunci când încearcă să iasă. În cazul în care este afectată, măseaua de minte se poate bloca oblic în cel de-al doilea molar. Prin urmare, poate ieși doar parțial.

Durerea poate fi cauzată din mai multe motive:

  • Dacă iese doar parțial, gingia se poate infecta, se poate inflama și devine dureroasă
  • O măsea de minte ieșită doar parțial poate să se carieze și să cauzeze dureri, deoarece este dificil de curățat.

Cum ameliorați durerea cauzată de măselele de minte?

Există situații în care măselele de minte pot cauza disconfort atunci când ies, însă nu sunt afectate.

Cu toate acestea, dacă durerea persistă, se recomandă să consultați un stomatolog care să diagnosticheze, pe baza unei radiografii a maxilarului, dacă măselele de minte au fost afectate. Pentru a trata durerea, dentistul poate recomanda extracția uneia sau mai multor măsele de minte. Motivele pentru extracție pot include:

  • Măseaua nu va ieși niciodată corect deoarece nu există spațiu suficient pe gingii
  • Măseaua a ieșit parțial și, deoarece este dificil de curățat, se poate caria
  • Măseaua de minte vă cauzează un disconfort intens și dureri greu de suportat.

În perioada de așteptare până la extracția măselei de minte dar și după extracție, pentru durerile dentare, puteți lua Nurofen Forte 400 mg drajeuri*, ce are o acțiune antiinflamatoare și analgezică, ameliorând eficace un spectru larg de dureri acute.

Când trebuie extrasă măseaua de minte?

Cel mai bine poate răspunde la această întrebare medicul stomatolog. Nu întâmplător este recomandat consultul stomatologic cel puțin o dată la 6 luni. Măseaua de minte poate fi extrasă în următoarele cazuri:

  • dacă s-a produs o infecție a gingiei, din cauza resturilor alimentare acumulate între gingie și dinte. La început poate fi vorba de o simplă inflamație, dar ulterior aceasta se agravează. De cele mai multe ori, pacientul resimte durere de dinți. Aceasta poate evolua și poate duce la durerea de cap (migrenă).
  • dacă la nivelul respectivului molar de minte apare o carie. În general, stomatologii recomandă extragerea molarului de minte pentru că aceștia sunt greu de tratat, în special din cauza locului unde se află în cavitatea bucală.
  • atunci când măseaua de minte afectează dinții învecinați (probleme legate de carii sau de parodontoză).

Medicul stomatolog va recomanda probabil o radiografie simplă, pentru a vedea mai bine molarul de minte.

Ce trebuie sa fac după extracția dentară?

După extracția molarului de minte trebuie să respectați anumite reguli cum ar fi:

  • periajul dentar nu este indicat în primele 24 de ore;
  • pe perioada efectului anesteziei nu se recomandă consumul de lichide și alimente;
  • după ce trece efectul anesteziei, se poate reveni la dieta obișnuită, dar trebuie evitate alimentele și băuturile prea reci sau prea fierbinți. Acest lucru este valabil în ziua extracției. Începând din ziua următoare se poate reveni la alimentația obișnuită;
  • în primele zile de după extracție se recomandă consumul de alimente care nu necesită o masticație prea puternică, cel puțin nu în zona extracției.
  • în primele zile după extracția molarului de minte nu se recomandă consumul de băuturi acidulate, băuturi alcoolice, dulciuri, fumat.
  • edemul care rămâne în urma extracției poate rămâne 2 zile, după care se resoarbe. Se recomandă comprese reci (dar nu gheață de la congelator). De asemenea, este bine ca pacientul să doarmă pe partea opusă extracției.
  • este important ca locul extracției să nu se infecteze. Pentru acest lucru, este nevoie să se mențină o igienă riguroasă a cavității bucale.

Este foarte bine să se respecte recomandările medicului stomatolog.

Referințe: