Susținerea procesului de recuperare

Activitățile care trebuie evitate imediat după o leziune sportivă (în general, timp de trei zile) pot fi concentrate în acronimul CAAM:

  • Căldură – de exemplu, băi fierbinți, saună sau comprese fierbinți.
  • Alcool – consumul de alcool poate accentua sângerarea și inflamația și poate încetini vindecarea.
  • Alergare – sau altă formă de exerciții fizice care pot provoca și alte leziuni.
  • Masaj – care poate accentua sângerarea și inflamația

Pe de altă parte, măsurile pe care le puteți lua în considerare pot fi reținute prin acronimul PRICE:

  • Protejare – Asigurați-vă că partea vătămată a corpului este protejată de alte leziuni.

Încercați să evitați orice situații în care ați putea forța zona dureroasă. De exemplu, dacă v-ați luxat glezna, purtați un pantof care vă asigură susținerea gleznei.

Unele leziuni pot fi ameliorate cu mai multă susținere, cum ar fi o orteză sau o bandă de legare rigidă. Dacă nu știți ce variantă este optimă pentru dumneavoastră, adresați-vă unui medic sau unui specialist în leziuni sportive.

  • Repaus – Acordați suficient timp pentru vindecarea leziunii, lăsând să se odihnească articulația sau mușchiul. Nu încercați să dați dovadă de eroism și să jucați în ciuda accidentării, deoarece puteți provoca leziuni suplimentare și vindecarea va dura mai mult timp.
  • Gheață – Nu aplicați comprese calde pe zona respectivă, este de preferat gheața în primele două sau trei zile după producerea traumatismului.

Aplicați gheață timp de 15 până la 20 de minute, înfășurată într-un prosop umed, la fiecare două-trei ore în primele două-trei zile, pentru reducerea inflamației. De asemenea, gheața vă poate ajuta să reduceți durerea și inflamația în leziunile țesuturilor moi, cum ar fi întinderile de ligamente, ruperile musculare sau învinețirea. Încercați să nu atingeți gheața de piele direct, deoarece poate provoca arsuri. Nu mergeți la culcare cu compresa cu gheață; nu este de dorit să stați cu gheața pe tot timpul nopții!

  • Compresie – Dacă puteți aplica un bandaj compresiv sau un suport elastic în zona leziunii, vă va ajuta să controlați inflamația și sângerarea în primele câteva zile.

În majoritatea cazurilor, bandajul sau suportul vă vor ajuta să protejați leziunea cât timp se formează țesutul nou cicatricial. Acest lucru va ajuta la reducerea durerii. În general, se găsesc în farmacii bandaje elastice sau bandaje tubulare cu elastic.

Nu înfășurați prea strâns bandajul în jurul zonei afectate, pentru a nu bloca circulația sângelui. Nu uitați să scoateți bandajul înainte de a merge la culcare.

  • Ridicarea membrului afectat – Dacă este cazul, țineți și susțineți zona afectată mai sus decât restul corpului (cum ar fi pe o pernă), pentru a ajuta la reducerea inflamației.

Dacă leziunea este la picior, încercați să stați cu piciorul ridicat în cea mai mare parte a timpului. Totuși, dacă piciorul ridicat vă provoacă mai multă durere, încercați doar să-l țineți într-o poziție confortabilă.

Tratarea întinderilor, luxațiilor și altor traumatisme sportive

Pentru întinderi ușoare, luxații și vânătăi, sunt utilizate în cele mai multe cazuri medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt disponibile în diverse formate, precum comprimate, drajeuri, capsule moi sau plasturi si geluri. Acestea ajută la calmarea durerii și pot limita inflamația și reduce umflătura.

În cazurile de leziuni grave, în special ale capului sau coloanei vertebrale, solicitați imediat asistență medicală. De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dacă aveți dureri severe, inflamație, amorțeală sau nu puteți să vă lăsați greutatea pe un membru. Dacă vă temeți că simptomele dumneavoastră sunt prea severe sau credeți că v-ați rupt sau dislocat o articulație, adresați-vă imediat unui medic.

Majoritatea leziunilor sportive sunt minore, iar recuperarea este în general destul de rapidă. Cu toate acestea, dacă aveți vreodată îndoieli, este mai bine să nu vă bazați doar pe speranța că acționați corect. Urmați întotdeauna sfatul unui specialist.