Identificați sursa durerii
Durerea de umăr poate fi resimțită în orice regiune a umărului și poate apărea în oricare dintre umeri. Locațiile durerii de umăr se referă la structura care provoacă durerea și pot include:
- Durere de omoplaț
- Durere în umărul drept sau stâng
- Durere în partea din față sau spate a umărului
- Durere profundă în articulația umărului
Simptomele durerii de umăr
Simptomele durerii de umăr pot varia în funcție de cauză.
Simptomele frecvente includ:
- Durere la mișcare, în special atunci când ridicați brațele în sus sau deasupra capului
- Mișcare redusă și arie de mișcare limitată
- Slăbiciune la nivelul umărului sau al brațului
- Rigiditate
Durerea la nivelul articulației umărului poate fi resimțită în toate direcțiile de mișcare, în timp ce durerea în mușchiul umărului afectează de obicei mișcarea doar în una sau două direcții.
Durerea surdă și intensă sugerează dureri în articulațiile umărului sau dureri în mușchiul umărului, în timp ce durerea ascuțită sugerează nevralgii. Durerea de umăr pe timp de noapte sau durerea de umăr în somn poate apărea atunci când dormiți pe umărul afectat.
Care sunt cauzele frecvente ale durerii de umăr?
Cauzele frecvente ale durerii de umăr includ accidentarea, suprasolicitarea sau uzura generală a articulațiilor și mușchilor umărului.
Factorii care contribuie la durerea de umăr includ efectuarea de mișcări repetitive, lucrul cu brațele deasupra umerilor și transportul sau ridicarea greutăților mari.
Câteva din cauzele specifice ale durerii de umăr sunt descrise mai jos.
Traumatisme - leziuni sau entorse ale articulațiilor sau ale ligamentelor și ale altor țesuturi moi care conectează și stabilizează oasele rezultă adesea din căderi sau alt impact direct asupra umărului. Rupturile de coafă a rotatorului sunt frecvente, în special la persoanele în vârstă, deoarece pot apărea pe măsură ce se înaintează în vârstă.
Artroza – apare când cartilajul care amortizează capătul oaselor este deteriorat sau se uzează.
Durerea de umăr poate rezulta, de asemenea, din nevralgii la nivelul gâtului sau al părții superioare a spatelui sau poate fi cauzată de dureri din alte zone din partea superioară a corpului.
Soluții pentru calmarea durerii de umăr
Restabilirea și menținerea mișcării și a funcției sunt esențiale pentru recuperarea după durerea de umăr - acest lucru necesită un management adecvat al durerii. Utilizarea compreselor calde și reci și a unui analgezic antiinflamator sunt câteva opțiuni pentru a ajuta la gestionarea durerii de umăr, astfel încât să vă puteți menține umărul în mișcare.
Gestionarea durerii de umăr
Ameliorarea durerii de umăr poate necesita timp, dar ar trebui să încercați să continuați activitățile obișnuite.
Modificarea activității și terapia fizică sunt recomandate pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele.
Dacă nu sunteți sigur ce activitate este potrivită, discutați cu medicul sau cu kinetoterapeutul.
Puteți modifica sau evita activitățile de zi cu zi care vă agravează durerea de umăr; de exemplu, limitarea sau evitarea activității cu mâinile deasupra capului și presiunea aplicată pe umăr.
Fizioterapia precoce, în special după accidentare, poate ajuta la reducerea rigidității și slăbiciunii umărului și vă poate recomanda exerciții pentru îmbunătățirea forței și a funcției. Terapia ocupațională vă poate învăța cum să modificați activitățile de zi cu zi și vă poate oferi echipamente pentru a facilita aceste activități.
Prevenția durerii de umăr
Iată câteva sfaturi pentru a preveni durerea de umăr:
- Modificați-vă activitățile zilnice pentru a reduce tensiunea asupra articulațiilor și mușchilor umerilor
- Cereți ajutor pentru a ridica sau a transporta sarcini grele sau pentru a ajunge la lucruri poziționate prea sus
- Acomodați-vă treptat cu activitățile sau programele de exerciții noi
- Efectuați exerciții blânde de stretching și rezistență pentru a îmbunătăți funcția umerilor
Când trebuie să mă îngrijoreze durerea de umăr?
Majoritatea persoanelor cu dureri de umăr se recuperează, dar în unele cazuri poate dura un timp până se observă o ameliorare. Consultați medicul dacă durerea de umăr se agravează sau nu se ameliorează sau dacă vă îngrijorează durerea de umăr din orice motiv. Dacă aveți dureri de umăr care iradiază pe braț sau o senzație de tensiune în piept sau pe partea din față a umerilor, solicitați imediat asistență de urgență.