Identificați sursa durerii

Durerea de la nivelul articulațiilor genunchiului se poate localiza:

  • în partea din față a genunchiului
  • în spatele genunchiului
  • pe laterala genunchiului
  • în interiorul genunchiului

Durerea cronică (pe termen lung) difuză (răspândită) la articulația genunchiului poate fi un simptom al artrozei, dar debutul brusc al durerii difuze la nivelul articulațiilor genunchiului, fără leziuni, poate sugera alte cauze inflamatorii.

Care sunt cauzele și simptomele frecvente ale durerii de genunchi?

Durerea de genunchi este adesea cauzată de o leziune la genunchi. Leziunile frecvente ale genunchiului includ entorsele și întinderile (întinderea excesivă a ligamentelor, mușchilor sau tendoanelor) și rupturi de cartilaj (menisc).

Entorsele ligamentelor sunt adesea cauzate de răsucirea bruscă a articulației genunchiului, aplicarea unei forțe prea mari asupra articulației genunchiului de la sărituri repetate sau oprire bruscă în timpul alergării sau impact direct pe ambele părți ale genunchiului.

Rupturile de menisc pot rezulta din impactul forțat sau răsucirea genunchiului, în special în timpul exercițiilor cu greutăți, și din cauza uzurii la persoanele în vârstă. Simptomele frecvente ale leziunii ligamentelor și meniscului includ durerea de genunchi (de obicei atinge intensitatea maximă în primele 2-3 zile după accidentarea genunchiului) și umflarea (apare în câteva minute până la câteva zile de la o accidentare a genunchiului, în funcție de leziunea subiacentă).

Durerea de genunchi poate fi cauzată și de suprasolicitarea articulației genunchiului și poate apărea în timpul unor activități precum mersul pe jos și alergatul. Durerea de genunchi asociată alergatului sau sporturilor care implică multe sărituri poate rezulta din suprasolicitare și deteriorarea treptată a tendoanelor atașate rotulei. Durerea laterală a genunchiului cauzată de alergat, ciclism sau alte activități care implică flexarea repetată a genunchiului provine adesea din încordarea ligamentelor care merg de la genunchi până la coapsă.

O cauză frecventă a durerii de genunchi, în special la persoanele în vârstă, este artroza, o afecțiune în care cartilajul dintre oase se descompune și provoacă durere, rigiditate și umflare a articulației genunchiului. Durerea de genunchi se agravează adesea odată cu activitatea și se calmează în repaus.

Excesul de greutate sau obezitatea, leziunile anterioare ale genunchiului și activitățile fizice repetitive sau intense pot crește riscul de a dezvolta gonartroză. Durerea și umflarea localizate la nivelul rotulei sau a părții interioare a genunchiului pot sugera inflamarea cu formare de lichid în interiorul bursei, afecțiune cunoscută sub numele de bursită.

Aceasta poate apărea la un impact puternic sau în urma utilizării repetitive. Debutul brusc al durerii difuze de genunchi care nu este cauzată de leziuni, precum și umflarea, înroșirea și încălzirea zonei pot sugera inflamație sau infecție la genunchi.

Soluții pentru calmarea durerii de genunchi

Analgezicele și antiinflamatoarele fără prescripție medicală pot ameliora pe termen scurt durerile de genunchi asociate cu leziunile ligamentelor, tendonului și meniscului.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot reduce, de asemenea, inflamația și umflăturile asociate cu durerea de genunchi după o accidentare.

Remedii și tratament pentru durerea de genunchi

Dacă vă accidentați genunchiul, ar trebui să întrerupeți imediat activitatea. Aplicați măsuri generale de prim ajutor în primele 48 - 72 ore, incluzând odihnă, gheață, compresie și ridicare (principiile RICE) și evitați căldura, alcoolul, reaccidentarea și masajul (principiile HARM). Pe măsură ce durerea se ameliorează după primele zile, este important să începeți să mergeți și să faceți exerciții ușoare pentru a menține forța și flexibilitatea genunchilor pe măsură ce vă recuperați.

Terapia prin exerciții fizice este esențială pentru a reduce durerea de genunchi și pentru a îmbunătăți funcția genunchiului la persoanele cu gonartroză. În cazul gonartrozei, se recomandă gestionarea greutății corporale și un program de exerciții care integrează antrenamente de aerobic, forță, echilibru și mișcare.

Prevenția durerii de genunchi

Pentru a preveni durerea de genunchi și accidentarea genunchilor:

  • Efectuați stretching ușor și exerciții de încălzire sau de răcire înainte și după antrenamente
  • Creșteți în timp nivelul de intensitate în programe sau activități fizice noi
  • Purtați încălțăminte corectă, cu susținere
  • Evitați mișcările bruște sau de răsucire care aplică prea multă tensiune pe genunchi

Când trebuie să mă îngrijoreze durerea de genunchi?

După o accidentare la genunchi, durerea de genunchi ar trebui să se amelioreze după câteva zile. Consultați medicul sau kinetoterapeutul dacă durerea de genunchi se agravează sau nu se ameliorează sau dacă vă îngrijorează durerea de genunchi din orice motiv.