Tipuri de tratamente pentru calmarea durerii
Există multe tipuri diferite de tratamente pentru calmarea durerii. Acestea diferă prin modul de administrare și prin concentrația lor.
Durerea ușoară și moderată poate fi tratată cu analgezice și antiinflamatoare.
Există analgezice care pot fi înghițite sau altele care pot fi aplicate pe piele. Cele care pot fi înghițite se numesc tratamente cu administrare „pe cale orală”, iar cele care se aplică pe piele se numesc tratamente „topice”. Analgezicele administrate pe cale orală se înghit, apoi sunt descompuse în stomac și eliberate în circulația sanguină, ajungând în tot organismul.
De asemenea, antiinflamatoarele acționează prin blocarea prostaglandinelor responsabile pentru febră și inflamație, la locul traumatismului sau leziunii produse în corp.
Antiinflamatoarele topice se aplică pe piele. Medicamentul este absorbit prin piele și ajunge în profunzime, în zona inflamației, cum ar fi la nivelul mușchilor. Medicamentul este absorbit în corp doar în zona în care este aplicat, spre deosebire de analgezicele orale, care au un efect asupra întregului organism. Antiinflamatoarele topice pot ameliora anumite tipuri de dureri, cum ar fi durerile musculare de scurtă durată și durerile mai persistente. Cu toate acestea, unele persoane constată că antiinflamatoarele orale acționează mai bine în cazul lor.
Comparativ cu analgezicele orale, preparatele topice eliberează o cantitate relativ mică de medicament (antiinflamator) în corp.
Comprimate pentru calmarea durerii
Analgezicele (tratament pe cale orală) sunt disponibile în diferite forme și concentrații, fiind utilizate în tratarea durerilor ușoare până la moderate. Analgezicele ajută la calmarea durerilor corporale provocate afecțiuni ca artrita, durerile musculare sau entorsele.
Anumite analgezice orale nu sunt adecvate pentru unele persoane care au anumite boli sau care iau alte medicamente în același timp cu acestea, au alergii sau intoleranțe. Dacă nu știți sigur ce analgezice sunt adecvate pentru dumneavoastră, discutați cu medicul de familie sau farmacistul pentru sfaturi. Înainte de a lua medicamentele, este important să citiți prospectul pentru a cunoaște reacțiile adverse.
Geluri pentru calmarea durerii
Gelurile pentru calmarea durerii sunt un tip de tratament topic care se aplică pe piele. Unele geluri conțin ingrediente care ajută la calmarea durerilor de scurtă durată.
Geluri de încălzire
Căldura este o modalitate eficace de a trata majoritatea durerilor acute și persistente. Aceasta provoacă lărgirea vaselor de sânge, stimularea circulației în zona afectată, stimularea vindecării țesutului lezat și calmarea durerii. Căldura are și un efect de calmare, ameliorează spasmele și rigiditatea. Cremele și gelurile de încălzire sunt disponibile în farmacii și se utilizează pentru a calma durerea asociată cu durerile musculare persistente, crampele, spasmele musculare, durerile menstruale și durerile asociate cu afecțiuni cronice, precum fibromialgia.
Geluri de răcire
Unele persoane constată că aplicarea de gheață sau geluri de răcire ajută la calmarea durerii de scurtă durată. Gelurile care conțin mentol creează o senzație de răcire când sunt masate în piele și pot ajuta la reducerea senzației de durere. Acestea pot fi utile și la calmarea durerilor din gută, a inflamației din osteoartrită și pot fi utile pentru febra musculară, care este rigiditatea musculară resimțită uneori după efectuarea unor exerciții noi sau după suprasolicitarea musculară. De asemenea, efectele răcirii pot reduce inflamația imediat după o entorsă sau întindere sau ulterior, în timpul recuperării, pentru a permite mobilitatea prin reducerea durerilor și spasmelor musculare.
Geluri medicamentoase
Unele geluri conțin ingrediente care au proprietăți antiinflamatoare.
Acestea poartă denumirea de ”gel medicamentos” și pot fi recomandate pentru dureri musculare, entorse și întinderi, și pentru ameliorarea osteoartritei. Acestea pot fi la fel de eficace ca și comprimatele pentru calmarea durerilor corporale.
Plasturi pentru calmarea durerii
Plasturii pentru calmarea durerii conțin ingrediente care sunt absorbite direct prin piele acolo unde sunt aplicați, pentru a acționa unde este nevoie. Unii plasturi conțin ingrediente cu efect de încălzire sau de răcire, în timp ce alții conțin medicamente care ajută la calmarea durerii, utili pentru persoanele care nu pot să ia analgezice pe cale orală.
Care este opțiunea adecvată pentru calmarea durerii pentru dumneavoastră
Comprimatele pentru calmarea durerii au efect la majoritatea persoanelor, totuși dacă aveți o stare de sănătate care vă împiedică să luați comprimate pentru calmarea durerii, există opțiuni alternative cum ar fi gelurile de încălzire, de răcire sau medicamentoase sau emplastrul medicamentos, care acționează pentru ameliorarea durerii corporale de la locul leziunii. Unele persoane găsesc plasturii utili, deoarece nu lasă urme și nu au miros, ca gelurile. Alte persoane preferă efectul calmant al masării gelului pe piele. Dacă nu știți sigur ce tip de ameliorare a durerii este bun pentru dumneavoastră sau aveți nevoie de informații suplimentare, adresați-vă medicului de familie sau farmacistului.
Referințe:
- 1
El-Tallawy, S et al. Management of Musculoskeletal Pain: An Update with Emphasis on Chronic Musculoskeletal PainTher (2021) 10:181–209. https://doi.org/10.1007/s40122-021-00235-2
- 2
NHS. Joint Pain. Page last reviewed: 03 May 2022. Accessed: May 2024. https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/
- 3
NHS. Sprains & Strains. Page last reviewed: 10 Feb 2021. Accessed: May 2024. https://www.nhs.uk/conditions/sprains-and-strains/
- 4
Patient UK. Topical Anti-inflammatory Painkillers. Uses and Side Effects. Accessed: May 2024. Last reviewed: 26 March 2023. https://patient.info/treatment-medication/painkillers/topical-anti-inflammatory-painkillers
- 5
Patient UK. Anti-inflammatory Tablets (NSAIDs). Last checked: 09/03/2023. Accessed: May 2024. https://patient.info/treatment-medication/painkillers/anti-inflammatory-painkillers
- 6
NICE Clinical Knowledge Summary. Analgesia - mild-to-moderate pain. Last revised: November 2021. Accessed: May 2024. https://cks.nice.org.uk/topics/analgesia-mild-to-moderate-pain/
- 7
Informed Health.Org NCBI Bookshelf. Using medication: Oral medications, Topical medications. Created: April 13, 2011 ; Last Update: August 10, 2017. Accessed: May 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361020/
- 8
Argoff CE. Topical Analgesics in the Management of Acute and Chronic Pain. Mayo Clin Proc. 2013;88(2):195-205. Accessed: May 2024.
- 9
Mitchell K, et al. Are Topical NSAIDS safer than oral NSAIDS when treating musculoskeletal pain? Evidence-Based Practice 24(1):p 43, January 2021. DOI: 10.1097/EBP.0000000000000833. Available at: https://journals.lww.com/ebp/Citation/2021/01000/Are_topical_NSAIDs_safer_than_oral_NSAIDs_when.35.aspx. Accessed: May 2024.
- 10
Electronic Medicines Compendium UK (EMC). [online] Search results for oral AND analgesic AND (analgesic). Accessed: May 2024. https://www.medicines.org.uk/emc/search
- 11
Patient UK. Ice and Heat Therapy for Pain Relief. Last checked: 02/05/2022. Accessed: May 2024. https://patient.info/treatment-medication/painkillers/heat-and-ice-treatment-for-pain
- 12
Johar,P et al. A comparison of topical menthol to ice on pain, evoked tetanic and voluntary force during delayed onset muscle soreness. Int J Sports Phys Ther. June 2012;3(7):313-322. Accessed: May 2024.
- 13
Nalamachu s, Gudin J. Review: Characteristics of Analgesic Patch Formulations Journal of Pain Research 2020:13 2343–2354. Accessed: May 2024.
- 14
Nurofen Joint & Muscular Pain Relief 200mg Medicated Plaster - Summary of Product Characteristics (SmPC). Last updated on emc:24 May 2021. Accessed: May 2024. https://www.medicines.org.uk/emc/product/9321/smpc/print
- 15
Common questions about paracetamol for adults. Page last reviewed: 20 October 2022. Accessed: May 2024. https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/common-questions-about-paracetamol-for-adults/. Accessed: May 2024.
- 16
Patient UK. Ibuprofen gel. Ibuprofen gel 10 and more dosages. Last reviewed: 21 January 2023. Accessed: May 2024. https://patient.info/medicine/ibuprofen-gel-for-pain-relief