Durerile de genunchi și frigul: Există o legătură?

Nu sunteți singura persoană care observă că durerile de genunchi se agravează când este frig. De fapt, milioane de oameni afirmă că durerile articulare se agravează când vremea este rece. De fapt, există prea puține dovezi științifice care să coreleze frigul cu agravarea durerilor articulare. În mod interesant totuși, un studiu efectuat în Regatul Unit în 2019 a dovedit că există o legătură între agravarea durerilor de genunchi, umiditatea ridicată și vânt. Fără dovezi clare care să coreleze agravarea durerilor articulare cu frigul, există un număr de teorii cu privire la cauzele posibile.

Cum afectează frigul durerile de genunchi?

Unele dintre cauzele posibile ale corelației dintre durerile de genunchi și vremea friguroasă includ:

Presiunea aerului (presiunea barometrică)

Când vremea se răcește, presiunea aerului crește sau scade. Unele teorii sugerează că modificarea presiunii aerului poate crește presiunea atmosferică, impactând nervii din interiorul articulațiilor, ceea ce duce la durere sau rigiditate.

Activitate scăzută

O altă cauză posibilă ar fi că devenim mai puțin activi când vremea este friguroasă. Aceasta înseamnă că este posibil ca articulațiile noastre să devină mai rigide, ceea ce amplifică durerea.

Dispoziția

Durerea este influențată de starea noastră emoțională. Se știe că vremea friguroasă aduce o proastă dispoziție, care poate afecta capacitatea oamenilor de a tolera durerea.

Sensibilitatea receptorilor pentru durere

Există o teorie conform căreia receptorii noștri pentru durere (nervii care reacționează la durere) devin mai sensibili când vremea este friguroasă, ceea ce ne face să resimțim durerea cu intensitate ridicată.

Stresul crescut asupra sistemului nervos

Frigul poate amplifica stresul asupra organismului, deoarece ne străduim să ne menținem temperatura corporală ideală. Acest lucru ne afectează sistemul nervos, ceea ce poate face ca organismul să reacționeze la stres, crescând nivelul durerii.

5 sfaturi pentru a reduce durerile de genunchi iarna

  1. Stați la căldură – Menținerea căldurii atât în interior, cât și în exterior în timpul iernii poate ajuta la evitarea apariției rigidității articulare. Se recomandă păstrarea căldurii în casă prin menținerea unei temperaturi de cel puțin 18°C în interior, în special dacă aveți mobilitate redusă sau aveți vârsta peste 65 de ani. Purtarea de îmbrăcăminte termică și îmbrăcăminte în straturi, utilizarea unei buiote cu apă fierbinte acasă și un duș cald sau o baie fierbinte pot ajuta la ameliorarea rigidității și durerii articulare.
  2. Exerciții fizice – Activitatea fizică vă ajută atât articulațiile, cât și mintea. Nu numai că exercițiile fizice vă mențin căldura corporală în lunile reci prin creșterea circulației, dar vă îmbunătățesc și mobilitatea. De asemenea, exercițiile de întindere ușoare vă pot ajuta la calmarea durerilor articulare, în timp ce exercițiile de forță ajută la dezvoltarea mușchilor, pentru a susține articulațiile. Yoga este o activitate cu impact scăzut care poate fi benefică pentru persoanele cu dureri articulare, în timp ce pilates poate fi util pentru întărirea și îmbunătățirea mobilității genunchilor. Exercițiile regulate de pilates vă pot ajuta la îmbunătățirea posturii, tonifierea mușchilor și reducerea stresului. Sistemul național de sănătate recomandă 30 de minute de exerciții de cinci ori pe săptămână, însă ar trebui să discutați cu medicul de familie înainte de a aborda o clasă de exerciții, dacă vă recuperați după un traumatism sau aveți o afecțiune medicală.
  3. Controlul greutății – Studiile arată că supraponderalitatea poate crește riscul de a avea dureri de genunchi. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase va ajuta la scăderea riscului de apariție a durerilor.
  4. Vitamina D – Acesta este esențială pentru sănătatea oaselor, dinților și mușchilor, precum și a sistemului imunitar. Deoarece principala sursă pentru vitamina D este expunerea la soare, aceasta devine greu de sintetizat doar din alimente în timpul lunilor de iarnă, când lumina solară este slabă. Se recomandă administrarea unui supliment zilnic de vitamina D în timpul lunilor de toamnă și iarnă, pentru a suplini potențiala lipsă din alimentație, precum și scăderea expunerii la soare. Discutați întotdeauna cu medicul sau farmacistul.
  5. Calmarea durerii - Analgezicele pot ajuta la calmarea durerilor de genunchi. Ibuprofenul acționează prin reducerea substanțelor chimice care provoacă durerea și inflamația în organism. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și ajută în cazul durerilor de artrită și traumatismelor care duc la luxații și întinderi.

Calmarea durerilor de genunchi poate necesita mai multe abordări sau combinații de metode. Adresați-vă medicului pentru sfaturi, dacă aveți nevoie de îndrumare privind alte modalități de gestionare a durerilor de genunchi în anotimpul friguros.

Când să solicitați sfaturi medicale

Dacă durerile de genunchi nu se ameliorează după câteva săptămâni sau

genunchiul “înțepenește, pocnește dureros sau cedează” (pocnetul nedureros este normal), adresați-vă medicului de familie.

Este important să solicitați imediat asistență medicală dacă genunchii vă dor foarte tare, dacă nu se pot mișca sau nu vă pot susține greutatea, sunt inflamați sau și-au schimbat forma sau dacă aveți temperatură foarte ridicată, stare febrilă și frisoane și roșeață sau căldură în jurul genunchiului (acesta poate fi un semn de infecție).

Întrebări frecvente

Este posibil ca frigul să declanșeze durerile de genunchi?

Există prea puține dovezi științifice care să coreleze frigul cu agravarea durerilor articulare, însă există un număr de teorii cu privire la cauzele posibile.

Ce analgezic pot utiliza pentru a reduce durerile de genunchi iarna?

Analgezicele pot ajuta la calmarea durerilor de genunchi. Ibuprofenul acționează prin reducerea substanțelor chimice care provoacă durerea și inflamația în organism. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și ajută în cazul durerilor de artrită și traumatismelor care duc la luxații și întinderi.

Referințe: