Buiotele cu apă fierbinte ajută la calmarea durerii?
Căldura este un mod eficace și relativ sigur de a ajuta la calmarea diverselor dureri persistente și acute, pe lângă alte forme de tratament. Căldura poate fi aplicată pe corp sub forma unei buiote cu apă fierbinte, a pernelor cu încălzire sau a altor dispozitive de încălzire. Aceasta se numește „terapie prin căldură”. Când este utilizată corect, terapia prin căldură cu buiote cu apă fierbinte este o modalitate economică de a calma durerile musculare și articulare, chiar la dumneavoastră acasă, unde stați confortabil.
Cum acționează terapia prin căldură?
Buiotele cu apă fierbinte sau compresele calde ajută la calmarea durerii prin:
- Lărgirea (dilatarea) vaselor de sânge. Aceasta crește debitul sângelui în zona dureroasă și ajută la vindecarea țesuturilor afectate
- Calmarea zonei dureroase
- Reducerea crampelor și spasmelor
- Diminuarea rigidității
În ce tipuri de durere poate ajuta terapia prin căldură?
Terapia prin căldură, inclusiv buiotele cu apă fierbinte sau compresele calde, poate ajuta la reducerea mai multor tipuri diferite de durere. Exemplele includ:
- Dureri musculare și articulare: Când căldura este aplicată în cel mult 48 de ore de la activitatea fizică sau practicarea unui sport, poate reduce durerea musculară resimțită după efort, cunoscută și sub numele de durere musculară cu debut întârziat (sau febră musculară). Dacă aveți dureri musculare sau articulare provocate de un traumatism recent, este mai bine să evitați căldura în primele zile și să alegeți terapia la rece pentru a evita inflamația.
- Fibromialgia și alte afecțiuni cu durere cronică: Fibromialgia este una dintre afecțiunile care pot provoca durere și sensibilitate de lungă durată. Aceasta poate limita activitățile zilnice și poate fi dificil de tratat. Studiile au demonstrat că terapia prin căldură poate ajuta la calmarea durerii și sensibilității produse de fibromialgie. Cercetarea arată că tot căldura poate să detensioneze articulațiile rigide, musculatura dureroasă și durerea asociate cu alte afecțiuni de lungă durată, cum ar fi osteoartrita și alte tipuri de artrită. Cu toate acestea, este mai recomandabil să folosiți comprese reci și nu calde în cazul articulațiilor înroșite sau umflate, de exemplu în timpul unei exacerbări a artritei.
- Dureri menstruale: Durerile menstruale sunt provocate de constricția uterului și fac parte în mod obișnuit din ciclul menstrual. Cu toate acestea, vă pot influența activitățile cotidiene. Pentru a ajuta la calmarea crampelor sau spasmelor, puteți încerca să vă puneți o buiotă cu apă fierbinte înfășurată într-un prosop pe burtă, pentru ameliorarea durerilor menstruale.
- Dureri de spate: Întinderea musculară este o cauză frecventă a durerilor de spate și este foarte probabil să dispară de la sine, ameliorându-se în câteva săptămâni, dacă nu are cauze mai grave. Terapia prin căldură poate ajuta la calmarea durerilor provocate de spasmele musculare asociate cu întinderea musculară la nivel lombar. Folosiți o buiotă cu apă fierbinte sau o compresă caldă pentru a grăbi recuperarea, pentru a ameliora rigiditatea articulațiilor și spasmele musculare.
- Dureri cervicale: Durerile cervicale pot apărea dacă dormiți într-o poziție anormală, aveți o postură greșită, compresia unui nerv sau un traumatism. Aplicarea căldurii poate reduce durerile cervicale, Puteți utiliza o buiotă cu apă fierbinte înfășurată într-un prosop timp de 20 de minute, de 2 sau 3 ori pe zi, pentru ameliorarea durerii și rigidității.
Care este cea mai bună modalitate de a folosi o buiotă cu apă fierbinte pentru reducerea durerii?
Când utilizați o buiotă cu apă fierbinte pentru calmarea durerii, aveți grijă să evitați arsurile. Apa din buiotă trebuie să fie caldă, dar nu prea fierbinte, iar buiota trebuie înfășurată într-un prosop, pentru a vă proteja pielea. Aplicați buiota pe zona dureroasă sau membrul dureros timp de 20 de minute. Dacă folosiți mai multe prosoape, căldura va fi transferată treptat corpului dumneavoastră.
Este bine să verificați pielea în zona unde veți aplica tratamentul prin căldură, înainte și după aplicare. Căldura poate usca pielea și nu se recomandă aplicarea căldurii pe pielea cu leziuni sau iritată.
Când trebuie să evitați utilizarea unei buiote cu apă fierbinte?
Când nu este recomandată terapia prin căldură pentru durere?
- Dacă ați suferit un traumatism recent, evitați utilizarea căldurii pe zona respectivă, până ce începe vindecarea. Aceasta poate agrava sângerarea de sub piele din vecinătatea zonei vătămate, amplificând problema și întârziind vindecarea.
- Dacă s-a produs umflarea, este mai bine să folosiți gheață, nu căldură, deoarece răceala reduce inflamația
- Nu uitați că nu trebuie să aplicați o buiotă cu apă fierbinte direct pe piele, deoarece vă puteți arde sau opări
- Dacă aveți o circulație slabă în anumite zone ale corpului sau aveți o sensibilitate scăzută (amorțeală) la căldură sau la rece, cum se întâmplă dacă aveți diabet
- Dacă durerea este într-o zonă în care pielea nu este într-o stare intactă sau dacă există o plagă deschisă.
- Dacă aveți o infecție
Întrebări frecvente
Ar trebui să umpleți buiota cu apă clocotită?
Nu. Lăsați apa fiartă să se răcească puțin înainte de a o turna în buiotă. Apa clocotită poate să crească riscul de a suferi arsuri în timp ce umpleți buiota, iar aceasta va fi prea fierbinte pentru a o manevra sau utiliza. Nu umpleți buiota la maximum, deoarece poate să plesnească.De asemenea, trebuie să înveliți buiota cu apă fierbinte într-un prosop sau ceva similar, pentru a crea o barieră de protecție între piele și căldură.
Cât timp puteți folosi o buiotă cu apă fierbinte?
Trebuie să folosiți buiota cu apă fierbinte timp de 20 de minute. Tratamentul se poate utiliza de până la 3 ori pe zi.
Ar trebui să dormiți cu buiota cu apă fierbinte?
Nu, o buiotă cu apă fierbinte nu trebuie utilizată mai mult de 20 de minute odată. De asemenea, există riscul să vă rostogoliți peste buiotă în timpul somnului, crescând riscul de arsură.
Ce altceva mai pot încerca pentru a calma durerea acută și durerea persistentă?
Terapia prin căldură, cum ar fi buiota cu apă fierbinte, poate fi un tratament auxiliar util la alte metode pentru calmarea durerii. Acestea includ:
- Exerciții fizice: unele exerciții vă pot ajuta în durerile de spate și cervicale. Exercițiile ușoare, precum yoga, înotul, plimbarea sau mersul pe bicicletă, vă pot ajuta și la calmarea durerilor menstruale.
- Postura corectă: stați cu spatele drept, umerii trași în spate și ceafa înapoi, pentru a reduce durerile cervicale. Corectați-vă poziția în somn folosind o pernă și o saltea tare, pentru a preveni durerile cervicale.
- Fierbinte și rece: alternanța între cald și rece vă poate ajuta în durerile de lungă durată, cum ar fi artrita. Terapia la rece vă poate ajuta în durerile musculare și articulare, în febra musculară apărută după exerciții sau dacă aveți articulații umflate. Cele două tipuri de tratament trebuie să fie la o distanță de două ore.
- Administrarea medicamentelor analgezice: De asemenea, dacă suferiți de dureri de scurtă durată sau acute, puteți utiliza analgezice.