Breadcrumbs

IMUNIZAREA COPIILOR

Totul despre imunizarea copiilor

Dacă sunteți de față la primul vaccin al copilului, puteți avea o experiență emoțională. Deși imunizările sunt stresante, sunt importante pentru a vă menține copilul sănătos și pentru a-l proteja de boli grave. Imunizarea contribuie de asemenea la prevenirea bolilor contagioase în comunitate.

DE CE COPILUL MEU ARE NEVOIE DE IMUNIZARE?

Cât timp se află în uter, bebelușii primesc de la mamă proteine speciale denumite anticorpi. Acești anticorpi asigură apărarea bebelușului contra multor boli grave.

Această imunitate pasivă dispare treptat în câteva săptămâni sau luni de la nașterea copilului. Astfel copilul este expus riscului de a contracta boli grave ale copilăriei dacă sistemul imunitar aflat în formare nu primește un ajutor suplimentar.

CE TREBUIE SĂ FAC DACĂ COPILUL FACE FEBRĂ DUPĂ VACCINARE?

La vaccinare, copilul este injectat cu o cantitate mică din bacteriile sau virusurile care cauzează boala. Deși cantitatea este prea mică pentru a induce boala, organismul poate începe uneori să lupte împotriva microbilor. Acest lucru înseamnă că temperatura copilului poate crește.

Iată ce puteți face pentru a reduce temperatura copilului:

  • Țineți-l într-o încăpere cu o temperatură cuprinsă între 17-20°C în timpul nopții, iar în timpul zilei între 22-24°C.
  • Verificați-i temperatura în mod regulat pentru a vă asigura că nu îi este frig.
  • Puteți să-i administrați medicamente pentru reducerea febrei, cum ar fi Nurofen pentru copii.
  • Oferiți-i băuturi și alimente, deși ar putea să refuze.
  • Nu încercați să-i reduceți temperatura spălându-l cu apă rece. Această manevră îi poate scădea prea repede temperatura, determinând corpul să reacționeze în compensație și să genereze mai multă căldura.

Pentru mai multe informații consultați medicul de familie.