Cum se formează imunitatea copiilor

Bebelușii se nasc cu un sistem imunitar, care funcționează de la naștere, chiar dacă nu este complet format. Funcția imunitară se dezvoltă pe măsură ce copilul crește, iar corpul său învață să lupte singur împotriva agenților patogeni. Sistemul imunitar al copilului se dezvoltă până în jurul vârstei de 11-12 ani.

Expunerea copiilor la infecțiile comune joacă un rol crucial pentru că astfel se formează anticorpii și un sistem imunitar puternic, care ține departe bolile și durerile copilului. Unii anticorpi rămân în organism toată viața, acest lucru înseamnă că data viitoare când organismul se va confrunta cu agentul patogen respectiv îl va recunoaște și va ști să-l distrugă. Memoria sistemului imunitar este demonstrată și de faptul că facem o singură dată în viață boli precum rubeolă, rujeolă, varicelă sau oreion.

De aceea, răcelile sunt importante și ele ajută de fapt la întărirea sistemului imunitar al bebelușilor.

De ce copilul meu are nevoie de imunizare?

Cât timp se află în uter, bebelușii primesc de la mamă proteine speciale denumite anticorpi. Acești anticorpi asigură apărarea bebelușului contra multor boli grave.

Această imunitate pasivă dispare treptat în câteva săptămâni sau luni de la nașterea copilului. Astfel copilul este expus riscului de a manifesta boli grave ale copilăriei dacă sistemul imunitar aflat în formare nu primește un ajutor suplimentar.

Ce trebuie să fac dacă apare febra după vaccinarea copilului?

La vaccinare, copilul este injectat cu o cantitate mică din bacteriile sau virusurile care cauzează boala. Deși cantitatea este prea mică pentru a induce boala, organismul poate începe uneori să lupte împotriva microbilor. Acest lucru înseamnă că temperatura copilului poate crește.

Iată ce puteți face pentru a reduce febra copilului:

Țineți-l într-o încăpere cu o temperatură cuprinsă între 17-20°C în timpul nopții, iar în timpul zilei între 22-24°C.

Verificați-i temperatura în mod regulat pentru a vă asigura că nu îi este frig.

Puteți să-i administrați medicamente pentru reducerea febrei, cum ar fi Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ *, ce reduce febra post-vaccinare.

Oferiți-i băuturi și alimente, deși ar putea să refuze.

Nu încercați să-i reduceți temperatura spălându-l cu apă rece. Această manevră îi poate scădea prea repede temperatura, determinând corpul să reacționeze în compensație și să genereze mai multă căldura.

Rolul igienei în protejarea sistemului imunitar al copilului

Igiena este foarte importantă pentru protejarea copilului, mai ales când acesta are contact cu diverse colectivități (grădiniță, școală). Cu toate acestea, excesul poate avea efecte nedorite, tocmai de aceea este important ca părinții să aibă grijă de igiena copiilor, dar nu trebuie să dezinfectați toate obiectele din jur. Sistemul imunitar al copiilor trebuie să învețe să facă față agenților patogeni cu care organismul vine în contact și să producă anticorpii adecvați.

Cum poate fi crescută imunitatea copilului

Imunitatea copilului trebuie întărită în anumite perioade, cum ar fi trecerea de la un sezon la altul, când se intră în sezonul gripal, sau când sunt foarte multe cazuri de viroze în colectivitatea în care ajunge copilul.

Cum puteți crește imunitatea copilului dumneavoastră?

orele de somn trebuie respectate (cel puțin 8-10 ore pe noapte);

alimentația trebuie să fie echilibrată și sănătoasă, în meniul zilnic trebuie introduse fructe și legume crude;

ceaiul de lămâie, mușețel sunt de asemenea recomandate;

mierea de albine este și ea recomandată;

activitatea zilnică sau plimbarea în aer liber consolidează sistemul imunitar.

 

Pentru mai multe informații consultați medicul de familie. 

Referințe: