Ce este tusea?

Tusea este un reflex sănătos și important care contribuie la protejarea căilor respiratorii de la nivelul gâtului și pieptului. Copilul tușește atunci când nervii din faringe (partea superioară a gâtului), din laringe (gât), din trahee (principalul tub respirator) sau din bronhiile mari (tuburi respiratorii din plămâni) sunt iritați.

Tipuri de tuse la copii

Există mai multe tipuri de tuse cu care copiii se pot confrunta. Le prezentăm mai jos pe cele mai comune dintre acestea.

Tuse acută la copii

Este o tuse ce durează în jur de două săptămâni și care trece de obicei de la sine. Cei mai mulți copii prezintă perioade repetate, însă scurte de tuse din cauza răcelilor și a altor infecții ale tractului respirator superior.

Tuse cronică la copii

Acest tip de tuse durează peste două săptămâni și poate fi cauzată, printre altele, de rinită alergică, astm și reflux gastroesofagian.

Tuse convulsivă la copii

Numită și tuse spastică la copii, tusea convulsivă este o infecție foarte contagioasă a căilor respiratorii, cauzată de bacteria Bordetella Pertussis. Copiii care suferă de tuse convulsivă au atacuri violente de tuse, la sfârșitul cărora vor inspira adânc. În limbajul popular, acest tip de tuse se numește tuse măgărească.

Poate apărea indiferent de vârstă, însă este deosebit de periculoasă la bebelușii de sub 1 an care nu au primit vaccinul împotriva bolii Pertussis, vaccin ce face parte din vaccinul hexavalent.

Tuse nocturnă la copii

Poate fi vorba despre o tuse seacă la copii noaptea, ori o tuse productivă la copii care se agravează pe timpul nopții. În timpul răcelilor, mucusul din sinusuri și nas poate aluneca spre gât, declanșând tuse în timpul somnului. Este un proces normal, fiind o problemă doar dacă tusea este atât de puternică încât nu-l lasă pe copil să doarmă. De asemenea, tusea nocturnă poate fi declanșată de astm, căile respiratorii fiind mai iritabile și mai sensibile noaptea.

Tuse persistentă la copii

Tusea cauzată de răceli poate dura chiar și câteva săptămâni, în special în cazul în care copilul ia o infecție imediat după ce contractase o altă infecție. Alergiile, astmul și infecțiile cronice la nivelul căilor respiratorii și a sinusului pot cauza, de asemenea tusea seacă la copii sau tusea productivă, ambele persistente.

Care sunt cauzele tusei la copii?

Tusea este cauzată în general de o infecție bacteriană sau virală precum răceala sau gripa. Însă uneori, tusea la copii poate indica o boală mai serioasă, cum ar fi angina difterică, bronșita, tusea convulsivă și pneumonia, așadar este important să mergeți cu copilul la medic dacă sunteți îngrijorat. Alte motive pentru tuse includ astmul, alergiile, refluxul gastro-esofagian sau fibroza chistică.

Ce este durerea în gât?

Durerea în gât (faringita) se remarcă prin inflamarea sau înroșirea țesuturilor principalelor părți ale gâtului. În general, afectate sunt partea din spate a gâtului, amigdalele sau laringele (partea gâtului unde sunt localizate corzile vocale).

Care sunt cauzele durerii în gât la copii?

Durerea în gât poate fi cauzată de amigdalită sau de alte afecțiuni virale, cum ar fi varicela, pojarul și oreionul.

Cum pot fi tratate tusea și durerile în gât la copii?

  • Asigurați-vă că este în permanență hidratat.
  • Umidificați camera pentru a facilita respirația.
  • Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ * poate contribui la calmarea durerilor cauzate de răceală, gripă și durere în gât.
  • Nu administrați medicamente pentru tuse copiilor mai mici de 3 luni.

Cand trebuie să mergeți la medic?

Chiar dacă de cele mai multe ori tusea nu reprezintă o urgență, există câteva lucruri la care părinții trebuie să fie foarte atenți. Sună medicul dacă observi că acesta are febră, se aude un z gomo t ascuțit în timp de respiră, are dificultăți de respirație chiar și atunci când nu tușește, tușește cu sânge, îl doare pieptul, ori coastele i se retractează la fiecare respirație. Doctorul îl va consulta și va ști ce tratament de tuse pentru copii se potrivește în funcție de diagnosticul stabilit.