Ce este tusea?

Tusea este o acțiune reflexă pe care corpul tău o folosește pentru a elimina mucusul și alți factori iritanți, cum ar fi fumul și praful, din căile respiratorii. 

Cauzele frecvente ale tusei

Tusea poate avea diverse cauze, dintre care amintim:

  • Răceala
  • Gripa
  • Factori alergeni
  • Pneumonia
  • Bronșita
  • Aerul rece
  • Poluarea
  • Astmul
  • Laringita
  • Infecție toracică
  • Fumatul pasiv

Tipuri de tuse la bebeluși și copii

Nu toate tipurile de tuse sunt la fel când vine vorba despre bebeluși și copii. Iată câteva tipuri diferite de tuse la copii și bebeluși și posibilele lor cauze:

Tusea uscată

Primul tip de tuse pe care bebelușii și copiii îl pot prezenta este tusea uscată, care nu provoacă mucus. În acest caz, vei observa că nu pare să existe mucus pe care corpul încearcă să-l elimine.

O tuse uscată poate avea posibile diferite cauze, cum ar fi alergiile (praful sau polenul), aerul rece, poluarea, pneumonia, bronșita, răceala, gripa și fumatul pasiv.

Congestia în piept

Dacă bebelușul tău prezintă congestie în piept, înseamnă că, pentru a-și elibera căile respiratorii, se produce mucus.

Congestia în piept poate fi un simptom al unei infecții toracice. Bebelușul tău poate dezvolta congestie în piept după ce a răcit. Fii atent la orice mucus de culoare verde sau galbenă care este eliminat, deoarece acesta poate fi un semn de infecție. Alte simptome ale unei infecții toracice includ respirația șuierătoare a bebelușului, febră sau dificultăți de respirație. Dacă bebelușul tău prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie să îl duci imediat la medic.

Un medic poate determina dacă antibioticele sunt necesare. Antibioticele nu vor ajuta dacă tusea copilului tău este cauzată de o infecție virală. Răceala la bebeluși, bronșiolita sau gripa sunt cauzate de virusuri. Antibioticele sunt concepute pentru a trata infecțiile bacteriene, nu infecțiile virale.

Cauze excepționale

Există anumite cauze excepționale la care trebuie să fii atent, iar acestea sunt:

Tusea „lătrătoare”

Copilul tău are o tuse zgomotoasă noaptea? Atunci este vorba despre tusea lătrătoare.

Laringita poate provoca o tuse uscată și gălăgioasă la bebeluși și copii mici. Alte simptome la care trebuie să fii atent includ un zgomot aspru, puternic atunci când inspiră, are febră sau prezintă dificultăți de respirație. Dacă bănuiești că micuțul tău are laringită, mergi cu el la medic sau sună la 112.

Astm

Astmul este adesea asociat cu tusea și respirația șuierătoare și poate fi declanșat de aer rece și alergii. De asemenea, poate fi declanșat de poluare, exerciții fizice, mucegai, diferite emoții, cum ar fi stresul, medicamente, vreme și infecții precum răceala sau gripa. Mergi la medic dacă tu crezi că bebelușul tău suferă de astm.

Cum să calmezi tusea la bebeluși și copii

Cum îți poți ajuta copilul dacă tușește?

  • Asigură-te că bea suficiente lichide și rămâne hidratat. Lichidul îi menține gâtul umed și îi protejează corzile vocale.
  • Dacă nu prezintă respirație șuierătoare, iar copilul tău respiră bine, mănâncă, bea normal și are mai mult de 1 an, poți să îi dai apă caldă cu lămâie și miere.
  • Înainte de a-i administra bebelușului sau copilului orice medicament, discută mai întâi cu medicul sau farmacistul. Unele medicamente pot fi administrate copiilor doar după ce au atins o anumită vârstă, iar unele ar putea fi mai eficiente decât altele, în funcție de tipul de tuse pe care copilul tău îl prezintă.

Când să mergi la medic și ce semnalizează o urgență medicală

Mergi cu copilul la medic dacă tu crezi că ar putea avea astm bronșic, dacă prezintă tuse care nu dispare după trei săptămâni, dacă prezintă tuse împreună cu alte simptome care te îngrijorează.

Dacă bebelușul are frisoane și e fierbinte la atingere, dacă are o temperatură foarte mare sau crezi că ar putea avea laringită, mergi cu el la medic sau sună la 112.

Dacă are probleme cu respirația, ar putea fi o urgență medicală și trebuie să mergi imediat la spital sau sună la 112 și solicită o ambulanță.

Dacă tusea copilului tău este însoțită de febră sau dureri, poți să îi administrezi paracetamol (dacă are mai mult de 1 lună) sau ibuprofen (dacă are mai mult de 3 luni și cântărește mai mult de 5 kg). Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+* este creat special pentru cei mici, asigură ameliorarea febrei până la 8 ore și acționează în 30 minute

Referințe: