La ce te poți aștepta atunci când bebelușilor le ies dinții?

Erupția dentară nu începe în aceeași perioadă tuturor bebelușilor. Deși majoritatea bebelușilor încep să dea semne pe la vârsta de șase luni, unor bebeluși dinții pot să le apară înainte de a împlini patru luni, iar altora după vârsta de 12 luni. Există chiar și cazuri în care bebelușii se nasc cu dinți.

Toți bebelușii sunt diferiți când vine vorba despre apariția dinților. Unii bebeluși pot să nu simtă pic de durere atunci când le apar primii dinți, dar cei mai mulți vor prezenta unele semne de disconfort. Care sunt semnele dentiției la bebeluși la care trebuie să fii atent?

Saliva

Glandele salivare încep să funcționeze undeva pe la vârsta de 2-3 luni a bebelușilor, făcându-i să saliveze. Cu toate acestea, atunci când îi apar dinții, bebelușul poate saliva mai mult decât de obicei. Saliva poate cauza o erupție cutanată în jurul gurii, obrajilor, bărbiei și a gâtului. Încercă să menții zona curată și uscată, ștergând-o ușor din când în când. Saliva suplimentară îi poate provoca tuse sau poate să îl sufoce, în timp ce se prelinge înapoi pe gât. Dacă tusea bebelușului este însoțită și de alte simptome, cum ar fi febra, cel mai bine este să mergi la medic, deoarece copilul tău ar putea să se confrunte cu răceala sau gripa.

Plânge sau e agitat

Apariția dinților poate fi dureroasă pentru bebeluși, ceea ce i-ar putea face să fie agitați și iritabili, deoarece dinții încearcă să iasă la suprafață. Indiferent tipul de dinte care începe să apară (molar, canin, incisiv), studiile au raportat că nu există nicio diferență reală în privința simptomelor de erupție dentară la bebeluși. Masează-le ușor gingiile după ce te-ai spălat pe mâini, iar mângâierile și îmbrățișările îi vor ajuta să mai uite de durere.

Își scarpină urechea sau se trage de ea

Gingiile dureroase îi pot face pe bebeluși să își scarpine urechea cea mai apropiată de partea unde o să apară dintele. Dacă se trage de ureche, acest lucru ar putea însemna și o infecție. În cazul în care bebelușul tău are și febră, alte simptome sau se simte rău, mergi la medic.

Mușcă și mestecă

Mănuțele și degețelele bebelușului tău sunt mereu în gurița lui sau mestecă tot ce îi iese în cale? Ei bine, acesta este unul dintre semnele apariției dinților la bebeluși. Bebelușii vor începe să-și mestece chiar și degetele pentru a scăpa de senzația de durere și disconfort. Dacă scaunul bebelușului tău este moale sau apos (diaree), acesta poate fi cauzat de germenii de pe degetele sau obiectelele pe care le mestecă, și nu neapărat de apariția dinților. Asigură-te că nu are febră și vorbește cu un medic dacă ți se pare că este bolnav sau prezintă și alte simptome.

Se trezește mai des decât de obicei seara

Bebelușii se pot trezi seara din cauza durerii cauzate de apariția dinților. Dacă ciclurile lor de somn se schimbă și încep să se trezească sau să plângă mai mult noaptea, acesta ar putea fi un semn că au început să le apară primii dințișori.

Febra

Copiilor le poate crește un pic temperatura până la 38°C (și nu mai mult de atât) atunci când le apar dinții. Febra la bebeluși poate reprezenta de asemenea o altă cauză, cum ar fi o infecție. Nu uita că la această vârstă sistemul imunitar al bebelușului încă se dezvoltă, ceea ce înseamnă că este mai puțin protejat în fața infecțiilor.

Ce poți să-i administrezi bebelușului pentru a îi calma durerea?

Începând cu o lună, poți să îi administrezi paracetamol. Dacă bebelușul are peste 3 luni și cântărește mai mult de 5 kg, poți administra ibuprofen pentru copii pentru a-i calma durerea. Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ * conține ibuprofen și poate ajuta atât la amelioarea durerii dentare, cât și a febrei până la 8 ore.

Iată câteva sfaturi suplimentare care te vor ajuta să îi alini durerea și disconfortul micuțului tău:

  • Dă-i un inel gingival pentru a îl mesteca. Unele inele gingivale pot fi răcite în frigider înainte să i-l dai bebelușului tău pentru mai multă alinare. Nu îl îngheța, deoarece îi poate răni gingiile.
  • Spală-te pe mâini și masează-i ușor gingiile pentru a îi alina durerea și disconfortul.
  • Dacă bebelușul tău are 6 luni sau mai mult și consumă hrană solidă, îi poți oferi ceva sănătos de mestecat, cum ar fi felii de mere, castraveți sau fructe moi precum pepenele. De asemenea, poți să îi dai și pâine, dar numai sub supravegherea ta, în caz că se îneacă.
  • Joacă-te cu el ca să îi distragi atenția de la durere.

Ai grijă de dinții bebelușului tău

De îndată ce dinții bebelușului tău încep să apară, va trebui să știi cum să ai grijă de ei.

  • Zahărul conduce la apariția cariilor dentare. Cu cât consumă mai mult zahăr și cu cât rămâne mai mult în gura bebelușului, cu atât probabilitatea de a dezvolta carii crește. Băuturile dulci, acadelele și sucul de fructe pot acoperi dinții cu zahăr, iar acest lucru este dăunător. Zahărul din fructe și lapte este o alegere mai bună și este mult mai puțin probabil să provoace carii.
  • Atunci când bebelușul începe să consume mâncare solidă, încurajează-l să opteze pentru alimente și băuturi fără zahăr și sănătoase, și verifică etichetele alimentelor pentru a consulta conținutul de zahăr.
  • Evită să îi oferi micuțului tău sucuri dulci ambalate, deoarece acestea pot crește riscul cariilor dentare.
  • Vorbește cu farmacistul despre medicamentele fără zahăr.
  • Periază-i dințișorii două ori pe zi, pentru o rutină dentară sănătoasă, de îndată ce dinții își fac apariția. Oferă-i un exemplu bun lăsându-l să te vadă pe tine, dar și pe alți membri ai familiei cum se spală pe dinți.
  • Îl poți duce la dentist imediat ce îi apar dinții. De asemenea, este o idee bună să-l iei cu tine atunci când mergi la propriile controale stomatologice, pentru a-l obișnui cu ideea.

Din fericire, durerea și disconfortul din această fază sunt temporare, dar dacă bebelușul tău prezintă și alte simptome, febră mare sau diaree, ori simptomele nu se ameliorează, mergi imediat la medic.

Referințe: