Ce este înțărcarea?

Înțărcarea, sau hrănirea complementară, este procesul de introducere a alimentelor solide în dieta bebelușului tău, cu scopul de a înceta, treptat, alăptarea. Poți introduce alimente solide în 3 etape, în funcție de vârsta bebelușului tău.

În timp ce laptele este mai mult decât suficient pentru bebelușii de până la 6 luni, de la această vârstă ei vor avea nevoie de mai mulți nutrienți pentru a-și îndeplini nevoile de creștere. Burtica unui bebeluș se va dezvolta suficient pentru a face față alimentelor solide. La fiecare etapă de introducere a alimentelor solide, textura alimentelor se va schimba. Acest lucru poate ajuta la reducerea șanselor de a refuza anumite mâncăruri pe viitor.

Tu știai? Unele studii au arătat că bebelușii ar trebui să consume mâncare solidă înainte să împlinească 10 luni. Cu cât primește mai târziu astfel de tipuri de mâncare, cu atât este mai probabil să refuze sau să aibă dificultăți în a mânca mai târziu.

Unii părinți preferă ca inițiativa pentru înțărcare să le aparțină bebelușilor. Acest lucru presupune să începeți să introduceți în alimentația bebelușului mâncăruri care pot fi consumate cu ajutorul degetelor, pentru a permite bebelușului să exploreze gustul, textura, culoarea și mirosul, susținând  dezvoltarea coordonării mână-ochi și a abilităților de mestecat, pentru a încuraja renunțarea treptată la alăptare și tranziția lentă către alimentele solide. Unii profesioniști recomandă ca dieta să includă pentru început atât piure, precum și mâncare care poate fi consumată cu ajutorul degetelor, dar este important ca bebelușul tău să primească suficienți nutrienți și să experimenteze o varietate de gusturi și texturi.

Este nevoie de aproximativ 6 luni înainte ca stomacul bebelușului să poată face față alimentelor solide și înainte ca acesta să se poată hrăni singur, motiv pentru care este recomandat să aștepți această perioadă de timp înainte de a introduce mâncarea solidă în alimentația sa. Cu toate acestea, dacă bebelușul tău are între 4 și 6 luni sau dacă s-a născut prematur, discută mai întâi cu un medic înainte să începi această etapă.

Cele trei etape ale înțărcării:

Etapa 1 (de la 6 luni) – Introducerea alimentelor solide pentru prima dată în alimentație

Etapa 2 (de la 7 luni) – Introducerea mai multor gusturi și texturi

Etapa 3 (10-12 luni) – Mai multă varietate și mese în familie

Etapa 1 de înțărcare: 6 luni+

În această etapă, bebelușii pot de obicei:

  • Să stea în fund pe scaunul lor special
  • Să țină lingura
  • Să experimenteze cu o ceșcuță (și să verse tot ce e în ea!)

Când micuțul tău va începe să mănânce hrană solidă, va putea:

  • Să privească mâncarea, să o ridice cu mâinile și să o bage în gură
  • Să stea în fund și să își țină de unul singur capul
  • Să înghită mâncarea

Bebelușul tău poate mânca piure și alimente moi, cum ar fi:

  • Fructe sau legume
  • Carne, pește, leguminoase și ouă
  • Orez, paste, cartofi, pâine și cereale
  • Iaurt, cremă și brânză
  • Nucile sub formă de pastă, cum ar fi untul de arahide, dar este recomandat să discuți mai întâi cu medicul, mai ales dacă există antecedente în familie legate de alergii.

Nu îți face griji cu privire la cât de mult mănâncă bebelușul tău în această perioadă - scopul principal este să-l obișnuiești să consume alimente noi înainte de a trece la următoarea etapă.

Bebelușul tău va consuma în continuare și lapte matern sau lapte praf în această perioadă, pentru că de aici provin majoritatea nutrienților și energia. La 6 luni, pot începe să bea înghițituri mici de apă, mai ales în zilele caniculare.

Etapa a 2-a a înțărcării: de la 7 până la 9 luni

Până la această etapă, bebelușul tău va avea o anumită experiență în consumul de alimente solide.

De obicei, acum, bebelușii pot să:

  • Să întindă mâna după mâncare
  • Să ridice mâncarea și să o bage în gură
  • Să muște, să plescăie și să mestece mâncarea

Privește și bucură-te, pe măsură ce copilul tău învață:

  • Să mănânce și alimente moi care pot fi consumate cu ajutorul degetelor. Nu uita că e normal ca bebelușii să se obișnuiască cu texturi diferite în propriul ritm.
  • Să mestece mâncarea

Etapa a 3-a a înțărcării: de la 10 până la 12 luni

În această etapă, bebelușul tău va putea să mănânce majoritatea alimentelor pe care restul familiei le mănâncă, cu condiția să nu fie adăugate sosuri, sare sau zahăr.

În etapa 3 de înțărcare, copilul tău:

  • Ar trebui să aibă 3 mese pe zi
  • Să savureze o mare varietate de gusturi și texturi
  • Poate să bea lapte de aproximativ 3 ori pe zi
  • Ar trebui să se poată hrăni singur, să-și miște limba dintr-o parte în alta și să mestece ceea ce mănâncă și ceilalți membri ai familiei
  • Consumă majoritatea lichidelor dintr-o ceașcă sau o cană pentru bebeluși

Nu uita că bebelușii nu au nevoie de zahăr sau sare în mâncare. Încearcă să limitezi alimentele care conțin multă sare, cum ar fi carnea sărată, brânza sau alimentele procesate. De asemenea, evitați să le oferiți băuturi dulci, inclusiv suc de fructe nediluat, deoarece zahărul poate contribui la apariția cariilor dentare. 

Nu le oferi copiilor sub 5 ani nuci, deoarece se pot îneca. De asemenea, nu este potrivit pentru copiii sub 12 luni să consume miere, deoarece poate conține bacterii dăunătoare.

Bebelușul tău ar trebui să poată acum să mănânce alimente tocate sau piure și alimente pe care le poate ține și băga în gură. Alimentele care pot fi mâncate cu degetele trebuie să fie suficient de moi pentru a se rupe în gură, așadar evită alimentele dure, cum ar fi morcovii cruzi și merele.

Iată câteva exemple de alimente pe care le poți încerca:

  • legume fierte moi, cum ar fi morcovii, broccoli, conopida, păstârnacul, dovleacul
  • fructe (moi sau gătite fără să adaugi zahăr), cum ar fi merele, perele, piersicile, pepenele galben, bananele
  • alimente fierte care conțin amidon, cum ar fi cartofii, cartofi dulci, paste, tăiței, orez
  • leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea
  • pește, pui și miel fără oase
  • ouă fierte tari
  • bețișoare de brânză pasteurizată (alege opțiuni cu conținut scăzut de sare)

Sfaturi pentru a-ți încuraja copilul să încerce alimente noi

Aceasta etapă poate fi una grea pentru unii bebeluși și părinți, deoarece bebelușul tău experimentează gusturi, texturi și mirosuri noi în cele trei etape ale înțărcării. Unii bebeluși pot să încerce chiar și de 10 ori să consume un aliment înainte să înceapă să îl mănânce. Păstrează cele 3 mese ale zilei cât mai distractive și ai răbdare la fiecare pas. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să treci prin cele trei etape ale înțărcării:

  • Încurajează-ți copilul și laudă-l atunci când mănâncă. Îl va ambiționa să o facă din nou.
  • Ține departe de bebelușul tău elementele care îi pot distrage atenția când mănâncă, cum ar fi televizorul, telefonul sau tableta.
  • Hrănește-ți copilul într-un moment al zilei care este cel mai potrivit pentru amândoi. Ca să nu te grăbești, ai nevoie de suficient timp, ai nevoie ca el să nu fie obosit sau agitat și să dea semne că îi este foame. Acest lucru va face mesele mult mai plăcute și mai puțin frustrante pentru tine.
  • Lasă-l să se hrănească singur dacă își dorește acest lucru, astfel încât să poată simți și atinge alimente noi. Acest lucru îl va ajuta să accepte noi texturi. Se va murdări, dar rezistă nevoii de a-l șterge până când termină de mâncat.
  • Mănâncă cu bebelușul tău. El învață urmărindu-te pe tine și pe ceilalți membri ai familiei. Dacă vede că vă plac anumite alimente, cel mai probabil va dori și el să le încerce.

Nu uita să fii mereu cu ochii pe micuțul tău și nu-l lăsa niciodată singur atunci când se hrănește.

La ce să te aștepți atunci când începi procesul de înțărcare

Mâncatul este ceva nou pentru copilul tău. Unii bebeluși pot accepta diferite alimente sau texturi mai repede decât alții. Respectă-i bebelușului tău propriul ritm. Lasă-l să îți arate când îi este foame sau când este sătul. Oprește-te dacă nu mai poate mânca. Își poate închide gura sau întoarce capul pentru a arăta că nu îi mai este foame. Nu-l forța să mănânce, e mai bine să aștepți următoarea masă. Și cel mai important, continuă să încerci! Dacă îți faci griji că bebelușul tău nu gestionează alimentele solide, vorbește cu un medic.

Încearcă să ai răbdare și să perseverezi în timpul acestor etape ale înțărcării. Este normal să te simți puțin frustrat, dar vor exista și momente de fericire atunci când vei vedea că bebelușul tău se bucură cu adevărat de ceea ce mănâncă, și nu există nimic mai drăguț decât sunetele lor de apreciere pentru ceva delicios.

Referințe: