Cum îi verific bebelușului meu temperatura?

Ideal, ar trebui să îi verifici bebelușului tău temperatura cu ajutorul unui termometru.

Urmează instrucțiunile din prospect pentru rezultate cât mai exacte. Pentru o temperatură cât mai exactă, asigură-te că îi măsori bebelușului tău temperatura după o anumită perioadă de timp dacă:

  • A fost înfășurat într-o păturică sau a purtat haine groase
  • A stat într-o cameră foarte călduroasă
  • A fost activ
  • A făcut baie sau a fost în apropierea unei sticle cu apă caldă

Când este temperatura bebelușului meu prea mare?

În funcție de vârsta micuțului tău, mergi imediat la medic sau spital dacă bebelușul tău are:

  • Între 0 și 3 luni, iar temperatura lor este 38°C sau mai mult, ori dacă tu crezi că temperatura e prea mare
  • Între 3 luni și 2 ani, iar temperatura lor este 39°C sau mai mult, ori dacă tu crezi că temperatura e prea mare
  • Peste 2 ani și prezintă oricare dintre simptomele:
    • temperatură peste 38°C pentru mai mult de 5 zile
    • temperatura nu scade nici după ce i-ai administrat medicamente
    • refuză să mănânce și/sau să consume lichide, e palid, nu e el însuși, se trezește greu, e mai puțin activ decât de obicei
    • deshidratare (scutece uscate, ochi scufundați și nu îi curg lacrimi atunci când plânge)
    • frisoane și accese de transpirație cu temperatură fluctuantă
    • alte semne ale unei afecțiuni, cum ar fi o erupție cutanată sau o temperatură ridicată

Aceasta nu este o listă completă. Pentru orice probleme de sănătate, discută cu un medic.

Cât de des ar trebui să-i măsor temperatura bebelușului meu?

Măsoară-i temperatura la intervale regulate de timp, dar dacă pare că se simte bine și nu e agitat, lasă-l să doarmă.

Sfaturi pentru gestionarea febrei bebelușului tău

Gestionarea febrei micuțului tău îl va ajuta să se simtă mai bine, va fi mai liniștit și va dormi mai bine. De asemenea, te va ajuta și pe tine să te liniștești. Așadar, află cum putem scădea febra la copii și la bebeluși:

  1. Dă-i cât mai multe lichide. Febra mare la copii poate provoca deshidratare din cauza pierderii de lichide prin transpirație, în timp ce corpul încearcă să readucă temperatura la normal. Dacă îl alăptezi sau îl hrănești cu lapte praf, dă-i cantități mici din aceste lichide mai des decât de obicei. Pentru bebelușul care consumă lapte praf sau alimente solide, dă-i și puțină apă după masă. Pentru a înlocui lichidele pierdute, sărurile și zaharurile (electroliții), administrează-i soluții de rehidratare, dar sub formă de picături. Adresează-te farmacistului pentru mai multe detalii.
  2. Îmbracă-ți copilul corespunzător. Asigură-te că micuțul tău nu poartă prea multe haine, că se simte confortabil și nu îi este prea frig sau prea cald.
  3. Redu temperatura dacă e prea cald în încăpere. Deschide fereastra dacă e prea cald în încăpere. Nu folosi ventilatoare sau aerul condiționat deoarece acest lucru poate conduce la îngustarea vaselor de sânge sub piele, iar căldura va fi captată în anumite părți ale corpului.
  4. Dacă bebelușul tău pare agitat, încearcă să îi administrezi medicamente care să îi reducă febra. Dacă bebelușul e neliniștit, paracetamolul sau ibuprofenul ar putea să îi scadă febra. Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni + * conține ibuprofen și este recomandat pentru copiii care au împlinit 3 luni și cântăresc peste 5 kg. Suspensia orală ameliorează febra până la 8 ore, iar aromele disponibile sunt portocale și căpșuni.

Nu uita să ai încredere în instinctul tău

Știm că ești foarte stresat atunci când bebelușul sau copilul tău are temperatură și, deși febra este modalitatea prin care organismul combate infecțiile, nu uita că temperatura poate să crească ușor și după tot felul de activități, cum ar fi după baie, după ce s-a jucat sau dacă poartă prea multe haine. Chiar și apariția primilor dințișori poate să îi crească temperatura cu 0,5°C. Ai încredere în instinctul tău atunci când e vorba despre micuțul tău.

Dacă nu sunt ei înșiși, sunt mai calzi la atingere decât de obicei sau nu arată bine, este recomandat să le măsori temperatura. Febra cedează de obicei după 3-4 zile, dar între timp atenuează-i simptomele, pentru ca el să se calmeze și să se simtă cât mai confortabil. Dacă ești îngrijorat, apelează oricând la sfatul unui medic.

Referințe: