Așchia nu sare departe de trunchi

Printre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap se numără oboseala, stresul și simptomele asociate infecțiilor provocate de virusuri.

Așa că, având în vedere că sezonul răcelii și gripei bate la ușă, fără îndoială că și durerea de cap va fi un simptom la ordinea zilei. Pentru copilul dumneavoastră, aceasta poate provoca disconfort și stare neplăcută. Și este important să nu uităm că simptomele care apar în răceală și gripă la copii se schimbă pe măsură ce aceștia cresc. O dată cu trecerea anilor, durerile de cap vor deveni un simptom care apare din ce în ce mai frecvent, de aceea este important să ne pregătim pentru această schimbare. De exemplu, la copiii de vârstă mică, febra este un simptom principal în răceală și gripă, însă după vârsta de șapte ani, mai ales durerile de cap încep să fie cele care provoacă senzația de disconfort.

Durerile de cap din răceală sau gripă

Dacă răcesc sau fac gripă copiii acuză adesea și dureri de cap. Durerea de cap este un simptom care însoțește în mod obișnuit febra, de aceea este recomandat să fiți atenți la orice alte simptome caracteristice răcelii sau gripei, deoarece durerile de cap pot fi un semnal timpuriu al infecțiilor virale.

De exemplu, febră și dispariția poftei de mâncare din cauza infecției cu un virus pot duce la dureri de cap din cauza deshidratării. Febra se poate manifesta sub formă de transpirații și frisoane, însoțite de durere de cap pulsatilă. Pe de altă parte, în cazul în care copilul are nasul înfundat sau dacă îi curge nasul din cauza răcelii, durerea de cap poate fi consecința tumefierii sinusurilor[2] și se poate manifesta sub forma unei dureri la nivelul feței.

Evaluarea durerii

În cazul în care copilul este răcit sau are gripă și acuză durere de cap, este bine să se aprecieze durerea. La vârste diferite, copiii au abilități și grade diferite de înțelegere în ceea ce privește descrierea nivelului de durere pe care îl resimt. De exemplu, copiii cu vârsta între 5 și 8 ani încep să înțeleagă mai bine durerea cu care se confruntă. A afla lucruri de la copiii de vârstă mai mică poate fi mai dificil; va fi necesar să fiți creativi. Din fericire, există o serie de scale utile pe care le puteți utiliza acasă[3], cum ar fi o scală cu numere sau cu imagini, care ajută la stabilirea nivelului de durere pentru categorii diferite de vârstă.

În sezonul de răceală și gripă, soluția pentru calmarea durerii poate fi chiar în dulăpiorul cu medicamente. Medicamentul nu aduce vindecarea[4], dar puteți reduce simptomele de răceală și gripă, inclusiv durerile de cap, cu ajutorul consumului multor lichide și a unui medicament antiinflamator sub o fromă adaptată vârstei, cum ar fi Nurofen Junior 7ani+ cu aromă de portocale, 100 mg capsule moi masticabile*. Desigur, dacă sunteți îngrijorați că nu vă veți descurca să evaluați durerea adresați-vă medicului, mai ales în cazul în care durerea de cap cu care se confruntă copilul apare brusc, este extrem de intensă și îl împiedică să mai facă lucruri obișnuite.

Și dacă durerea de cap se agravează?

Și cum procedez dacă durerea nu este așa mare la început, însă se agravează și persistă după ce restul simptomelor de răceală dispar? Adresați-vă medicului în cazul în care durerea de cap cu care se confruntă copilul apare din ce în ce mai des și este din ce în ce mai intensă.

Vărsăturile, amețelile, sensibilitatea față de lumină și vederea încețoșată pot fi semne de migrenă, care poate fi o problemă persistentă (cronică) care provoacă durere mai intensă și agravarea senzației de disconfort.

Cel mai frecvent, la copii, migrena apare din cauza modificărilor tiparelor de somn sau somnului insuficient, meselor neregulate, stresului, schimbărilor vremii, luminii, zgomotelor și mirosurilor puternice, dar și oscilațiilor hormonale.

În cazul în care copilul pare să aibă migrene, cel mai bine este să mergeți la medic pentru a confirma diagnosticul. De asemenea, este util să tratați copilul de la primul semn de migrenă, în loc să așteptați până devine imposibil de suportat. În funcție de frecvență și de severitate, tratamentul migrenelor poate fi o adevărată provocare, însă medicul vă poate prescrie alte medicamente eficiente. Primul pas de tratament poate include administrarea simultană de paracetamol și ibuprofen; de asemenea, este important să puneți copilul să se întindă într-o cameră întunecată și să încerce să doarmă.