Ce este diversificarea?

La vârsta de aproximativ 6 luni, bebelușul tău are nevoie de mai mult decât lapte matern sau lapte praf pentru a susține procesul de creștere. Acesta este etapa în care are nevoie de hrană solidă alături de laptele matern sau praf, acest proces fiind numit hrănire complementară.

O altă modalitate de introducere a alimentelor solide în alimentație este să îl lași pe bebelușul tău să preia inițiativa. Oferă-i mâncare pe care o poate mânca direct cu ajutorul mâinilor și lasă-l să se hrănească singur, fără să intervii tu să îl hrănești cu lingurița. Poți de asemenea să încerci o combinație de gustări care pot fi mâncate cu degetele și hrănirea cu lingurița. Ca să eviți riscul de înecare, taie mâncarea în bucățele pentru a ajuta bebelușul să le țină cu ușurință în mână. Alimentele care se pot mânca cu ajutorul degetelor sunt alegerea ideală în această situație, deoarece se descompun ușor atunci când sunt mestecate. Evită alimentele dure precum nucile, morcovii sau merele.

Atunci când hrănești bebelușul cu alimente solide, încurajează-l să se distreze, să atingă, să țină în mână și să studieze alimentele. Alimentele care pot fi mâncate cu ajutorul degetelor sunt recomandate în această etapă și îi permit bebelușului să se hrănească singur atunci când dorește, ceea ce îi îmbunătățește totodată și coordonarea mână-ochi.

Când ar trebui să începă diversificarea?

Este recomandat ca părinții să aștepte până când bebelușul lor împlinește vârsta de aproximativ 6 luni pentru a începe să consume alimente solide. Până atunci, bebelușii își pot obține energia și nutrienții de care au nevoie din laptele matern sau laptele praf pentru sugari și le oferă timp să se dezvolte, astfel încât să poată face față alimentelor solide cu ușurință. La 6 luni, bebelușul tău va putea să mestece și să înghită, ceea ce îl va ajuta să treacă mai repede la o gamă de gusturi și texturi diferite.

3 semne clare că bebelușul tău este gata să încerce mâncare solidă:

  1. Poate să stea în fund și să își țină capul.
  2. Dacă poate să își coordoneze mâinile, ochii și gura; poate să ridice mâncarea și să o pună în gură.
  3. Poate să înghită mâncarea în loc să o scuipe.

Dacă își mestecă pumnii, vrea lapte mai des decât de obicei sau se trezește mai des decât de obicei seara, e bine să știi că acestea nu sunt semne pentru a începe diversificarea.

Cum încep diversificarea?

Diversificarea poate fi jucăușă și distractivă, în timp ce bebelușul explorează texturile, gusturile și culorile alimentelor. Pentru început, bebelușul tău are nevoie doar de o cantitate mică de hrană înainte să primească și lapte. Aici mai important este să îl obișnuiești cu gusturile, texturile și cum să mute alimentele în gură dintr-o parte în alta, nu cantitatea alimentelor.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să începi cu dreptul diversificarea alimentației bebelușului:

  • Atunci când începi diversificarea, este important să știi că bebelușul tău încă primește cea mai mare parte a energiei și nutrienților din laptele matern sau laptele praf, așa că nu trebuie să i le scoți din alimentație.
  • Bebelușii se obișnuiesc cu gusturi și texturi diferite în mai multe etape. Ai răbdare și continuă să încerci, dar nu uita să îl încurajezi și să-l lauzi. Continuă să-i oferi o varietate de alimente, chiar și pe cele pe care le refuză.
  • Știai că uneori este nevoie chiar și de 10 încercări pentru ca un bebeluș să se obișnuiască cu un nou aliment? S-ar putea să mănânce mai mult din respectivul aliment într-o zi, și mai puțin în următoarea zi. Iar acest lucru este perfect normal.
  • Lasă copilul să stabilească ritmul. Oprește-te dacă bebelușul tău s-a săturat – s-ar putea să nu mai vrea să deschidă gura sau să-și întoarcă capul pentru a-ți arăta că este plin. Dacă folosești o lingură pentru a-l hrăni, așteaptă până când bebelușul deschide gura înainte să-i oferi mâncare. Nu-l forța să mănânce!
  • Atinge, explorează și joacă-te cu alimentele! Lăsa-l să țină mâncarea și să încerce să se hrănească singur, folosind degetele. Dacă încearcă să țină lingura, lăsă-l să încerce sau dă-i o altă lingură pe care să o țină în timp ce îl hrănești.
  • Pe cât posibil, distragerile precum televizorul, telefonul sau tableta ar trebui evitate. De fapt, dacă îți poți hrăni bebelușul în timp ce și alți membri ai familiei sunt la masă, bebelușul tău va învăța să îi imite.

De ce am nevoie când încep diversificarea?

Există unele lucruri pe care s-ar putea să vrei să le ai la îndemână, pentru a facilita diversificarea. Dacă ai devenit părinte pentru prima oară, poți să împrumuți aceste articole de la prieteni sau membri ai familiei care au avut deja copii:

  • Un scaun pentru bebeluși - așa te asiguri că bebelușul stă drept în timp ce mănâncă.
  • Ceșcuță pentru bebeluși - o ceșcuță care le permite să soarbă mici înghițituri de apă (în loc de biberon), iar acest lucru este de asemenea bun și pentru dinții lor.
  • Linguri moi – o lingură din cauciuc sau plastic este mai blândă cu gingiile bebelușului tău
  • Un bol de plastic – pregătește-te ca bolurile să ajungă pe podea, așa că încearcă să găsești unul cu ventuze, pe care să îl lipești de scaun sau masă.
  • Bavete – ceva care să țină departe mâncarea de hăinuțele bebelușului.
  • Un covoraș sau un ziar – folosește-le ca să acoperi podeaua înainte de ora hrănirii, astfel încât copilul să poată explora și să se joace liber.

Alimente pentru bebelușii de peste 6 luni

Începe cu cantități mici de mâncare solidă, o dată pe zi, la o oră care este convenabilă atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Poți să începi cu fructe sau legume, fie date prin blender, făcute piure sau coapte, cum ar fi păstârnac, broccoli, cartofi, morcov, mere sau pere. Asigură-te că mâncarea s-a răcit înainte să începi să îl hrănești pe cel mic.

Alte lucruri de reținut când introduci alimente solide în alimentația copilului tău de 6 luni:

  • Include legume care nu sunt dulci, cum ar fi broccoli sau conopida, pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu diferite arome, nu doar cu cele dulci.
  • Evită să adăugi zahăr sau sare în mâncarea bebelușului, inclusiv în apa folosită la gătit. Zahărul provoacă carii dentare, iar sarea este dăunătoare pentru rinichii lor.
  • Crește treptat numărul de alimente din fiecare dintre grupele care includ:
    • Legume, cum ar fi morcovi, avocado și dovleac.
    • Fructe, cum ar fi banane, mere, pere sau portocale.
    • Alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofi, cartofi dulci, orez pentru copii, paste, ovăz, pâine prăjită sau simplă.
    • Proteine, cum ar fi ouă, fasole, năut, pui, vită, miel sau porc. Peștele trebuie să fie fără oase.
    • Lactatele, cum ar fi iaurtul sau brânza integrală pasteurizată; laptele pasteurizat de vacă, de capră sau de oaie pot fi folosite doar la gătit sau amestecate cu alte alimente.
  • Fă trecerea de la alimente amestecate sau piure la alimente care pot fi mâncate cu ajutorul degetelor, atunci când e gata pentru acest pas, pentru a-l ajuta să se obișnuiască cu diferite texturi și ca să învețe să mestece.
  • Hrănește-l în continuare cu lapte matern sau praf, dar numai după ce a mâncat alimente solide, deoarece stomăcelul lor e mic și se umple repede.

Alimente pentru bebelușii de peste 7 luni

Bebelușul tău va începe treptat să mănânce trei mese pe zi de la vârsta de 7 luni, alături de lapte. Pe măsură ce bebelușul tău mănâncă mai multe alimente solide, este posibil ca acesta să dorească mai puțin lapte, iar în cele din urmă s-ar putea să nu mai aibă nevoie deloc de acesta.

Continuă să îi oferi o cantitate și varietate de alimentele din ce în ce mai mare și nu uita să incluzi și alimente care conțin fier, cum ar fi carne, pește, cereale fortificate, legume de culoarea verde închis și fasole. De asemenea, este o idee bună să îi oferi bebelușului și un supliment de vitamina D, cu excepția cazului în care consumă mai mult de 500 ml de lapte praf pe zi. Acest lucru este important pentru sănătatea oaselor, dinților și mușchilor. Mâncați împreună, alături de ceilalți membri ai familiei, pentru a-i încuraja să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase.

La ce trebuie să mă aștept după ce încep diversificarea?

Anumite etape ale diversificării s-ar putea să te îngrijoreze, dar dacă ești pregătit și bine informat, cu siguranță totul se va desfășura fără probleme. Iată câteva lucruri la care ar trebui să fii atent pe durata acestui proces:

  • Pentru a preveni sufocarea, evită alimentele dure, cum ar fi nucile întregi, morcovul sau mărul crud. Taie alimente mici, rotunde, cum ar fi strugurii sau roșiile cherry, în bucăți mici. Îndepărtează sâmburii din fructe și oasele din carne sau pește. Nu-ți lăsa bebelușul nesupravegheat atunci când mănâncă alimente solide.
  • Sufocarea este diferită de înec. Bebelușul tău se poate îneca atunci când mănâncă pentru prima oară mâncare solidă, deoarece încă învață câtă mâncare poate să pună în gură, să mestece și apoi să înghită. Vei ști dacă bebelușul tău nu se simte bine dacă îi lăcrimează ochii, își scoate limba din gură sau încearcă să vomite.
  • Verifică mereu temperatura alimentelor. Lasă alimentele încălzite să se răcească, înainte de a-l hrăni pe micuțul tău.
  • Fii atent la reacții alergice. Introdu în dieta sa zilnică doar câte un aliment care poate declanșa alergii, astfel încât să îi poți observa reacția. Alimentele care pot provoca alergii la unii bebeluși sunt:
    • laptele de vacă
    • ouă
    • alimente cu gluten (de exemplu, grâu, secară)
    • nuci și arahide
    • semințe și soia
    • crustacee și pește
  • Semnele unei reacții alergice includ:
    • strănut
    • îi curge nasul sau e înfundat
    • ochi roșii, lăcrimați și prezintă mâncărimi
    • respirație șuierătoare și tuse
    • o erupție cutanată de culoare roșie
    • astm

Dacă tu crezi că bebelușul tău are o reacție alergică, solicită imediat ajutor medical.

La majoritatea bebelușilor dinții încep să le apară la vârsta de 6 luni, exact vârsta când sunt pregătiți să consume alimente solide. În foarte multe privințe, poate fi un lucru bun, deoarece asta înseamnă că îi poți oferi bebelușului alimente sănătoase pe care să le mestece, cum ar fi fructele și legumele crude sau fructele moi, ca de exemplu pepenele, pentru a-și calma gingiile. Dacă bebelușul tău are temperatură sau îl dor gingiile, poți să îi administrezi Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ *  sau paracetamol pentru copii, pentru ameliorarea simptomelor.

Poate fi distractiv să îți hrănești copilul cu tot felul de alimente, iar acest lucru se poate întâmpla de îndată ce sunt gata pentru această nouă etapă din viața lor. Deși implică multă răbdare și puțină mizerie, nimic nu se compară cu acea senzație când vezi că micuțului tău este încântat să încerce noi alimente.

Referințe: