Ce este deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci când corpul tău pierde mai multă apă decât primește prin intermediul consumului de lichide sau al alimentelor cu conținut ridicat de apă.

Știai că probabilitatea de a fi deshidratat este mai mare pentru bebeluși, copii și bătrâni? De fapt, li se întâmplă destul de des copiilor sub 5 ani. Acesta e un motiv în plus să fii atent la diversele cauze și semne ale deshidratării, pentru ca tu să o identifici din timp și să iei măsuri, deoarece se poate agrava dacă nu este tratată în cel mai scurt timp posibil.

Care sunt cauzele deshidratării?

Există mai mulți factori care pot să cauzeze deshidratarea la bebeluși.

Atunci când e bolnăvior și prezintă și alte simptome cum ar fi febră sau durere în gât, care pot îngreuna ingerarea lichidelor sau gastroenterită, bebelușul tău poate să se deshidrateze dacă nu vrea să bea la fel de multe lichide ca de obicei, deoarece nu se simte bine. Vremea mai caldă sau activitățile fizice pot de asemenea să cauzeze deshidratarea. Deshidratarea este de obicei cauzată de consumul insuficient de lichide care să înlocuiască lichidele pe care le eliminăm.

Diareea

Trebuie să schimbi mai multe scutece decât de obicei? Atunci când bebelușii sunt deranjați la stomac, ei pot ajunge să fie deshidratați. Dacă observi că scaunul este apos și că trebuie să îi schimbi scutecul mai des decât de obicei, trebuie să iei măsuri de precauție suplimentare ca să te asiguri că rămân hidratați.

Voma și hipersalivația

Cu cât bebelușul tău salivează excesiv și vomită mai mult, cu atât șansele de a se deshidrata cresc. Voma și hipersalivația nu doar că pot să conducă la pierderi de lichide, dar pot să cauzeze și pierderi de zahăr și săruri, care sunt esențiale pentru echilibrul de lichide corporal.

Temperatura ridicată a corpului și transpirația excesivă

O altă metodă prin care bebelușul tău poate să piardă lichide și să devină deshidratat este dacă transpiră excesiv.

Motivele pentru care bebelușilor le poate fi prea cald și transpiră excesiv:

  • Poartă hăinuțe prea călduroase
  • Poartă hăinuțe confecționate din materiale sintetice
  • Păturicile sunt prea groase
  • Temperaturile ridicate 

Când sunteți afară și vă bucurați de o zi însorită, încearcă să-ți protejezi bebelușul de razele soarelui și asigură-i un confort termic. În zilele călduroase, încearcă să stai cât mai mult la umbră.  

Aport scăzut de lapte matern

Dacă mămica nu produce suficient lapte matern, bebelușul nu poate să obțină toți nutrienții și hidratarea de care are nevoie.

Dacă alăptezi, monitorizează aportul de lapte matern ca să te asiguri că micuțul tău primește cantitatea de care are nevoie. Poți oricând să vorbești cu un medic despre acest subiect.

Printre factorii care pot să afecteze cantitatea de lapte matern sunt: consumul redus de apă al mămicii, dieta, nivelul de stres, contactul piele pe piele cu bebelușul și dacă mămica petrece mult timp departe de bebeluș.

Dificultăți legate de alăptarea bebelușului

Știm că alăptarea poate fi un proces dificil. Iar acest lucru se poate întâmpla atunci când tu, de exemplu, produci suficient lapte matern, dar ai dificultăți în a pune bebelușul la sân în timpul alăptării.

Este recomandat să vorbești cu un cadru medical specializat în astfel de situații, ca să depășești această problemă.

Febra

Febra la bebeluși poate să stea la baza pierderii de lichide pentru că declanșează transpirația, care poate conduce la deshidratare. Dacă febra este cauza deshidratării în cazul bebelușului tău, poți să îi administrezi paracetamol dacă a împlinit vârsta de o lună, iar dacă a împlinit trei luni, poți să îi administrezi un medicament care conține ibuprofen, precum Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+* care poate contribui la ameliorarea simptomelor de febră și poate preveni deshidratarea.

Semne și simptome ale deshidratării la bebeluși

Iată câteva simptome și semne ale deshidratării la bebeluși:

  • Puține lacrimi sau lipsa acestora atunci când plânge
  • Scutece uscate
  • Urina are o culoare închisă
  • Pete pe mâini și picioare
  • Dorm mai mult decât de obicei (dorm prea mult pentru vârsta lor)
  • Piele uscată și ridată
  • Gură uscată
  • Stări de somnolență și oboseală
  • Fontanela (partea moale a capului) scufundată
  • Respiră rapid și are un ritm cardiac crescut
  • E constipat și are mișcări intestinale lente și dureroase.

Dacă observi oricare dintre aceste semne ale deshidratării la bebelușul tău, recomandarea noastră este să mergi la medic sau chiar la spital în cel mai scurt timp posibil.

Cum să previi deshidratarea

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îl ajuți pe bebelușul tău să rămână hidratat: 

  • Asigură-i suficiente lichide (lapte matern sau lapte praf). Hrănește-l în continuare la aceleași ore, chiar dacă mănâncă mai puțin uneori. Respectă acest program și notează când și cât de multe lichide consumă bebelușul tău la fiecare masă. Nu dilua niciodată laptele praf. Pentru bebelușii hrăniți cu biberonul sau care consumă mâncare solidă, poți să îi oferi și apă dacă a împlinit 6 luni.
  • Asigură-te că nu poartă prea multe hăinuțe sau nu este învelit cu prea multe păturici ca să nu îi fie prea cald. Știm că părinții vor să se asigure că bebelușilor nu le este frig, însă dacă le este prea cald, atunci se pot deshidrata. Dacă dă la o parte păturica atunci când doarme, acesta este un semn că le este prea cald.
  • Ca să reduci pierderea de lichide, tratează simptomele cum ar fi voma sau diareea de îndată ce apar. Poți să începi să le administrezi mai multe lichide ca să înlocuiască lichidele pierdute.
  • Fii atent(ă) la orice modificări ale scaunului ca să vezi dacă are nevoie de mai multe lichide. Dacă scaunul este tare sau moale, lipsa de lichide poate să fie cauza, iar dacă este apos, acest lucru poate însemna că pierde lichide. De îndată ce observi aceste simptome, administrează-i și mai multe lichide și vorbește cu un medic.

Bebelușilor le poate fi administrată o soluție pentru rehidratare care să înlocuiască lichidele, zahărul și sărurile pierdute, dar înainte de administrare vorbește cu medicul sau farmacistul, pentru a lua cea mai bună decizie pentru bebelușul tău.

Dacă suspectezi că cel mic este deshidratat după ce ai consultat simptomele și semnele deshidratării la bebeluși, mergi la medic. El va putea să examineze bebelușul, să confirme dacă este deshidratat și să îi ofere un tratament eficient.

Referințe: