De ce plâng bebelușii noaptea?

Unele dintre cele mai comune motive pentru care bebelușii plâng, în special noaptea, includ:

Le este foame

Bebelușii mici trebuie hrăniți frecvent, deoarece stomacul lor este mic. Deși distanța dintre mese se poate modifica, hrănirea la fiecare 2-3 ore la început nu este neobișnuită. Nou-născuții se trezesc pentru hrănire la fel de des atât în timpul nopții, cât și în timpul zilei, iar ciclul lor de somn pe timp de zi și noapte nu diferă foarte mult. Pe la vârsta de 3 luni, vor dormi mai mult, iar intervalele dintre mesele nocturne vor fi mai mari. Poți încerca o metodă numită alăptare „la cererea sugarilor”, iar aceasta presupune să îți hrănești copilul atunci când plânge sau este agitat, decât să îl hrănești la ore stabilite dinainte.

Aer în stomac

Bebelușul tău ar putea avea nevoie de ajutor pentru a elimina aerul din stomac. Uneori, bebelușii înghit aer în timp ce se hrănesc, ceea ce este destul de inconfortabil pentru ei. Pentru a împiedica acest lucru, asigură-te că bebelușul este în poziție verticală pe toată durata mesei. De asemenea, pentru a elimina posibilul aer pe care l-a ingerat, ține-l în poziție verticală pe umăr sau în poală, în timp ce îi masezi ușor spatele.

Cofeina

Dacă alăptezi, este o idee bună să limitezi cofeina din dieta ta la mai puțin de 200 mg pe zi. Cofeina, care poate fi găsită în cafea, ceai, băuturi energizante, băuturi cu cola, ciocolată și alte alimente, poate ajunge în laptele matern. Cofeina este un stimulent care poate ține copilul treaz sau îl poate face să fie agitat.

Apariția dinților (erupția dentară)

Erupția dentară poate fi o altă cauză a plânsului la bebeluși. De obicei, începe în jurul vârstei de 6 luni, dar se poate întâmpla oricând în timpul primului an de viață al bebelușului. Dentiția poate fi dureroasă și supărătoare pentru bebeluși și le poate provoca febră, care îi poate face să plângă și să-i țină treji noaptea. Există mai multe modalități de a-l ajuta să se calmeze în această situație, cum ar fi să îi oferi un inel gingival, medicamente pentru durere și febră, precum paracetamol sau ibuprofen, sau îi poți masa gingiile ca să îl calmezi, dar numai după ce te speli pe mâini.

Reflux

Refluxul sau regurgitarea reprezintă momentul în care bebelușul vomită laptele după ce a fost hrănit, iar asta poate conduce de asemenea și la sughițuri. Acest lucru îl poate ține treaz chiar și noaptea, în special după ce l-ai hrănit. Cu excepția cazului în care bebelușul tău dă semne că nu se simte bine, cel mai bun mod de a-l calma este să-i pui puțină muzică, să-l legeni ușor, o baie caldă sau o plimbare scurtă. Dacă bebelușul tău încă plânge după ce ai încercat diferite moduri de a-l calma, este recomandat să mergi la un medic.

Colici

Dacă bebelușul tău este în general sănătos, dar plânge noaptea fără motiv, mai mult de 3 ore pe zi și cel puțin 3 zile pe săptămână, poate avea colici. Colicile pot afecta 1 din 5 bebeluși. Cauza nu este cunoscută, dar cel mai probabil provine de la crampe intestinale sau o altă sursă de disconfort abdominal. Un bebeluș cu colici poate să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru părinți, dar problema va trece în cele din urmă când copilul va avea aproximativ 3-4 luni și, de obicei, nu ai de ce să îți faci griji. Dacă ești îngrijorat, discută cu un medic.

Constipația

Constipația îi poate face pe bebeluși să plângă excesiv, dar de obicei se vor opri după ce reușesc să elimine scaunul. Bebelușii hrăniți cu lapte praf au mai multe șanse să sufere de constipație. Semnele care indică dacă bebelușul este constipat includ plânsul, iritabilitatea sau durere înainte de a elimina scaunul, gaze urât mirositoare și are burtica tare. Pentru a evita constipația bebelușului hrănit cu lapte praf, asigură-te că folosești cantitățile potrivite de lapte praf și apă, așa cum este recomandat pe ambalaj. Prea multă pulbere sau prea puțină apă îi poate provoca bebelușului tău constipație. Discută cu un medic dacă ești îngrijorat sau crezi că bebelușul tău are constipație.

Afecțiune

Dacă de exemplu, bebelușul tău se simte rău din cauza unei infecții, acesta poate plânge excesiv. Dacă prezintă și alte simptome, cum ar fi febră și plâns, acesta poate fi, de asemenea, un semn că ar putea fi bolnav. Discută cu un medic dacă te îngrijorează simptomele sau crezi că bebelușul ar putea fi bolnav.

Disconfort general

Câteva motive pentru care micuțul tău se poate simți inconfortabil:

  • Dacă bebelușul bea prea mult lapte sau îl bea prea repede, se poate îmbolnăvi. Asigură-te că orificiul de la biberon nu este prea mare și nu îl forța să bea mai mult lapte decât vrea.
  • S-ar putea să nu stea într-o poziție foarte confortabilă în timpul alăptării. Încearcă să îi schimbi poziția bebelușului pentru a-l ajuta să stea cât mai confortabil.
  • Un motiv destul de comun pentru care un copil începe să plângă este atunci când scutecul trebuie schimbat. Asigură-te că e uscat și că nu are pielea iritată.
  • Bebelușii pot să plângă dacă le este prea cald sau prea frig. Asigură-te că hainele bebelușului nu sunt prea strâmte și incomode, prea călduroase sau prea subțiri, mai ales dacă temperatura s-a modificat față de momentul când l-ai îmbrăcat.

5 sfaturi pentru a calma un bebeluș care plânge

Ține-l cât mai aproape de tine

Da, ai citit bine! Dacă ții bebelușul cât mai aproape de tine, într-un marsupiu/port-bebe, atunci el îți va auzi bătăile inimii, iar acestea îl vor calma. De asemenea, ajută dacă îi cânți sau dacă îl legeni.

Pune-i muzică relaxantă sau ceva la care să se uite

Sunetele liniștitoare, cum ar fi muzica relaxantă, zgomotul alb sau fredonat și cântat, îl pot alina pe bebelușul tău. Ai grijă să nu-ți stimulezi copilul cu prea mult legănat sau cântat. Încercă mai multe genuri de muzică pentru a vedea care îl liniștește cel mai mult. De asemenea, îi poți distrage atenția bebelușului tău dacă montezi ceva la care să se uite, cum ar fi un carusel muzical deasupra pătuțului sau dacă îi dai o zdrăngănitoare.

Redu stimulii externi

Uneori prea mult legănat și cântat îți pot ține copilul treaz. S-ar putea să descoperi că uneori este mai bine să îl ajuți să se întindă după masă. De asemenea, poți încerca să reduci zgomotul, luminile și mișcarea în jurul său. Acest lucru te va ajuta să-l calmezi, să se liniștească, și eventual să adoarmă mai ușor. Îndepărtează orice ar putea să îi distragă atenția înainte să îl adormi, oprește televizorul, redu luminile și încearcă să te miști cât mai puțin în jurul lui.

Scoate-l la plimbare

Mulți bebeluși găsesc mișcarea liniștitoare. Leagănă-l ușor, înainte și înapoi în cărucior sau du-l la plimbare în cărucior. Unii bebeluși preferă să doarmă în mașini. Încearcă să-l plimbi cu mașina și, chiar dacă se trezește atunci când te oprești, măcar ai avut parte de o pauză liniștită.

Fă-i o baie caldă înainte de culcare

Apa caldă a unei băițe înainte de culcare poate fi liniștitoare și poate ajuta bebelușul să se relaxeze suficient cât să adoarmă. Unii bebeluși pot să plângă mai mult atunci când fac băiță, așa că va trebui să descoperi ce funcționează și ce nu pentru micuțul tău.

Dă-i o suzetă sau o păturică

Dacă alăptezi, pune bebelușul la sân. Alternativ, poți să îi dai un deget (după ce te speli pe mâini) sau o suzetă dacă îl hrănești cu biberonul. Bebelușii care sunt alăptați pot să primească o suzetă după vârsta de 4 săptămâni, pentru ca mai întâi să se obișnuiască cu alăptarea. Bebelușilor mai mari le place să folosească o hăinuță sau o păturică pentru a se liniști în timp ce se hrănesc.

Oferă-i un masaj blând

Dezbracă-ți bebelușul și masează-l ușor, mângâindu-l pe spate ferm și ritmic, în timp ce îl ții în brațe sau întinde-l pe burtică, la tine în poală, dar asigură-te că are căile respiratorii libere, astfel încât să poată respira ușor. Evită să folosești uleiuri sau loțiuni până când bebelușul tău nu are cel puțin 4 săptămâni. Vorbește-i calm și asigură-te că în cameră este suficient de cald pe toată durata masajului.

De reținut - unele clinici organizează cursuri de masaj pentru bebeluși. Pentru mai multe informații, discută cu un medic.

Un medic poate să identifice de ce plânge bebelușul tău.

Consultă un medic dacă:

  • Plânsul bebelușului tău te îngrijorează
  • Bebelușul tău plânge încontinuu și nimic nu pare să îl liniștească
  • Îți este greu să faci față
  • Bebelușul tău nu crește sau nu ia în greutate așa cum te-ai fi așteptat
  • Bebelușul tău încă are simptome de colici după vârsta de 4 luni

Sună la 112 și solicită o ambulanță dacă:

  • are o criză (convulsii)
  • are pielea albastră, cu pete, gri sau e foarte palid
  • respiră rapid, produce un zgomot gutural în timp ce respiră, pare că are dificultăți respiratorii sau își suge stomacul până ajunge sub cutia toracică
  • are temperatură, dar mâinile și picioarele sunt reci
  • are o erupție cutanată de culoare roșie-violet pe corp

Uneori poți să fii copleșit atunci când nu poți să îți liniștești bebelușul sau nu poți să îl faci să se oprească din plâns. Majoritatea părinților pot împărtăși o mulțime de povești despre epuizare și frustrare din cauza încercării de a face față unui bebeluș care plânge. Nu-ți fie niciodată rușine să ceri ajutor familiei, prietenilor sau medicului. Dacă ești la capătul răbdării, lasă-ți bebelușul în siguranță în pătuțul lui, ia o pauză de 10 minute și calmează-te înainte să te întorci la micuțul tău.

Mai presus de toate, ai încredere în instinctele tale și mergi la medic dacă te îngrijorează comportamentul bebelușului tău sau dacă plânge într-un mod neobișnuit.

Referințe: