Tipurile de durere asociate cu răceala comparativ cu tipurile de durere asociate cu gripa

Când copilul suferă de răceală sau gripă, se poate plânge de dureri musculare. Această senzație de durere este rezultatul inflamației, care poate apărea pe măsură ce organismul copilului încearcă să se protejeze de stimulii dăunători. Inflamația este un semn că organismul încearcă să se vindece, dar, între timp, copilul se poate simți inconfortabil.

Răcelile și gripa sunt afecțiuni diferite, iar simptomele dureroase apar mai frecvent în cazul gripei decât al răcelii comune. În realitate, una dintre diferențele majore dintre răceli și gripă este cât de rău se simte copilul din cauza gripei.

Și răcelile și gripa vă pot face să obosiți mai repede și să dormiți mai mult, dar oboseala constantă (care durează mai mult de o zi) este mai probabil un simptom al gripei.

Există un lucru comun al răcelilor și gripei: acestea vă pot face copilul să sufere de durere, să se simtă rău și să fie iritat și vă pot da peste cap planul zilei.

Masaj cu blândețe

Îngrijirea copilului care suferă de răceală sau gripă înseamnă să încercați să îi calmați durerea care îl face să se simtă inconfortabil.

Spre deosebire de adulți, care ar trebui să evite masajul până la dispariția răcelii sau gripei (deoarece acesta poate răspândi boala prin organismul adultului mai rapid decât se face de la sine, poate accentua simptomele și poate prelungi timpul de recuperare), bebelușii pot fi ajutați print-un masaj blând în perioadele de răceală sau gripă. Masajul este un mod blând de a calma durerile copilului și de a-i oferi dragostea care îl face să se simtă bine. Masajul ajută la circulația sanguină și a oxigenului, iar contactul piele-pe-piele cu copilul are numeroase beneficii de sănătate, inclusiv menținerea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și a ritmului respirator al bebelușului în intervale normale.

Din cap până la picioare

Mai întâi, găsiți un loc cald, liniștit și așezați bebelușul pe spate. Apoi începeți masajul, începând de la cap spre picioarele copilului, respectând aceste sugestii:

  • Masați ușor fruntea și tâmplele, apoi atingeți ușor sprâncenele și pleoapele
  • Mergeți spre nas, obraji și urechi
  • Cu degetul arătător și degetul mare și începând de la axilele copilului, masați-le brațele pe rând, circular și repetat, mergeți spre palme, având în special grijă în zona coatelor
  • Treceți spre zona abdomenului și masați ușor circular abdomenul copilului, cu palmele
  • Așezați bebelușul pe burtă și, cu vârfurile degetelor, loviți-i ușor umerii și spatele într-o mișcare circulară
  • Începând de la coapsă și mergând în jos spre laba piciorului, masați ușor fiecare picior
  • Când ajungeți la labele picioarelor, începeți de la degete, aplicând o presiune ușoară pe fiecare deget
  • Încheiați prin apăsarea ușoară – tot cu mișcări circulare – pe călcâie.

Ce mai puteți face?

1. Încercați un antiinflamator

Pentru a reduce simptomele de febră, precum și durerile, puteți folosi un antiinflamator precum Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+*. În cazul copiilor mici cu răceală sau gripă, puteți utiliza un antiinflamator înainte de culcare pentru a-i ajuta (și pe dumneavoastră!) să aibă un somn mai odihnitor.

2. Asigurarea hidratării

Este posibil ca în aceste momente copilul să nu aibă apetitul normal, dar nu vă îngrijorați – este normal. Totuși, dacă sunteți îngrijorat(ă), este mai bine să contactați medicul. Apa este cea mai bună opțiune, dar sucul diluat (o parte suc la trei părți de apă) asigură puțin zahăr și este bun pentru rehidratare. Și laptele cald poate avea efect liniștitor și furnizează lichidele vitale.

3. Alăptați bebelușii mai des, dacă este necesar

Bebelușii alăptați pot căuta confort hrănindu-se mai des. Este mai bine să vă hrăniți bebelușul la cerere în loc să urmați un program fix când acesta suferă de răceală sau gripă.

Când trebuie să consultați medicul?

Consultați medicul dacă sunteți îngrijorat(ă) sau dacă copilul dumneavoastră:

  • Refuză lichidele.
  • Vomită mult.
  • Are dureri de cap severe.
  • Este palid și somnolent.
  • Este extrem de agitat.
  • Nu poate respira.

Când copilul dumneavoastră suferă de durerile cauzate de răceală sau gripă, acest lucru vă afectează pe amândoi. Durerile corporale și alte simptome de răceală sau gripă fac mai dificile activitățile zilnice. Încă cu un masaj blând, timp de odihnă suficient și analgezice rapide și eficiente, viața va reveni în curând la normal.