Ce să fac când încep să erupă primii dinți?

Erupția dentară are loc în jurul vârstei de șase luni și continuă până când copilul are trei ani. Este o perioadă mai dificilă pentru părinți, pentru că trebuie să asigure îngrijire dentară pentru bebeluși care au gingii sensibile și ușor iritabile.

Înainte să apară dinții, când încep durerile și mâncărimile, ștergeți gingiile bebelușilor cu un tifon curat.

Ca să reduceți durerile, faceți un masaj ușor cu degetul pe gingii, puneți o linguriță rece sau un inel special pe care l-ați răcit înainte în frigider.

Este indicat să completați îngrijirea dentară la copii cu un antiinflamator pentru calmarea durerii asociate cu erupția dentară și pentru ameliorarea simptomatică a febrei, precum Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+*.

Cum îi îngrijesc dinții copilului?

Așadar, tocmai ați trecut (sau urmează să treceți) de apariția primului dinte, iar bebelușul dumneavoastră are un dințișor nou care trebuie îngrijit. Poate credeți că bebelușul este prea mic pentru orice fel de rutină de îngrijire a dinților, dar nimic nu este mai departe de adevăr!

Din momentul apariției primului dinte strălucitor, îngrijirea dentară la bebeluși devine importantă. Până la apariția dinților definitivi, copilul va trebuie să se bazeze pe dinții de lapte, așa că este foarte important să începeți să îngrijiți acești dinți cât mai curând posibil, începând printr-o vizită la stomatolog.

Dezvoltarea normală a dinților bebelușului este influențată și de suptul degetului. Acest reflex normal și sănătos pentru sugari poate să influențeze negativ poziția dinților, așa că este indicat să opriți acest obicei al copilului până la erupția dinților permanenți.

Periajul dinților copilului

Cea mai bună metodă pentru îngrijirea dentară la copii este formarea obiceiului de periere, chiar dacă este vorba despre un singur dințișor! Pentru început, folosiți o periuță de dinți moale și apă. Apoi, la vârsta de 18 luni, alegeți o pastă cu conținut redus de fluor, adecvată pentru utilizarea de către copii. De asemenea, este important să folosiți ața dentară chiar de la început! Înainte de apariția dinților, formați-vă obiceiul de a curăța gingiile cu o cârpă moale de două ori pe zi.

Nu vă preocupați prea mult dacă nu îi puteți peria dinții la început. Cel mai important este să formați obiceiul de periaj, așa încât copilul să învețe că acesta face parte din rutina zilnică. Pe măsură ce vă obișnuiți cu periajul dinților bebelușului, faceți acest lucru de două ori pe zi: o dată dimineața și o dată chiar înainte de culcare.

Folosiți pastă de dinţi, într-o cantitate mică, cât un bob de mazăre. Aveți grijă ca în timpul perierii copilul să nu înghită pasta de dinţi. Alegeți o periuţă cu peri moi şi periaţi cu prioritate suprafeţele interioare ale dinţilor. În aceste zone se acumulează cea mai mare parte din placa bacteriană. Continuați cu suprafeţele exterioare, pe care le curățați prin aplicarea periei la baza dintelui și efectuarea unui periaj ușor, în plan orizontal. Pentru o igienă corectă a gingiei, înclinaţi periuţa pe linia gingiei și curățați cu grijă, prin mișcări uşoare înainte şi înapoi. Periați circular suprafața masticatorie a dinților și la final periați limba, ca să împrospătați respirația și să îndepărtați bacteriile din cavitatea bucală a copilului.

Pe măsură ce copilul crește, poate fi tentant să îl lăsați să își perie dinții singur, fără ajutor. Deși este important să vă învățați copilul să-și perie dinții singur, este o idee bună să continuați să-l ajutați cu periajul dinților până aproximativ la vârsta de șapte ani, când poate face acest lucru destul de bine de unul singur.

Reduceți zahărul

Zahărul este o sursă de hrănire a bacteriilor care trăiesc în gură. Bacteriile produc acid, care poate deteriora suprafața exterioară a dinților (numită smalț). Saliva din gură contribuie la repararea acestor deteriorări, dar dacă deteriorările sunt prea mari, este posibil să apară o gaură în dinte (numită carie).

În special acadelele și băuturile dulci din biberoane pot fi dăunătoare, pentru că acestea intră în contact cu dinții copilului perioade lungi de timp și au șanse mai mari să îi deterioreze. Cel mai bine este să limitați dulciurile pe cât posibil și să formați din timp obiceiuri sănătoase de alimentație și de curățare a dinților. Luați în considerare următoarele sugestii pentru a reduce timpul în care dinții copilului intră în contact cu zahărul:

  • După ce copilul a terminat de mâncat, luați-l de la sân sau îndepărtați biberonul
  • Nu puneți copilul la culcare cu biberonul
  • Nu puneți niciodată băuturi dulci în biberonul copilului
  • Nu introduceți suzetele în substanțe dulci
  • Ori de câte ori este posibil, solicitați medicamente fără zahăr
  • Învățați copilul să bea din cană în jurul vârstei de șase luni
  • Pentru copiii peste vârsta de 12 luni, apa sau laptele integral trebuie să fie băuturile principale
  • Sucul de fructe nu este necesar sau recomandat pentru copii, din cauza conținutului său ridicat de zahăr și acidității crescute

Zahărul poate fi dificil de identificat în diferite alimente, pentru că poate avea denumiri diferite. Câteva denumiri frecvente pentru zahăr în lista de ingrediente includ fructoza, sucroza, dextroza, glucoza. Probabil credeți că sursele naturale de zahăr sunt bune, dar toate tipurile de zahăr, indiferent dacă sunt zaharuri naturale din fructe, zaharuri adăugate sau cele din miere sau suc de fructe, au potențialul de a deteriora dinții.

Când trebuie să îmi duc bebelușul la dentist?

Ca regulă empirică, ar trebui să luați în considerare vizita la stomatolog a celui mic imediat după erupția dentară. Stomatologul se va asigura că dinții apar conform așteptărilor și vă va sfătui cu privire la menținerea dinților bebelușului sănătoși și puternici.

Îngrijirea dentară la bebeluși este foarte importantă pentru dezvoltarea lor sănătoasă, iar înțelegerea durerii copilului stă la baza aplicării unor metode de tratament adecvate.

Sănătatea dinților de lapte este esențială pentru dezvoltarea normală a dinților permanenți. Părinții trebuie să fie atenți la erupția dentară și să îngrijească dinții bebelușului, pentru că o durere netratată sau o carie neglijată pot să afecteze permanent structura dinților.

Dinții de lapte denumiți și dinți primari sunt esențiali pentru o hrănire sănătoasă a bebelușului, pentru că asigură o mestecare adecvată. Totodată ei formează locul pentru dinții permanenți și influențează creșterea acestora în poziția corectă.

Îngrijiți cu atenție dinții bebelușului, ca să ajutați la dezvoltarea normală a oaselor feței și a mușchilor maxilarului. Dinții de lapte influențează dezvoltarea vorbirii, așa că îngrijirea dentară la bebeluși este un aspect important în creșterea copiilor.