În medie, cât de mult dorm bebelușii?
Durata somnului poate să varieze, dar în funcție de vârsta lor, putem să îți spunem cât ar trebui să doarmă pe parcursul a 24 de ore:
- 0-3 luni: între 8 și 18 ore
- 3-6 luni: 8 ore sau mai mult
- 6-12 luni: 12 ore sau mai mult
Cum se modifică ciclurile de somn ale bebelușilor pe măsură ce cresc?
Aceste prime săptămâni pot părea confuze și vei depune efort în timp ce înveți cum să funcționezi cu mai puține ore de somn. Deși s-ar putea să îți fie dificil să te adaptezi, nu uita că seara te poate ajuta să ai parte de acele momente de liniște care te pot apropia de bebelușul tău, iar asta îl va ajuta să se simtă protejat și în siguranță. Bebelușii nu trebuie să se ia după ceas. De aceea s-ar putea să dureze o perioadă până înveți care sunt ciclurile de somn ale nou-născutului, iar odată ce te obișnuiești cu ele, s-ar putea să fie nevoie să o iei de la capăt. Iată un ghid despre cum și când s-ar putea să se modifice ciclurile lor de somn:
Între 0-3 luni
În primele lor luni, nou-născuții tind să doarmă mai mult decât să fie treji. Somnul este important pentru bebeluși și copiii mici deoarece aceștia se află în creștere. Somnul contribuie la dezvoltarea creierului, dezvoltarea emoțională și comportamentală, precum și la continua sa dezvoltare pe durata întregii vieți.
Necesarul de somn pentru nou-născuți variază, dar poate să ajungă și până la 18 ore pe zi. Somnul lor va începe să fie întrerupt pe durata zilei și a nopții din ce în ce mai des, deoarece au nevoie de hrană. Nu e nimic neobișnuit ca un nou-născut să doarmă noaptea, dar un semnal de alarmă poate fi faptul că doarme toată noaptea.
Între 3-6 luni
Pe măsură ce crește, bebelușul tău va avea nevoie de mai puține mese pe durata nopții. După ce ating vârsta de 4 luni, bebelușii s-ar putea să înceapă să doarmă de două ori mai mult noaptea decât ziua.
Între 3 și 6 luni, de obicei bebelușii dorm 3-4 ore ziua și cel puțin 8 ore noaptea. Durata somnului începe să scadă pe măsură ce bebelușul tău crește.
Între 6-12 luni
Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul tău s-ar putea să nu mai aibă nevoie de mese pe durata nopții. Tocmai de aceea, unii bebeluși dorm chiar și 12 ore seara.
De asemenea, s-ar putea ca bebelușul tău să doarmă 2-3 ore și pe durata zilei.
Calmarea unui bebeluș agitat înainte de culcare
Este important să îți găsesți propriul ritm, care te va ajuta să identifici ce funcționează cel mai bine pentru tine și bebelușul tău. Astfel, în cel mai scurt timp, vei descoperi ce vă ajută atât pe tine, cât și pe bebelușul tău, să fiți calmi și fericiți.
Iată câteva lucruri pe care poți să le încerci:
Rutina poate să ajute - Încearcă să stabilești o rutină pe timp de noapte atunci când bebelușul tău are undeva la 3 luni. Creează un ritual înainte de culcare pe care el îl va asocia cu mersul la culcare seara cum ar fi: băița, ținutul în brațe, reducerea luminilor din încăpere, muzică relaxantă, îi citești o poveste sau îi cânți un cântec de leagăn. Aceste lucruri vor crea semnale pe care ei le vor asocia cu momentul de a merge la culcare.
Cum îl faci să doarmă fără să-l alinți – Deși în primele săptămâni bebelușul tău s-ar putea să adoarmă doar dacă îl ții în brațe, de îndată ce începe să fie mai atent la tot ce îl înconjoară, poți să îl pui în pat înainte să adoarmă sau după ce l-ai hrănit. Asta îl poate ajuta să învețe să adoarmă de unul singur.
Contactul piele pe piele este o metodă excelentă de a-ți liniști bebelușul și de a-l ajuta să se simtă calm sau liniștit înainte de culcare. Contactul piele pe piele ar putea de asemenea să străngă și mai mult legătura dintre tine și bebelușul tău. Încearcă să eviți să stai pe scaun sau pe canapea în timp ce îți ții bebelușul în brațe, deoarece s-ar putea să adormi. Mai bine întinde-te în pat sau stai în picioare.
Asigură-te că nu îi este prea cald – Dacă bebelușul tău transpiră sau este fierbinte la atingere, scoate câteva așternuturi din pătuțul său. E mult mai ușor să ajustezi temperatura bebelușului pe durata somnului dacă adaugi sau elimini așternuturi ori hăinuțe subțiri. O temperatură ideală pentru ca bebelușul tău să doarmă confortabil este între 16 și 20°C.
Evită factorii care pot crea agitație pe timpul nopții - anumiții factori îl pot face pe bebeluș să adoarmă mai greu. Și aici nu ne referim doar la prea multă joacă, ci și la agitația care poate să provină de la lumini, zgomot, inclusiv vocea ta, schimbatul scutecelor atunci când nu e nevoie sau dacă aștepți prea mult timp să îl adormi după ce a mâncat.
Cum să înțelegi de ce copilul tău nu doarme bine
Ciclurile de somn ale bebelușului tău se vor modifica, fie că vrei, fie că nu, uneori chiar de la o noapte la alta. Unii bebeluși s-ar putea să înceapă să doarmă neîntrerupt noaptea chiar și 8 ore sau mai mult, undeva la vârsta de 6 luni, în timp ce alți bebeluși s-ar putea să se trezească pe durata nopții sau să doarmă mai puțin de 8 ore, chiar și la vârsta de 12 luni. Dacă bebelușul tău are probleme și nu poate să doarmă bine noaptea, iată câteva lucruri pe care vei dori să le iei în considerare:
- Bebelușii s-ar putea să se trezească dacă le este prea cald sau prea frig, iar acest lucru le poate întrerupe ciclul de somn. Dacă tu crezi că bebelușul tău se trezește prea des pe durata nopții, verifică temperatura din cameră și asigură-te că bebelușul tău nu e îmbrăcat prea gros sau prea subțire.
- Dacă bebelușul tău are între 6 și 12 luni, s-ar putea să îi apară primii dințișori, iar acest lucru îi poate întrerupe ciclul de somn. Dacă începe să își mestece degețelele, jucăriile sau păturica, acestea ar putea fi semne ale erupției dentare. Poți să liniștești un bebeluș atunci când îi apar primii dințișori cu ajutorul unei suzete sau al unui inel gingival ținute la rece. Durerile cauzate de creșterea dințișorilor pot fi alinate de asemenea cu paracetamol sau ibuprofen. Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+* este un medicament care se eliberează fără prescripție medicală, conține ibuprofen și ameliorează durerea cauzată de erupțiile dentare, fiind administrat bebelușilor care au împlinit 3 luni și cântăresc peste 5 kg.
- Bebelușul tău s-ar putea să se trezească deoarece îi este foame. Cu cât bebelușul tău este mai mic, cu atât îi va fi mai foame. Însă, pe măsură ce bebelușul tău crește, se va trezi din ce în ce mai rar seara din acest motiv..
- Tulburările nocturne, cum ar fi mesele, pot de asemenea să îți țină bebelușul treaz. Dacă bebelușul tău se trezește seara, în timp ce îl hrănești, vorbește încet și evită luminile puternice. Evită să îl agiți prin joacă înainte de culcare și în timpul meselor nocturne.Poți alege să dormi cu bebelușul în aceeași cameră, ca să îți fie mai ușor să îl hrănești, ceea ce va face această activitate mai puțin deranjantă pentru amândoi.
Ciclurile de somn sănătoase se dezvoltă în timp, cu ajutorul unui somn îngrijit. Asta înseamnă că trebuie să implementezi o rutină obișnuită, să îi asiguri un spațiu calm și liniștit pentru somn și să eviți să îl agiți înainte și în timpul somnului. Dacă bebelușul tău are probleme cu somnul sau ai nevoie de mai multe sfaturi, poți să vorbești cu un medic. În cazul în care ciclurile de somn ale bebelușului tău nu se îmbunătățesc după anumite perioade de timp, adresează-te medicului pentru un eventual consult medical și alte investigații. S-ar putea să fie util să ții un jurnal cu ciclurile de somn pentru a le discuta cu medicul.
Referințe:
- 1
NHS. Helping your baby to sleep. Reviewed: 8 December 2021. Accessed: May 2022. https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep/
- 2
UNICEF UK. Health Professionals’ Guide to Caring for your Baby at Night 2021. Accessed: May 2022. https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/baby-friendly-resources/sleep-and-night-time-resources/
- 3
Sleep Foundation. How Much Sleep Do Babies and Kids Need? Updated 11 March 2022. Accessed: May 2022. https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/how-much-sleep-do-kids-need
- 4
NHS. Reduce the risk of sudden infant death syndrome (SIDS). Reviewed 15 November 2021. Accessed: May 2022. https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/reduce-the-risk-of-sudden-infant-death-syndrome/
- 5
NHS. Tips for helping your teething baby. Reviewed 19 February 2019. Accessed: May 2022. https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/tips-for-helping-your-teething-baby/
- 6
Nurofen for Children 3 months to 9 years Orange - Summary of Product Characteristics (SmPC). Last updated on emc: 01 Jul 2021. Accessed: May 2022. https://www.medicines.org.uk/emc/product/8139/smpc