Când încep să apară primii dințișori?

De obicei, bebelușilor încep să le apară dinții la vârsta de 6 luni , dar acest lucru se poate întâmpla atât la vârsta de 4 luni, cât și după ce au împlinit 12 luni. Există, însă, și cazuri în care bebelușii se nasc cu dinți.

Cum știi dacă bebelușului tău încep să-i apară dinții (pe lângă faptul că poți să-i vezi cum ies la suprafață)? Iată câteva simptome pe care s-ar putea să le observi:

  • Obraji înroșiți
  • Febră ușoară
  • Erupții în zona feței
  • Nu au un somn liniștit
  • Salivează mai mult decât de obicei
  • Își scarpină urechile
  • Rod și mestecă lucruri
  • Gingii inflamate, roșii
  • Sunt mai agitați decât de obicei

6 metode de a liniști seara un bebeluș când îi apar dinții

Ești gata să afli cum poți să ajuți un bebeluș să adoarmă când îi apar primii dințișori? Să sperăm că vei avea și tu parte de același somn liniștit la care ai visat cu ochii deschiși, la fel ca el.

Temperatura camerei

Ca să-i asiguri cât mai mult confort bebelușului tău și să-l ajuți să doarmă mai bine, temperatura din cameră nu trebuie să fie nici prea scăzută, nici prea ridicată. Asigură-te că îmbrăcămintea pe care o poartă nu este prea groasă și că păturica nu este prea călduroasă.

Dacă îi este prea cald, îi va fi mai greu să adoarmă. Însă nici o temperatură prea scăzută nu este ideală pentru a-l ajuta să adoarmă. Temperatura ideală pentru un somn de calitate este între 16°C și 20°C.

Îmbrățișări

Tuturor ne plac îmbrățișările! Să-ți îmbrățișezi și liniștești micuțul promovează o stare de bine pentru amândoi și îi oferă bebelușului tău o senzație de confort și siguranță. Contactul cu pielea ta îi ajută de asemenea pe bebeluși să se calmeze.

Îmbrățișările pot face lumea să pară un loc mult mai bun pentru un bebeluș atunci când îi apar dinții, deoarece îi distrag atenția de la durerile de dinți.

Masează-i gingiile

Dacă-i masezi gingiile, îl poți ajuta să uite temporar de durere, dar înainte de asta, spală-te pe mâini!

Zgomot alb pentru a-i calma și a le distrage atenția

Zgomotul alb nu doar că poate ajuta bebelușul să uite de orice durere și disconfort, dar vă poate ajuta pe amândoi să adormiți.

Dă-i o suzetă sau un inel gingival

Dacă bebelușul tău roade constant diverse obiecte, dă-i ceva sigur de mestecat, cum ar fi un inel gingival. Totodată, îl poate ajuta să uite de durere și disconfort. Pentru mai multă alinare, poți să îi dai un inel gingival care a fost ținut la frigider, dar asigură-te că nu este înghețat, deoarece îi poate răni gingiile.

Administrează-i un medicament care să îi amelioreze durerile dentare

Dacă vrei să combați durerea cauzată de erupția dentară, poți să îi dai bebelușului tău paracetamol pentru copii dacă a împlinit vârsta de o lună sau ibuprofen dacă a împlinit vârsta de 3 luni. Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+ * este creat special pentru cei mici, acționează în 30 de minute și ameliorează febra până la 8 ore. Poate fi administrat bebelușilor pentru ameliorarea durerii cauzate de apariția dinților dacă au împlinit vârsta de 3 luni și cântăresc cel puțin 5 kg.

Nu uita să verifici mereu prospectul înainte să îi administrezi bebelușului tău medicamente și urmează cu atenție instrucțiunile. Vorbește cu un medic sau cu farmacistul înainte să-i administrezi bebelușului tău orice medicament.

Alte modalități de a ajuta un bebeluș când îi apar dinții

Bebelușii neliniștiți și agitați pot conduce la familii neliniștite și agitate, mai ales atunci când nimeni nu reușește să doarmă cât trebuie. Mai ales atunci când încep să le crească dințișorii. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care le putem face pentru a-i calma pe cei mici, fie că este vorba despre apariția primilor dințișori, fie că nu sunt fericiți.

Atunci când vrei să liniștești un bebeluș care plânge seara din cauza unor dureri dentare, cheia succesului e să înveți ciclul de somn al bebelușului tău. Melatonina face această sarcină mult mai ușoară, de aceea ar fi indicat să închizi televizorul sau telefonul (și alte dispozitive ale căror ecrane emit lumină albastră). Dacă bebelușul tău deja nu poate să adoarmă din cauza durerilor cauzate de creșterea dințișorilor, iar lumina albastră interferează cu producția de melatonină, îi va fi și mai greu să adoarmă.

Dacă masezi bebelușul înainte de culcare, îl poți ajuta să se calmeze și să te apropii mai mult de el, iar astfel nu va mai fi la fel de agitat.

Dacă bebelușului îi cresc dințișorii, poți să îi dai fructe și legume pe care să le mestece, pentru puțină alinare - însă doar dacă bebelușul tău a împlinit vârsta de 6 luni. Poți să îi dai o porție mică de mâncare solidă la cină înainte de culcare, pentru a mai uita de durere. Dar nu uita să fii cu ochii pe el în caz că se îneacă.

Când să mergi la medic

Ca parinte, tu îți știi cel mai bine copilul. Dacă prezintă orice simptom care te face să te îngrijorezi, vorbește cu un medic.

Vorbește cu medicul sau farmacistul dacă vrei mai multe informații despre medicamentele pe care poți să i le administrezi bebelușului tău pentru durerea cauzată de dentiție, dar și despre cum trebuie administrate corespunzător.

Sperăm că toată lumea va avea parte de un somn liniștit în serile ce vor urma.

Nu uita, dacă este necesar, îi poți administra Nurofen pentru copii suspensie orală 3 luni+*, dacă bebelușul a împlinit vârsta de 3 luni și cântărește cel puțin 5 kg.; îi poate alina bebelușului durerea cauzată de apariția dințișorilor înainte de culcare, ceea ce ar trebui să îl ajute să doarmă mai bine seara.

Tu bucură-te de un somn liniștit, iar noi ne ocupăm de durerea cauzată de erupția dentară.