Breadcrumbs

LUXAȚIILE COPIILOR

Luxațiile și întinderile musculare ale copilului dumneavoastră

Cucuie și vânătăi, tăieturi și zgârieturi, acestea sunt asociate în mod natural cu accidentele și căzăturile copiilor. De cele mai multe ori, copilul nu va avea nevoie decât de un plasture și de multe îmbrățișări. Pe de altă parte, o luxație la încheietură sau o întindere musculară ar putea necesita o îngrijire suplimentară.

CE SUNT ÎNTINDERILE MUSCULARE ȘI LUXAȚIILE?

Întinderile musculare și luxațiile se pot produce de multe ori, atunci copilul își suprasolicită mușchii: spre exemplu, o întindere musculară la spate în urma ridicării de obiecte grele. Acestea se pot produce, de asemenea în urma alunecărilor sau căzăturilor.

Copiii activi pot suferi întinderi musculare sau luxații dacă aleargă prin grădină, se urcă pe mobilier sau fac sport.

Copilul dumneavoastră ar putea suferi de o întindere musculară sau o luxație dacă:

  • Se plânge de o durere ascuțită și imediată în acea parte a corpului care a fost solicitată (de ex. gleznele sau încheieturile)
  • Nu se poate folosi de acea parte a corpului care a fost  afectată
  • Se plânge de durere într-o zonă a corpului după o activitate solicitantă (de ex. sport)

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE ÎNTINDERILE MUSCULARE ȘI LUXAȚII?

Deși durerea poate părea similară, întinderile musculare și luxațiile sunt afecțiuni diferite întrucât afectează părți ale corpului diferite.

Întinderile musculare sunt generate de afecțiuni ale mușchilor și tendoanelor (benzi de țesut care leagă mușchii de oase). Zonele în care se pot produce întinderi în mod frecvent sunt spatele, gâtul, umerii și picioarele.

Luxațiile, pe de altă parte, sunt cauzate de lezarea ligamentelor (benzi puternice de țesut care fac legătura între oase). Luxațiile se produc cu ușurință la glezne, încheieturi și genunchi.

Cum se poate trata o luxație sau o întindere musculară?

7 2 7 Foot Illustration

Aplicați următorii pași imediat ce copilul suferă o întindere musculară sau o luxație:

  • Odihnă - Faceți în așa fel încât copilul să nu mai miște partea corpului unde a suferit o întindere musculară sau o luxație. Evitați să puneți greutate pe zona afectată în primele câteva zile.
  • Gheață - Aplicați gheață pentru răcirea zonei afectate. Răcorirea va contribui la reducerea umflăturilor în stadiul incipient. Nu aplicați gheață mai mult de 20 de minute.
  • Compresie - Contribuiți la vindecarea leziunii prin bandajarea zonei afectate. Dacă zona afectată este strânsă ferm cu un bandaj, presiunea poate preveni sau reduce inflamarea.
  • Ridicarea membrului afectat - Încercați să țineți membrul afectat ridicat sprijinindu-l pe o pernă. Acest lucru contribuie la reducerea inflamării.

Nurofen pentru copii poate asigura calmarea durerii și reducerea inflamației.

CÂND TREBUIE SĂ CONSULT MEDICUL?

Uneori este greu să facem diferența între o luxație și o fractură, așadar mergeți cu copilul la doctor pentru a evita eventualele probleme.