Breadcrumbs

DURERE MENSTRUALĂ

Durerea menstruală este cea mai dureroasă

Dacă aveți dureri menstruale, suntem alături de dumneavoastră! Majoritatea femeilor suferă de dureri menstruale. De fapt, aceasta este cea mai frecventă problemă ginecologică cu care se confruntă femeile tinere și adolescentele. Femeile care au dureri menstruale le simt în general pentru prima dată în perioada adolescenței, la câțiva ani după primul ciclu menstrual.

Intensitatea durerii poate varia, dar cu cât durerea este mai intensă, cu atât mai mare va fi impactul asupra abilității de a desfășura activitățile zilnice, inclusiv mersul la școală, la universitate sau la lucru. Durerea este în general mai intensă la începutul ciclului menstrual și se atenuează treptat în următoarele 2 sau 3 zile.

CARE SUNT CAUZELE DURERII MENSTRUALE?

Durerea menstruală este generată de substanțe chimice naturale denumite prostaglandine care sunt eliberate în uter în timpul ciclului menstrual. Anumite femei au un nivel mai ridicat de prostaglandine (deși nu s-a stabilit clar motivul) și sunt predispuse la dureri menstruale. Prostaglandinele determină contracția mușchilor din peretele uterin, provocând în general crampe dureroase. Nivelul este mai ridicat chiar înainte de începerea ciclului menstrual, perioadă în care durerea menstruală este mai frecventă și severă. După o zi sau două, nivelul prostaglandinelor scade, determinând scăderea intensității durerii.

PROSTAGLANDINELE POT GENERA MAI MULT DECÂT CRAMPE MENSTRUALE

Nu toate durerile menstruale sunt la fel

De fapt, există două tipuri de durere menstruală:

Dismenoreea primară: Aceasta este denumirea durerii resimțite de majoritatea femeilor în timpul ciclului menstrual. Aceasta se declanșează în general după unul sau doi ani de la primul ciclu menstrual și devine mai puțin dureroasă odată cu înaintarea în vârstă. Multe femei constată că durerea menstruală nu mai este o problemă atât de mare după ce au copii sau dacă iau contraceptive hormonale, cum ar fi pilula contraceptivă, plasturii hormonali sau inelul vaginal.

Dismenoreea secundară: Aceasta este o durere menstruală cauzată de o afecțiune a sistemului reproducător cum ar fi aderențele sau fibroidele. Aproximativ una din zece femei cu dureri menstruale are dismenoree secundară. Spre deosebire de dismenoreea primară, dismenoreea secundară apare la o vârstă mai înaintată și se agravează în timp. De asemenea, durerea poate apărea înainte de menstruație, poate dura pe toată perioada menstruației și poate persista chiar și după terminarea menstruației.

CALMAREA DURERII MENSTRUALE

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a calma durerea menstruală:

  • Renunțați la fumat. Fumatul agravează durerea menstruală, un motiv în plus pentru a renunța la fumat. 
  • Urmați o dietă sănătoasă. Reduceți consumul de cafea și alcool în perioada menstruației și încercați să evitați alimentele procesate sau grase. Consumați mai multe fructe, legume, cereale integrale și pește, în special somon, ton și sardine, care sunt bogate în acizi grași omega-3.
  • Exerciții fizice. Este o idee bună să faceți exerciții fizice între perioadele de menstruație. În timpul menstruației, încercați exercițiile de întindere sau mersul pe jos pentru a calma durerea.
  • Medicamente pentru calmarea durerii. AINS-urile care reduc efectele prostaglandinelor sunt foarte eficiente pentru calmarea durerilor menstruale. Acestea sunt denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS pe scurt) și includ ibuprofen, ingredientul activ din Nurofen. 
  • Relaxați-vă și aveți grijă de dumneavoastră. Tehnicile de relaxare, yoga, meditația, acupunctura, repausul la pat și metodele simple cum ar fi utilizarea unei sticle cu apă fierbinte pot fi foarte eficiente. Ceaiul de plante, cum ar fi ghimbirul și menta, poate fi de ajutor în cazul stărilor de greață și al inflamațiilor.

AR TREBUI SĂ ÎMI FAC GRIJI ÎN LEGĂTURĂ CU DURERILE MENSTRUALE? 

La majoritatea femeilor, durerile din timpul menstruației fac parte din viața de zi cu zi și dispar de obicei după câteva zile. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul în cazul în care durerea menstruală:

  • Nu este calmată de medicamente sau de alte măsuri și vă afectează viața personală sau activitatea profesională
  • Se agravează odată cu înaintarea în vârstă – acesta ar putea fi un semnal că există o altă cauză pentru durerea menstruală în afară de ciclul menstrual normal