Breadcrumbs

DURERE DE CAP

Aflați mai multe despre durerea de cap

Am suferit aproape cu toții de o durere de cap la un moment dat. Cu toate acestea, durerea de cap poate fi diferită de la o persoană la alta. Acest lucru se datorează faptului că există patru tipuri diferite, fiecare implicând o durere și o cauză caracteristică. După ce aflați de ce tip de durere de cap suferiți, veți avea mai multe posibilități de a o trata.

CELE PATRU TIPURI PRINCIPALE DE DURERE DE CAP:  

CEFALEEA DE TIP TENSIONAL

Cefaleea de tip tensional reprezintă cel mai frecvent tip de durere de cap, afectând 8 din 10 persoane.

Care este senzația?

Cefaleea de tip tensional este descrisă în general ca o presiune sau o senzație de „apăsare“ în jurul capului. Durerea este în general constantă și nu există pulsații.

Care este cauza?

În mod surprinzător, sursa durerii în cazul cefaleei de tip tensional o reprezintă tensiunea musculară din zona capului și a gâtului. Când sunteți stresat sau obosit, mușchii din zona capului și a gâtului se inflamează și se tensionează. La tensionarea acestor mușchi, durerea se transmite la nivelul capului și o resimțiți ca o durere de cap.

Ce le declanșează?

Stresul, postura incorectă, lumina puternică și zgomotele puternice pot declanșa cefaleea de tip tensional.

Tension

MIGRENE

Care este senzația?

Durerea în cazul migrenelor se resimte ca o durere trepidantă sau pulsatilă pe o parte a capului. Puteți avea de asemenea stări de greață și sensibilitate la lumină sau chiar probleme de vedere cum ar fi lumină intermitentă sau linii în zigzag. 

Care este cauza?

Nu s-au determinat cu exactitate cauzele migrenelor, dar se presupune că sunt asociate cu creșterea fluxului sanguin la nivelul capului.

Ce le declanșează?

Migrenele pot fi declanșate de lumini puternice, de anumite alimente și de modificările hormonale.

Migraine

CEFALEE ÎN CIORCHINE

Care este senzația?

Denumirea de cefalee în ciorchine provine de la faptul că atacurile sunt grupate și deseori fără nicio avertizare. Puteți resimți o durere bruscă sau severă în spatele ochiului și uneori pe partea laterală a capului.

Care este cauza?

Nu se cunosc cauzele cefaleelor în ciorchine, însă se presupune că acestea implică hipotalamusul, ceasul biologic al creierului.

Ce le declanșează?

Nu există asocieri cu cefaleele în ciorchine, deși se presupune că sunt declanșate de consumul de alcool.

Cluster

CEFALEE SINUSALĂ

Care este senzația?

Cefaleea sinusală este resimțită ca o durere surdă, trepidantă în zona frunții și a feței. Puteți simți presiune sau plenitudine în jurul ochilor, în zona obrajilor și a frunții. Deseori se agravează dacă vă mișcați sau vă aplecați în față.

Care este cauza?

Cefaleea sinusală este cauzată de congestia și inflamarea sinusurilor, cavitățile pline cu aer din jurul nasului, ochilor și obrajilor.

Ce o declanșează?

Cefaleea sinusală poate fi declanșată de alergii, de rinita alergică sau de o răceală. 

 Sinus

CÂND TREBUIE SĂ MĂ ÎNGRIJOREZE O DURERE DE CAP?

Cele mai multe dureri de cap nu sunt un semn pentru o boală mai gravă. Cu toate acestea, consultați medicul dacă:

  • Durerea de cap este generată de o leziune craniană
  • Aveți probleme de vedere cum ar fi vedere încețoșată
  • Simptomele durerii de cap se agravează
  • Durerea de cap este însoțită de alte simptome cum ar fi febra sau vărsăturile. 

CALMAREA RAPIDĂ A DURERII DE CAP

Există multe metode de calmare a durerii de cap. Reducerea stresului și evitarea factorilor frecvenți care declanșează durerea de cap pot contribui la ameliorarea acesteia. Puteți de asemenea să luați un antiinflamator cum ar fi Nurofen. Pentru o calmare rapidă a durerii, Nurofen Express Forte este absorbit de două ori mai rapid decât Nurofen 200 mg drajeuri.