Breadcrumbs

CEFALEE DE TIP TENSIONAL

Cefaleea de tip tensional este cel mai frecvent tip de durere de cap

Dacă ați suferit vreodată de durere de cap, sunt șanse mari să fi fost o cefalee de tip tensional. Motivul este că acestea sunt cele mai frecvente dureri de cap, afectând 8 din 10 persoane.

Durerea cauzată de cefaleea de tip tensional vă poate afecta viața profesională și socială din multe puncte de vedere. Acestea pot apărea la orice vârstă, deși adolescenții și adulții sunt mai predispuși la aceste dureri de cap. De asemenea, într-o mică măsură, femeile sunt mai predispuse la această afecțiune decât bărbații.

DUREREA MEA DE CAP ESTE O CEFALEE DE TIP TENSIONAL? 

Î: Unde simțiți durerea?

R: Durerea provocată de cefaleea de tip tensional este resimțită în general pe ambele părți ale capului și este descrisă ca o bandă strânsă în jurul capului.

 

Î: Durerea este trepidantă?

R: Durerea provocată de cefaleea de tip tensional este în general constantă, nu trepidantă.

 

Î: Cât de intensă este durerea?

R: Durerea provocată de cefaleea de tip tensional are în general o intensitate scăzută sau moderată.

 

Î: De cât timp durează durerea de cap?

R: O cefalee de tip tensional poate dura între 30 de minute și 7 zile.

 

Î: Durerea se agravează atunci când vă mișcați?

R: Cefaleea de tip tensional nu are tendința de agravare în timpul sportului sau al mișcării.

 

Î: Când aveți o durere de cap aveți stări de greață sau de vomă?

R: Starea de greață și vărsăturile nu sunt în general asociate cu cefaleea de tip tensional.

MUȘCHII SUNT SURSA CEFALEEI DE TIP TENSIONAL

Rutina zilnică implicând stresul și postura incorectă poate duce la tensionarea și contractarea mușchilor din zona capului și a gâtului. În acest caz, în interiorul mușchilor se eliberează substanțe chimice care cauzează durere. Însă durerea nu rămâne localizată acolo unde se produce. Aceasta se transmite de la mușchi la cap unde este resimțită ca o cefalee de tip tensional.

PREVENIREA CEFALEEI DE TIP TENSIONAL

Există multe modalități prin care puteți reduce cefaleea de tip tensional:

 • Evitați factorii care generează durerile de cap. Cauzele durerilor de cap sunt diferite de la persoană la persoană. Identificați cauzele durerilor de cap și țineți o evidență a acestora. În momentul în care simțiți că se instalează durerea de cap, notați ce făceați sau ce mâncați înainte de a simți durerea. Odată ce ați identificat factorii generatori, este mult mai ușor să luați măsuri pentru a-i evita.
 • Odihnă și relaxare. Oamenii identifică deseori stresul ca fiind un factor generator al durerii de cap. Tehnicile de relaxare cum ar fi meditația pot contribui la reducerea stresului. Menținerea unui echilibru între activitatea profesională, viața personală și un program adecvat de somn vă pot ajuta.
 • Faceți sport și mâncați regulat. Inactivitatea și mesele neregulate pot declanșa de asemenea dureri de cap. O plimbare scurtă în pauza de masă sau mersul la sala de gimnastică pot contribui de asemenea la reducerea numărului episoadelor de cefalee de tip tensional.
 • Medicamente pentru calmarea durerii. Antiinflamatoarele cum ar fi ibuprofenul, ingredientul activ din Nurofen acționează direct asupra sursei durerii și contribuie la calmarea cefaleei de tip tensional. Pentru o calmare rapidă a durerii, formatul de capsulă moale este cel adecvat.

FACTORI DECLANȘATORI FRECVENȚI AI CEFALEEI DE TIP TENSIONAL

Pentru multe persoane stresul este o cauză frecventă a cefaleei de tip tensional. Cu toate acestea, există muți alți factori declanșatori cum ar fi:

 • postura incorectă
 • oboseala
 • mesele neregulate
 • inactivitatea
 • anxietatea și depresia

CÂND TREBUIE SĂ MĂ ÎNGRIJOREZE O CEFALEE DE TIP TENSIONAL?

Cele mai multe cefalee de tip tensional nu sunt un semn pentru o boală mai gravă. Cu toate acestea, trebuie să consultați medicul dacă:

 • Durerea de cap este generată de o leziune craniană
 • Aveți probleme de vedere cum ar fi vederea încețoșată
 • Simptomele durerii de cap se agravează

Durerea de cap este însoțită de alte simptome cum ar fi febra sau vărsăturile.