Breadcrumbs

Mituri și adevăruri despre interacțiunea dintre ibuprofen și alimente

Poate că mama v-a spus că trebuie întotdeauna să luați Nurofen împreună cu alimente pentru a nu afecta stomacul. Vestea bună este că deși mama vă purta de grijă, nu sunteți obligat să mâncați numai pentru că aveți o durere de cap. Antiinflamatoarele precum Nurofen pot fi administrate pe stomacul gol cu apă.

DE UNDE A APĂRUT MITUL IBUPROFEN CU ALIMENTE?

În anii 1970, ibuprofen era un medicament eliberat numai pe bază de prescripție medicală și medicii utilizau doze mari pentru a calma durerea și a reduce inflamația la persoanele cu afecțiuni de durată. Unii pacienți luau doze mari de ibuprofen în fiecare zi ani la rând, motiv pentru care au suferit de afecțiuni la nivelul stomacului, inclusiv ulcere.

În zilele noastre, doza de ibuprofen în cazul medicamentelor pe care le cumpărați de la farmacie este mult mai mică decât doza prescrisă de medici în 1970.

O altă diferență este faptul că ibuprofen este acum administrat numai pe perioade scurte – de aceea farmacistul vă recomandă să consultați medicul dacă durerea persistă mai mult de trei zile. Fiind administrat pe perioade scurte de timp, este puțin probabil ca ibuprofen să afecteze stomacul. De fapt, s-a dovedit faptul că problemele la nivelul stomacului sunt mai frecvente în cazul în care ibuprofen este administrat în doze mari (peste 1200 mg/zi) și pe perioade lungi de timp (mai mult de 3 zile consecutiv).

Așadar, în trecut, când ibuprofen era administrat în doze mari pe perioade lungi de timp, șansele ca acesta să afecteze stomacul erau mai mari. În opinia medicilor, consumul de alimente la administrarea medicamentului ar putea reduce riscurile. În prezent cunoaștem faptul că dacă respectați instrucțiunile de pe ambalaj și luați ibuprofen în doze mici timp de cel mult trei zile, medicamentul este bine tolerat.